Nidoje ir Juodkrantėje gerinamos sąlygos žvejams

  • Teksto dydis:

Neringos savivaldybė netrukus baigs įgyvendinti du Europos sąjungos lėšomis finansuojamus projektus, kurių dėka Nidoje ir Juodkrantėje baigiami įrengti inžineriniai statiniai, skirti žvejybos laivams nuleisti į Baltijos jūrą ar juos iš jos ištraukti.

Šiuo metu Baltijos jūroje žvejojantys žvejai neturi tinkamų sąlygų efektyviai veiklai užtikrinti  - negali tinkamai naudoti žvejybai priekrantėje technikos, įrengimų, laivų, o sugautas žuvis tenka kelis šimtus metrų nešti rankomis.

Siekiant spręsti šias įsisenėjusias žvejų problemas, Baltijos jūros priekrantės zonose Nidoje ir Juodkrantėje įrengta laivų ištraukimo įranga, o pačioje jūroje – laivų įtraukimui skirti poliai.

Laivai iš jūros bus ištraukiami elektrinio lyninio suktuvo pagalba, kurio keliamoji/traukimo galia – 10 000 kg. Šis įrenginys bus valdomas iš valdymo punkto - nuo aplinkos poveikio apsaugotoje patalpoje bus visa reikiama įranga laivų ištraukimo mechanizmams valdyti bei galimybės stebėti situaciją teritorijoje.

Įrenginių atraminių bei valdymo pultų sienų apdailai bei atitvarams, skirtiems apsaugoti nuo užpustymo, panaudoti „gabionai“ – vielos tinklo konstrukcijos, užpildytos akmenimis.

Tam, kad užtikrinti sklandų privažiavimą prie įrenginių, Nidoje ir Juodkrantėje įrengti keliukai, skirti žvejų ir komunalinių paslaugų transportui. Šiose teritorijose taip pat įvestas apšvietimas, pakloti vandentiekio ir nuotekų tinklai, įrengtos vandens kolonėlės. 

Projektuojant įrenginius įvertinti ir metų laikų pokyčiai bei pajūryje siautėjantys vėjai – siekiant riboti kranto eroziją, prie statinių įrengti akmenų metiniai,  apribosiantys išplovimus esant nepalankioms oro sąlygoms.

Žvejų poreikiams įrengti įrenginiai pasitarnaus ir kaip apžvalgos aikštelės, nuo kurių atsiveria plati panorama į Baltijos jūrą. Aikštelėse įrengti suoliukai, šiukšlių dėžės, pėsčiųjų saugumui skirti atitvarai bei apšvietimas.

„Šie įrenginiai skirti palengvinti žvejų darbo sąlygas, sutvarkant žuvininkystės produktų iškrovimo infrastuktūrą.  Tikimės, kad taip prisidėsime prie žuvininkystės tradicijų puoselėjimo, o žvejai galės pagalvoti ir apie didesnių laivelių įsigijimą“, - apie įgyvendinamų projektų naudą kalba Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių