Baltarusija antradienį rengia keturių šalių ministrų susitikimą dėl taikos Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai kitą savaitę susitiks Baltarusijoje ir pabandys išjudinti įstrigusį Ukrainos taikos procesą, penktadienį pranešė Paryžius.

Kitą antradienį Minske įvyksiančiame susitikime bus „įvertinta tai, kas buvo pasiekta Berlyne spalio 19 dieną“, kai buvo susitikęs šių keturių šalių lyderiai, sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovo pavaduotojas Alexandre'as Giorgini (Aleksandras Žioržinis).

„Mes turime sudaryti kelio gairių žemėlapį ir kartu išnagrinėti šį procesą“, – sakė jis žurnalistams.

Berlyne vykusiame susitikime Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir jo Ukrainos kolega Petro Porošenka sakė, kad siekia iki lapkričio pabaigos rasti išeitį iš susidariusios aklavietės sprendžiant konfliktą ir pažadėjo kartu sudaryti 2015 metų Minsko susitarimų įgyvendinimo planą.

Kol kas nei Ukrainos vyriausybė, nei su ja kovojantys prorusiški separatistai Ukrainos rytuose neįgyvendino visų Minsko susitarimų, kuriais siekiama užbaigti nuo 2014 metų vykstantį konfliktą, kuris jau nusinešė 10 tūkst. gyvybių ir teberusena.

Rusija, kuri 2014 metais aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, palaiko prorusiškus separatistus. Tačiau Maskva neigia siunčianti savo ginkluotę ir karius per sieną sukilėliams remti.

Dėl šio konflikto JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) kartu su dar penkiais Europos lyderiais šį mėnesį pažadėjo išlaikyti sankcijas Rusijai.

Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) triumfas prezidento rinkimuose buvo sutiktas su nerimu Kijeve, kad Vašingtonas gali pakeisti savo požiūrį į šį konfliktą, nes kampanijos metu milijardierius žadėjo normalizuoti dvišalius santykius su Rusija. Nors antradienį po pokalbio telefonu su išrinktuoju JAV prezidentu P.Porošenka sakė neabejojantis JAV parama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių