Žiaurus Lietuvos gelbėjimo planas

Valdančioji koalicija, bandydama išgelbėti šalį nuo finansinio kracho, rengiasi didinti mokesčius, mažinti pensijas, karpyti algas ir pašalpas bei ilginti pensinį amžių.

Dienraščio redakciją pasiekė Permainų koalicijos susitarimo projektas, kuriame ketinama ne tik didinti PVM, socialinio draudimo įmokas, ilginti pensinį amžių, bet ir mažinti pensijas, tarnautojų atlyginimus, motinystės (tėvystės) išmokas, našlių pensijas.

Susitarimo projektas, kaip teigiama, parengtas pagal Pasaulio banko ir kitų tarptautinių organizacijų rekomendacijas. Jame siūlomos priemonės, kurios jau šiais metais leistų Vyriausybei sutaupyti apie milijardą, 2010 m. – beveik penkis, o 2011 m. – septynis milijardus litų. Vyriausybė taip drastiškai taupyti nori siekdama jau 2012 m. pradžioje įvesti eurą.

Projekte numatytas PVM didinimas 2 proc. turėtų valstybei jau šiais metais atnešti 230 mln., o 2010–2011 m. – po 612 mln. litų papildomų pajamų. Nuo 2010 m. pradžios planuojama 3 proc. didinti socialinio draudimo įmokas.

Permainų koalicija taip pat planuoja sutaupyti ir mažindama pensijas ir kitas socialines išmokas. Manoma, kad pensijas ir kitas socialines išmokas sumažinus 10 proc., jau šiais metais valstybė sutaupytų apie pusę, o kitais metais – visą milijardą litų.

8 mln. šiais ir 73 mln. litų kitais metais valdantieji tikisi sutaupyti sumažinę motinystės (tėvystės) išmokas. Už pirmus metus vietoj 100 proc. būtų mokama 85 proc., o už antrus metus – 50 proc. buvusio atlyginimo.

Kelis šimtus milijonų litų koalicija planuoja išimti ir iš valstybės tarnautojų kišenių. Viešojo sektoriaus atlyginimus siūloma sumažinti 10 proc., o nuo 2010 m. sausio valstybės tarnybos etatų skaičių ketinama sumažinti 20 proc.

Susitarimo projekte taip minimas, tačiau nedetalizuojamas našlių pensijų mažinimas, pensinio amžiaus didinimas ir savivaldos finansų peržiūrėjimas.

2010 m. planuojamos pertvarkos ir socialinio draudimo, švietimo bei sveikatos apsaugos srityse.

Premjeras Andrius Kubilius, komentuodamas tokį susitarimo projektą, pabrėžė, kad tai tik planas, kuris gali keistis. "Diskutuosime koalicijoje, tarsimės su kitomis partijomis ir jei matysime, kad padėtis gerėja, kai kuriuos punktus švelninsime", – žadėjo premjeras.

"Permainų koalicija pasirengusi svarstyti visas galimas fiskalinio konsolidavimo priemones, kurių sąrašas ir galimas fiskalinis poveikis 2009–2011 m. yra pateiktas. 2011 m. reikia pasiekti 3,7 mlrd. litų konsolidavimo efektą, o pateiktame projekte numatytas didesnis 4,947 mlrd. litų efektas – tokiu būdu siūlome įgyvendinti ne visas, o tik pasirinktas priemones", – rašoma susitarimo projekte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių