Medikų atstovai piktinasi per mažais slaugytojų atlyginimais: iš ministerijos – atkirtis

Medikų atstovai tvirtina, kad šalyje dirbantys slaugos specialistai patiria per didelį darbo krūvį, o jų atlyginimai – per maži. Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) pirmininkės Auristidos Gerliakienės teigimu, būtent dėl to Lietuvoje pasilieka dirbti tik trečdalis slaugos mokslus baigusių specialistų.

„Tik trečdalis slaugytojų, baigusių (studijas – ELTA), lieka Lietuvoje. Trečdalis emigruoja į Skandinaviją ir Vokietiją, o kitas trečdalis nusėda į grožio industrijos sektorių, kur yra žymiai patrauklesnės sąlygos“, – trečiadienį vykusiame susitikime su Seimo Laisvės frakcija kalbėjo A. Gerliakienė.

Jai antrino ir LMS narė, slaugytoja Vaiva Jankienė.

„Daugybė jaunų žmonių renkasi išvažiuoti ten, kur atlyginimas yra tikrai didesnis ir ne puse, o kelis kartus. Tai yra patys svarbiausi rodikliai – atlyginimai ir darbo krūviai. (Tai – ELTA) didžiausios problemos, kurias reikėtų pirmiausia spręsti, prieš pradedant visas reformas“, – pabrėžė susitikime dalyvavusi V. Jankienė.

A. Gerliakienė pastebėjo, kad valdantieji nėra suplanavę žymaus slaugytojų atlyginimo didinimo kitų metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžete.

„Kaip suplanuotas PSDF fondas – nėra numatyta niekaip nei slaugos paslaugų įkainių didinimas, nei atlyginimų kėlimas. Viskas lieka užkonservuota kaip ir anksčiau – jokių pastangų gerinti finansinę padėtį nėra“, – konstatavo ji.

SAM: darbuotojų atlyginimai yra didinami

Vis dėlto, LMS pirmininkei paprieštaravo susitikime dalyvavęs sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas. Jis pabrėžė, kad PSDF fondas didėja, o tuo pačiu didinami ir medikų darbo užmokesčiai.

„PSDF fondas didėja 13,5 proc., tai yra virš 400 milijonų eurų. Beveik pusė to bus skiriama darbo užmokesčio augimui“, – teigė A. Pečkauskas.

Tai, jog slaugytojų, dirbančių slaugos ligoninėse, atlyginimai šįmet paaugo 27 proc. nurodė ir Valstybinių ligonių kasų (VLK) direktoriaus pavaduotoja Tatjana Golubajeva.

„Lyginant su praeitais metais, slaugos ligoninėse slaugytojo darbo užmokestis padidėjo apie 27 procentus. Jeigu pernai buvo vidurkis šiose ligoninėse 1784 eurų už etatą „ant popieriaus“, bruto, tai šiais metais apie 2270 eurų“, – kalbėjo T. Golubajeva.

„Matome, kad tas didėjimas faktiškai vyksta per visas slaugos paslaugų eilutes. Gerokai auga lėšų suma, skiriama ambulatorinei slaugai, bet taip pat ir stacionarinei slaugai – įkainiai padidinti beveik 50 proc. praeitais metais“, – pridūrė ji.

Trečiadienį Laisvės frakcija susitiko su medikų ir SAM atstovais aptarti situacijos šalyje dėl slaugos paslaugų prieinamumo. Susitikimo metu diskutuota dėl slaugytojų pritraukimo ir darbo sąlygų gerinimo, pacientams suteikiamų slaugos paslaugų namuose ir gydymo įstaigose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rokas

rokas portretas
O kiek dar kyšiais gauna. Užsienyje nebus jokių kyšių ir viskas žiauriai brangu.

asd

asd portretas
Oho, 2270 eurų. Įdomu kur gaus daugiau. Be to, durnės nesuvokia, kad užsienyje negaus tų 40 val, kurias gauna Lietuvoje. O mokesčiai už viską tokie, kad vos liks maistui. Todėl visi lietuviai ten ir gyvena kaip kiaulės po 10 galvų vienam bute. Gyvenkit Lietuvoje susigrūdę, niekur neikit, nepirkit rūbų, ėskit tik bulves ir čia susitaupysit.

Anonimas

Anonimas portretas
tie vis skaiciukai yra is popieriaus ( GLUSU STATISTIKA ) o realybe KITOKIA !!!!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių