Savęs neskriaudžia

Seimo narių veiklos garantijų įstatymo projektą darbo grupė parengė parlamentarams kur kas palankesnį nei ankstesnis atmestas teisininkų parengtas variantas.

Parlamento atmestame projekte buvo pasiūlyta įtvirtinti fiksuotas Seimo narių atostogas, neleisti patiems nuomotis automobilių – tam šiuo metu išleidžiama didžioji parlamentinei veiklai skiriamų pinigų dalis, taip pat nustatyti daugiau Seimo narių veiklą griežtinančių apribojimų.

Naują projektą, kuris registruotas Seimo posėdžių sekretoriate, rengdama darbo grupė į jį neįtraukė nei fiksuotų atostogų, nei atsisakė automobilių nuomos, o švelnina, palyginti su ankstesniu teisininkų projektu, ir sankcijas už posėdžių nelankymą.

Teisininkai siūlė iš Seimo nario algos išskaičiuoti pinigų už kiekvieną praleistą posėdį, o sistemingą posėdžių nelankymą traktuoti kaip pagrindą apkaltai, o naujajame variante nuorodos į apkaltą nelieka, sankcijos už praleistus Seimo plenarinius posėdžius siūlomos tik tuo atveju, jei parlamentaras be pateisinamos priežasties praleidžia daugiau kaip pusę visų numatytų balsavimų dėl teisės aktų priėmimo arba daugiau kaip pusę komiteto ar komisijų posėdžių, kuriuose irgi buvo balsuojama. Atlyginimas būtų mažinamas 5 proc. už kiekvieną praleistą posėdį.

Projektas griežčiau nei šiuo metu nustato parlamentinei veiklai skiriamų lėšų naudojimą, tačiau pinigų būtų skiriama daugiau – šiuo metu parlamentaras iš viso su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms gauna vieno vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio sumą, kuria dengiamos ir automobilio nuomos išlaidos, o naujojoje redakcijoje parlamentinei veiklai skirtoms išlaidoms numatoma 1,3 VMDU dydžio suma per mėnesį, tačiau automobilio nuoma būtų kompensuojama atskirai.

Seimo narys, išskyrus tarnybinį transportą pagal pareigas gaunančius Seimo pirmininką ir premjerą, turėtų teisę gauti kompensaciją už automobilio nuomą. Šios kompensacijos maksimalų dydį kiekvienų metų sausį nustatytų Seimo kanceliarija, apklaususi ne mažiau kaip penkias automobilių verslo nuomos įmones ir apskaičiavusi vidutinio automobilio, kuris ne brangesnis nei 40 VMDU be PVM), verslo nuomos kainos vidurkį, įskaitant visą automobilio techninę priežiūrą ir jo parengimą žiemos ar vasaros sezonui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių