P.Gražulio tikslai ekspertams neįkandami

Užsienio reikalų ministras tikisi, kad Petro Gražulio planai skirti baudas homoseksualams žlugs. Teisės ekspertai kelia klausimą – jei homofobiniai siūlymai sulaukia Seimo narių palaikymo, gal iš tikrųjų esame kitokia valstybė?

Iki Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai liko vos daugiau kaip mėnuo, o Seimui teikiamos iniciatyvos įteisinti pinigines baudas už homoseksualų paradų, eitynių organizavimą ir kitus veiksmus, kuriuos P.Gražulis ir dar 28 parlamentarai vadina "šeimos pagrindų niekinimu". Seimo narių grupė už tokį elgesį antradienį siūlė Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyti baudas nuo 1 tūkst. iki 3 tūkst. litų. Už pakartotinį pažeidimą bauda padvigubėtų. Tokią iniciatyvą palaikė 50 Seimo narių.

Šis klausimas neliko nepastebėtas ketvirtadienio Vyriausybės valandoje. Užsienio reikalų ministras L.Linkevičius sakė neabejojantis, kad dėl tokių iniciatyvų Lietuvai bus klijuojama homofobiškos valstybės etiketė, tad išreiškė viltį, jog komitetuose projektui nebus pritarta.

"Apie tai jau diskutuojama ir kitur. Manau, sutiksit su manimi, kad Lietuva nėra homofobiška valstybė. Ir visi, kurie bando įrodyti priešingai, bando galbūt netgi pakenkti mūsų įvaizdžiui prieš pat pirmininkavimą ES. <...> Tikiuosi, kad Seime atitinkami komitetai, jeigu būtų galima pageidauti, neatidėliodami išnagrinės situaciją. Labai norėčiau tikėti, kad nesuteiksime pagrindo mūsų laikyti tokiais, kokie nesame", – kalbėjo L.Linkevičius.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros vedėjas, advokatas prof. Vytautas Mizaras sakė, kad toks P.Gražulio siūlymas prieštarauja ne tik Konstitucijai, bet ir daugybei tarptautinių teisės normų.

"Nesvarbu, kad įstatymo projekte pateikiama tam tikra argumentacija, kad siekiama "kilniu" tikslu apsaugoti visuomenę nuo ko nors, neaišku ko, ir kad nestandartinės seksualinės orientacijos asmenys visuomenėje neva kenkia bei pažeidžia visuomenės dorą ir moralę. Tokiu atveju reikėtų pripažinti, kad šiuo siūlymu visuomenė suskaldoma į grupes. Pasakoma, kad nestandartinės seksualinės orientacijos asmenys yra netoleruotini Lietuvos valstybėje", – sakė V.Mizaras.

V.Mizaras sunkiai suvokiamu pavadino reiškinį, kad pernai panašus įstatymo projektas buvo iškart atmestas, o dabar jį palaikė net pusšimtis Seimo narių.

"Negalime angažuotis vienos visuomenės dalies nuostatai. Tada mes tampame izoliuota visuomene ir negalime būti su kitomis bendruomenėmis, nes paprasčiausia esame kitokie. Gali būti ir taip, gal iš tikrųjų mes esam kitokie ir nesupratę, ką reiškia demokratinė teisinė valstybė šių dienų kontekste? Bet tai reikia aiškiai pasakyti", – svarstė pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių