V. Rupšys: dronai bus sudėtinė pajėgumų plėtros dalis, pirkimai jau vykdomi

Vyriausybei ketinant parengti planą dėl bepiločių orlaivių pajėgumų kariuomenėje vystymo, kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys sako, jog tokie planai jau egzistuoja, pirkimų procedūros vykdomos.

Anot jo, skirtingų tipų dronai numatyti kaip sudėtinė sausumos, jūrų ir oro pajėgų plėtros dalis.

„Pajėgumų plėtros planai yra skirtingi: karinėms oro pajėgoms, jūrų pajėgoms, sausumos manevro vienetams, teritoriniams vienetams ir taip toliau. Dronai yra sudėtinė šitų planų dalis, dronai nėra savaime dronai, jie skirti kompleksiškai užtikrinti ugnies, manevro ir bendrai kovinę galią dalinio“, – Šilalės rajone ketvirtadienį žurnalistams sakė generolas.

Premjerė Ingrida Šimonytė šią savaitę po susitikimo, skirto aptarti gynybos finansavimą, tvirtino, jog Vyriausybė maždaug per mėnesį ketina parengti planą dėl bepiločių orlaivių pajėgumo vystymo, tačiau to nedetalizavo.

Savo ruožtu V. Rupšys teigia, kad planus kariuomenė jau turi.

„Tie planai yra padaryti jau senokai, jie yra įgyvendinami – yra pirkimo procedūros, visų kategorijų dronai yra numatyti įsigyti.  Tas procesas vyksta nuo seno“, – tvirtino jis.

Anot kariuomenės vado, Lietuva stebi bepiločių orlaivių panaudojimą kare Ukrainoje ir vertina, „ką būtų galima patobulinti, daugiau įdiegti“.

„Patys dronai kaip dronai gali būti panaudoti kaip ugnies priemonė – yra tokie dronai. Bet reikia nepamiršti, kad yra ir žvalgybiniai dronai (...), nes ugnies taikinių nustatymas gali būti vykdomas ir iš dronų“, – teigė V. Rupšys.

Kariuomenės atstovai sausio pradžioje informavo apie esančius planus per trejus metus išvystyti žvalgybos dronų pajėgumą bei pirkti kovinius bepiločius orlaivius, kurie būtų prieštankinės gynybos dalis.

Kariuomenės teigimu, šiuo metu baigiamos procedūros dėl mažo tipo (15-150 kilogramų) dronų įsigijimo, ketinama atnaujinti mini tipo (2–15 kg) bepiločių pirkimą, šiemet numatyta centralizuotai įsigyti ir itin lengvų (iki 2 kilogramų) mikro tipo dronų – dalį jų padaliniai jau įsigijo patys.

2022 metų gruodį Lietuvos krašto apsaugos ministerija pasirašė sutartį dėl kovinių dronų „Switchblade 600“ įsigijimo iš JAV. Pirmąją jų partiją tikimasi gauti šiemet. Bendra sutarties vertė siekia apie 45 mln. eurų.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sausį skelbė, jog komitetas sprendimą dėl dronų pajėgumų vystymo kariuomenėje siūlys priimti ir Valstybės gynimo tarybai (VGT).



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad pateisinti tuos pirkimus

kad pateisinti tuos pirkimus portretas
dronai turi būti kariniai su dirbtiniu intelektu ir atsparūs reb

?

? portretas
o man idomu kiek tie dronu pardavejai parems viena ar kita partija?????????

Raštikio vėlė

Raštikio vėlė portretas
Be priešraketinės ir priešlėktuvinės gynybos visa tai yra bereikšmiai žaisliukai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių