Vidurdienio saulė - pavojinga

Dienos rūpestis

Vidurdienio saulė - pavojinga

Natūraliai įdegęs kūnas paprastai asocijuojasi su sportiškumu, patrauklumu ir sveikata. Tačiau tik atšilus orams neverta skubėti į paplūdimį, nes ieškantys grožio tokiu metų laiku gali patirti ir skausmingų odos nudegimų. Kaitintis saulėje patariama ne daugiau kaip penkiolika minučių. Saugiausiai keliauti į soliariumą ir degintis specialistų prižiūrimiems.

Klaipėdos apskrities ligoninės Odos ir veneros ligų centro gydytojos dermatovenerologės Aldonos Kajutytės teigimu, šiais metais jai dar neteko priimti nuo agresyvios saulės nukentėjusių klaipėdiečių. „Iš praktikos žinau, kad netrukus tokių atsiras. Nuo pirmosios vasaros saulės nukentėję žmonės pagalbos ieško vaistinėse, gydosi patys ir tik atsiradus komplikacijoms kreipiasi į medikus“, - situaciją komentavo A.Kajutytė. Anot gydytojos, po žiemos žmogaus oda jautri saulės vonioms, nudega greičiau. Žmonių oda yra skirstoma į keturias grupes pagal odos baltumą, priklausomai nuo tamsaus pigmento melanino kiekio. Visų odos tipų žmonėms šiuo metu kaitintis saulėje patariama ne daugiau kaip penkiolika minučių.

Saugiausia lankytis pliaže rytą prieš vienuoliktą ir po keturių popiet, nes vidurdienio saulė yra žalingiausia. A.Kajutytė taip pat rekomendavo nesideginti odos nepadengus apsauginiu kremu, kurio ultravioletinių spindulių filtras ne mažesnis nei dvidešimties balų. Informacija apie filtro stiprumą nurodoma ant priemonių pakuočių. Nenaudojant kremo oda greičiau sensta, atsiranda pigmentinių dėmių, apgamų. Paprastai žalingas saulės poveikis išryškėja tik po kelerių metų.

Sunkiau sužaloti odą yra soliariume, nes pasideginti atėję klientai ten nuolat prižiūrimi, jiems neleidžiama gulėti „dėžėje“ daugiau nei penkiolika minučių. „Pirmąkart atėjusiems klaipėdiečiams patariame degintis penkias šešias minutes, kol įgaunamas įdegis. Bet kokiu atveju soliariume negalima lankytis dažniau nei kas antrą dieną“, - „Klaipėdai“ sakė soliariumo studijos „Sunsation“ vadybininkė Lina. Pasak jos, soliariume nudegti neįmanoma, nes laikas yra kontroliuojamas, o prie jūros retas tepasikaitina penkiolika minučių – visi guli „iki pergalės“.

Soliariumo „La Bamba“ administratorė Viktorija Janušonytė dienraščiui teigė, kad soliariumo lempos neskleidžia žalingų trumpųjų C tipo spindulių, kurie yra būdingi saulei. Be to, galima pasirinkti aromaterapijos, vandens purškimo bei vėdinimo funkcijas, todėl procedūra yra dar ir maloni. Priklausomai nuo komforto lygio ir papildomų funkcijų deginimasis uostamiesčio soliariumuose kainuoja nuo 0,75 iki 1,5 Lt už minutę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių