SAM su devyniomis profsąjungomis sutarė dėl naujos algų skaičiavimo formulės

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ir devynių profesinių sąjungų, vienijančių medicinos darbuotojus, atstovai sutarė dėl naujos atlyginimų skaičiavimo formulės.

Ji numatyta pirmadienį pasirašytoje atnaujintoje šakos kolektyvine sutartyje.

„Keičiama atlyginimo skaičiavimo formulė, kuri leidžia didinti pastoviąją darbo užmokesčio dalį 10 procentų“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

Nustatyta, kad kitąmet medicinos darbuotojų darbo užmokesčiui apskaičiuoti bus naudojamas 2023 metais Vyriausybės nustatytos minimalios mėnesio algos (MMA) bazinis dydis. Iki šiol taikytas užpraėjusių metų MMA.

A. Dulkio duomenimis, Privalomojo sveikatos draudimo fondas kitąmet didės maždaug 13 procentų.

„Tai yra daugiau negu praėjusiais metais, mes jau pasieksime beveik 3,5 mlrd. eurų. Tai reiškia, kad sveikatos apsaugos sistemą pasieks papildomi 400 mln. eurų. Dar šiais metais iš rezervo ir kitų padidėjusių pajamų skiriame papildomus 180 mln. eurų tam, kad nuo sausio 1-osios galėtume turėti šitą rezultatą“, – po sutarties pasirašymo žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras.

Anot jo, planuojama, jog kitąmet į rankas gydytojams atlyginimai vidutiniškai augs 259 eurais, rezidentams – 189 eurais, slaugytojams – apie 122 eurais.

A. Dulkys sakė, kad jau nuo lapkričio 1 dienos Valstybinė ligonių kasa keis apmokėjimo įkainius, kad per lapkritį–gruodį būtų sukaupti atitinkami ištekliai ir nuo sausio 1 dienos įstaigų vadovai galėtų įgyvendinti pirmadienį pasirašytą susitarimą.

Kita vertus, jis pabrėžė, kad medikų darbo užmokestis priklauso nuo suteiktų paslaugų ir konkretaus darbo organizavimo įstaigose.

„Ne ministerija ir ne profsąjungos moka darbo užmokestį, mes sukuriame aplinką, kurioje galima realizuoti šiuos tikslus. Vadinasi, dabar reikia, kad gydymo įstaigos veiktų efektyviai, kad vykdytų visas pasirašytas sutartis su Valstybine ligonių kasa, kad realizuotų paslaugas, kad tų paslaugų būtų daug, tada bus galimybė užtikrinti ir atitinkamą darbo užmokesčio mokėjimą“, – tvirtino ministras.

Sveikatos apsaugos ministro teigimu, per trejus metus nuo 2020 metų gydytojų atlyginimai vidutiniškai paaugo daugiau kaip 1 tūkst. eurų atskaičius mokesčius, rezidentams – apie 585 eurus, slaugytojoms – apie 380 eurų.

L. Balandžio/ BNS nuotr. 

Papildoma poilsio diena

Pagal naują sutartį, profesinėms sąjungoms priklausantys darbuotojai taip pat įgis teisę gauti vieną dieną per metus sveikatos patikrai.

Nacionalinio vėžio instituto darbuotojų profesinės sąjungos vadovė Regina Jarošienė teigė, kad ilgiausiai užtruko įtikinti ministeriją, jog medikų bendruomenei reikia poilsio, nes jų darbas labai įtemptas, ypač dabar, kai vyksta reforma.

Išsiderėjome vieną papildomą poilsio dieną.

„Išsiderėjome vieną papildomą poilsio dieną“, – sakė ji.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojų profesinė sąjungos pirmininkė Jolita Pukelienė vylėsi, kad per kitas derybas visuomenės sveikatos specialistams bus skiriama daugiau dėmesio.

„Praūžusi COVID-19 pandemija įrodė visuomenės sveikatos specialistų reikalingumą, tačiau pandemija praėjo, ir visuomenės sveikatos specialistų problemos buvo užmirštos. Mes laukiame vėl naujos pandemijos, kaip žinoma, virusai mutuoja, ir kas tada bus?“ – teigė ji.

J. Pukelienės teigimu, dėl mažų atlyginimų ir didelių krūvių specialistai palieka darbą, naujoms pareigybėms įsteigti trūksta lėšų. Anot jos, vidutinė alga siekia vos 800 eurų atskaičius mokesčius.

„Apie atlyginimų augimą mes kalbėti negalime. Tikimės būti išgirsti, ir kad naujose derybose visuomenės sveikatos specialistai taip pat gaus deramą dėmesį. Mūsų nedaug, tačiau mes esame labai svarbūs, ypač dabartinėje situacijoje“, – kalbėjo J. Pukelienė.

Pasak jos, atnaujintoje kolektyvinėje sutartyje numatyti atlyginimo skaičiavimo pakeitimai visuomenės sveikatos specialistams negalioja.

„Mūsų tai neliečia, nes mes esame ne medikai, visuomenės sveikatos specialistai išbraukti iš medikų sąrašo“, – teigė profsąjungos vadovė.

Sveikatos apsaugos ministras savo ruožtu teigė, kad visuomenės sveikatos sistemai kitąmet numatoma skirti 2 mln. eurų daugiau, palyginti su šiais metais.

Anot J. Pukelienės, jeigu bus priimtas Biudžetinių įstaigų darbo užmokesčio įstatymo projektas, visuomenės sveikatos specialistų darbo užmokestis ne tik nedidės, bet kai kam gali ir truputį sumažėti.

Vyriausybė praėjusį trečiadienį pritarė projektui, nuo kitų metų pradžios keičiantį biudžetinių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką. Pagal jį būtų atsisakoma pareiginės algos koeficientų diferencijavimo pagal biudžetinių įstaigų grupes, profesinio ar vadovaujamo darbo patirtį.

Pareiginės algos koeficientai būtų perskaičiuojami atsižvelgiant į įstatyme nustatytą pareiginės algos bazinį dydį – 1785,4 euro.

Įstaigų vadovams būtų paliekamas pareiginių algų koeficientų intervalas, kitiems darbuotojams – tik minimalios koeficientų ribos pagal pareigybių grupes, numatant, kad darbuotojų koeficientai negali viršyti vadovo pareiginės algos maksimalaus koeficiento dydžio.

Pasirašyta atnaujinta sveikatos apsaugos sistemos kolektyvinė sutartis įsigalios nuo kitų metų sausio. Ji galios metus.

Sutartį pasirašė Lietuvos gydytojų sąjungos, Lietuvos slaugos specialistų organizacijos, Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos, Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos, Lietuvos greitosios medicinos pagalbos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“, Medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“, Lietuvos profesinių sąjungų federacijos „Sandrauga“, Lietuvos sveikatos apsaugos profesinių sąjungų federacijos, Profesinių sąjungų organizacijos „Lietuvos medikų forumas“ atstovai.

Kaip pranešė ministerija, pirmą kartą bendra sektoriaus kolektyvinė sutartis su visomis jo profesinėmis sąjungomis pasirašyta 2021 metų lapkritį. Ji apima įsipareigojimus darbuotojų atlygio, socialinių garantijų ir kitose srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau,

Manau, portretas
kad sutartys su keleta statytiniu "pirmininku" - nera teisetos!

AR NUO TŲ SUTARČIŲ....

AR NUO TŲ SUTARČIŲ.... portretas
Sumažės eilės patekti pas specialistus? Neseniai apsilankiau pas vieną....labai profesionaliai aptarnavo. Tik mažytis bet...reikia dar padaryti nedidelę procedūrą nustatyti galutinį gydymo būdą. Užregistravo į eilę....5 mėnesių laikotarpyje. Du mėnesiai jau praėjo. Laukiu, kenčiu....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių