Vakarams įdomiausias R.Paksas ir V.Uspackichas

Lietuvoje vykę parlamento rinkimai užsienio žiniasklaidai įdomiausi dėl juose dalyvavusių nušalintojo prezidento Rolando Pakso ir „Rusijoje gimusio milijonieriaus Viktoro Uspaskicho“. Būtent tai apžvelgdamos rinkimų rezultatus daugiausia akcentuoja Vakarų žiniasklaidos priemonės.

Stebisi žvaigždžių sėkme

Naujienų agentūra AP, apžvelgdama Lietuvoje vykusių rinkimų rezultatus, skelbia, kad Lietuvoje įvykę parlamento rinkimų rezultatai rodo ministro pirmininko Gedimino Kirkilo centro koalicijos žlugimą.

Agentūra cituoja konservatorių lyderį Andrių Kubilių, kuris sako, jog šie rinkimai parodė, kad lietuviai nori permainų.

Agentūra prognozuoja, kad ateityje laukia partijų lyderių derybos, kuriose derėsis ir „buvęs prezidentas Rolandas Paksas ir Rusijoje gimęs milijonierius Viktoras Uspaskichas“.

Naujienų agentūros žurnalistai pabrėžia, kad partija Tvarka ir teisingumas, kuriai vadovauja apkaltos būdu atstatydintas R.Paksas, negalutiniais duomenimis, surinkusi 13 proc. balsų yra trečioje vietoje, o „jo sąjungininko“ V.Uspaskicho Darbo partija surinkusi 10 proc. balsų yra penkta.

AP stebisi, kad antroje vietoje kol kas yra Tautos prisikėlimo partija, kurią sudaro žinomos asmenybės: „Lietuvos televizijos ir popmuzikos žvaigždės“.

„Lietuviai baiminasi Rusijos“

Agentūra taip pat pabrėžia, kad sekmadienį žlugo referendumas dėl „sovietų eros laikais“ statytos Ignalinos atominės elektrinė darbo pratęsimo. Agentūra teigia, kad daugelis lietuvių baiminasi, jog 2009 m., uždarius Ignalinos atominę elektrinę, Lietuva taps pažeidžiama Rusijos, kuri laikoma nepatikima elektros energijos tiekėja.

Straipsnio pabaigoje agentūra pabrėžia, kad 2004 m. tapusi ES nare, Lietuvoje buvo pastebimas didžiulis ekonomikos augimas, tačiau pastaruoju metu ši Baltijos valstybė kovoja su aukšta infliacija ir lėtėjančiu ekonomikos augimu.

Naujienų agentūra BBC pranešusi, kad rinkimuose pirmauja konservatoriai, savo straipsnį iliustruoja nušalintojo prezidento Rolando Pakso atvaizdu.

„R.Paksas keis Konstituciją“

BBC prognozuoja, kad "nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujama Partija Tvarka ir teisingumas suformuos populistų koaliciją su Rusijoje gimusiu milijonieriumi Viktoru Uspaskichu".

Straipsnyje primenama, kad „buvęs pilotas R.Paksas buvo pirmasis Europos šalies vadovas, iš savo posto atstatydintas apkaltos būdu“.

Įtakingo JAV laikraščio „The Washington Post“ interneto svetainėje stebimasi Lietuvos televizijų garsenybių triumfu ir atkreipiamas dėmesys į „draugiškus ryšius su Rusija“ palaikančio R.Pakso partijos pergalę. Straipsnyje primenama, kad šis politikas prieš ketverius metus buvo nušalintas iš prezidento pareigų apkaltos būdu.

„The Washington Post“ taip pat teigiama, kad „nors jam ir uždrausta tapti prezidentu, ministru pirmininku ar parlamento nariu“ jis tikisi pakeisti Konstituciją ir vėl kandidatuoti į prezidentus.


Šiame straipsnyje: paksasUspasckihasrinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių