Anglijoje per Heloviną paskelbta „raganų ženklų“ medžioklė

  • Teksto dydis:

Viena Anglijos istorinius paminklus sauganti organizacija pirmadienį, šaliai švenčiant Heloviną, kreipėsi į jaunimą, prašydama padėti jai suregistruoti iki mūsų dienų išlikusius keistus „raganų ženklus“, kurie prieš šimtus metų buvo išraižyti ant pastatų ir, kaip tikima, turėjo saugoti nuo burtų.

Tokie viduramžius menantys ženklai būdavo paliekami ant namų, bažnyčių, daržinių ar urvų maždaug 1550-1750 metais.

Jie būdavo raižomi ant akmens arba medienos prie įėjimų, langų arba židinių, siekiant apsaugoti žmones nuo raganų ir piktųjų dvasių.

Vyriausybinė organizacija „Historic England“ prašo šalies gyventojų jai siųsti paslaptingų ženklų nuotraukas ir informaciją apie juos.

„Raganų ženklai mums yra apčiuopiama užuomina apie tai, kaip mūsų protėviai matė pasaulį, – sakė „Historic England“ vadovas Duncanas Wilsonas (Dankanas Vilsonas). – Jie tikrai pažadina vaizduotę ir gali mums papasakoti apie senuosius tikėjimus bei paplitusius ritualus“.

Šie apsaugos ženklai puošia Londono Tauerį ir namą, kuriame gimė Williamas Shakespeare'as (Viljamas Šekspyras).

Dažniausiai pasitaikantis ženklas yra ramunėlė – šešių žiedlapių gėlė apskritime – išraižyta viena nepertraukiama linija, kuri, kaip manoma, turėjo į pinkles įvilioti piktąsias dvasias.

Taip pat galima rasti ant sienų išraižytų penkiakampių žvaigždžių arba pentagramų, raidžių AM, kurios reiškia Ave Maria, arba M (Marija), VV (Virgin of Virgins). Tikėta, kad šie ženklai padidina Mergelės Marijos apsaugines galias.

„Ritualiniai ženklai būdavo pjaustomi, raižomi arba skaptuojami ant mūsų protėvių namų ir bažnyčių, siekiant padaryti pasaulį saugesne vieta“, – kalbėjo D.Wilsonas.

„Jie būdavo taip dažnai sutinkami kasdieniniame gyvenime, kad niekuo neišsiskirdavo ir galėjo būti net nepastebėti. Registruotų įrodymų apie tai, kur ir kokios formos jie yra, turime nedaug, – paaiškino jis. – Dabar mums reikia mokinių pagalbos, norint kruopščiau juos suregistruoti ir geriau suprasti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių