Maža partija tikisi tapti didele

Į naujai buriamą kairiųjų sąjungą gali ateiti trys dabartiniai Seimo nariai, priklausantys valdantiesiems socialdemokratams

Į naujai buriamą kairiųjų sąjungą gali ateiti trys dabartiniai Seimo nariai, priklausantys valdantiesiems socialdemokratams

Valdančioji Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) skyla. Apie tai skelbia nedidelė ir įtakos šalies politiniame gyvenime neturinti partija “Socialdemokratija 2000”, kuri metų pabaigoje žada kartu su atskilėliais nuo LSDP įsteigsianti naują darinį - Lietuvos socialdemokratų sąjungą. Ji puoselėja viltį jau šios kadencijos Seime turėti kelis atstovus, o kitų metų parlamento rinkimuose perkopti partijoms privalomą 5 procentų balsų barjerą.

LSDP atstovai neigia kalbas apie skilimą ir išjuokia “Socialdemokratijos 2000” ambicijas.

Neturi nė vieno atstovo parlamente

Planuojama, kad apie “Socialdemokratijos 2000” ir iš LSDP išėjusiųjų susijungimą į Socialdemokratų sąjungą bus paskelbta metų pabaigoje rengiamame suvažiavime. Preliminari jo surengimo data - lapkričio 29 diena.

“Dvi tikrosios socialdemokratinės srovės, besivienydamos į vieningą socialdemokratinį judėjimą Lietuvos politiniame gyvenime sieks įgyvendinti naujos kokybės politiką, atitinkančią laikotarpio reikalavimus, valstybės interesus ir žmonių lūkesčius”, - teigiama savaitgalį paskelbtoje besivienijančių socialdemokratų deklaracijoje.

“Socialdemokratiją 2000” prieš ketverius metus įkūrė buvę LSDP nariai, nesutikę su partijos vadovybės ketinimais vienytis su buvusia Lietuvos demokratine darbo partija (LDDP). Algirdo Brazausko skatinamos LSDP ir LDDP susijungė 2001-ųjų pradžioje, prieš tai sėkmingai bendrai sudalyvavusios Seimo rinkimuose. A.Brazauskas tapo suvienytos LSDP lyderiu.

Tačiau “Socialdemokratijai 2000” politiniame šalies gyvenime nesiseka. Ji neturi nė vieno savo atstovo dabartiniame Seime, o pernai įvykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose iškovojo vos vieną mandatą.

Skatina kelios priežastys

“Socialdemokratijos 2000” vadovas Arvydas Akstinavičius “Kauno dienai” sakė, kad susivienijimas į Socialdemokratų sąjungą vyks ne iš politinio išskaičiavimo, “kaip vykdavo visi ligšioliniai partijų susijungimai Lietuvoje”, bet grynai ideologiniu pagrindu. “Tikriesiems socialdemokratams ateina laikas susivienyti, kaip kadaise atėjo laikas susivienyti išskirtoms Rytų ir Vakarų Vokietijoms”, - teigė jis.

Paklaustas, kiek į naująją sąjungą ateis A.Brazausko vadovaujamos partijos narių, A.Akstinavičius tvirtino, kad tokių turėtų būti keli šimtai. “Vien šiemet iš LSDP išėjo 300 žmonių. Dalis atėjo pas mus. Kiek bus išėjusiųjų iki steigiamojo Socialdemokratų sąjungos suvažiavimo, kol kas negalėčiau prognozuoti, bet manau, kad jų bus nemažai”, - sakė “Socialdemokratijos 2000” lyderis.

Pasak A.Akstinavičiaus, steigiamajame suvažiavime turėtų dalyvauti ir bent trys dabartinės kadencijos Seimo socialdemokratai. Tačiau jų pavardžių “Socialdemokratijos 2000” vadovas nenorėjo minėti “vien todėl, kad kai kurie jų dar svarsto, kaip pasielgti”.

A.Akstinavičiaus nuomone, kai kurių socialdemokratų pasitraukimą iš dabartinės valdančiosios partijos skatina kelios priežastys. Tai LSDP “atotrūkis nuo tikrosios kairiosios, socialdemokratinės politikos, ką įrodo vien dėmesio žemės ūkio problemų sprendimui trūkumas, taip pat partijoje įsivyraujantis kelių lyderių asmeninis diktatas ir užkulisinių sprendimų politika, stiprėjantis flirtas su prezidentine Liberalų demokratų partija”.

Nerealios ambicijos

A.Akstinavičius sakė, kad Socialdemokratų sąjunga kels sau uždavinį kitų metų Seimo rinkimų proporcinėje dalyje perkopti 5 procentų barjerą ir patekti į parlamentą. “Tai sunkus, bet įvykdomas uždavinys”, - pripažino jis.

Būta gandų, kad artėjant kitų metų Seimo rinkimams Socialdemokratų sąjunga susijungs su Seimo Pirmininko Artūro Paulausko vadovaujama Naująja sąjunga (socialliberalais). A.Akstinavičius tai paneigė, tačiau pripažino, kad galima porinkiminė koalicija su šia politine jėga.

Vienas LSDP lyderių, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas griežtai paneigė kalbas apie partijos skilimą ir dalies socialdemokratų norą pereiti į naują politinį darinį. “Tikrai nematome jokio masinio pabėgimo. Atvirkščiai - partijos narių nuolat auga. Žinoma, yra ir išstojančiųjų, bet jų labai nedaug ir tikrai negali lygintis su įstojusiųjų skaičiumi”, - “Kauno dienai” sakė G.Kirkilas.

Jis melu pavadino “Socialdemokratijos 2000” atstovų teiginius, kad bent trys dabartiniai LSDP atstovai Seime įstos į formuojamą Socialdemokratų sąjungą. “Visos tos kalbos iš pykčio, galbūt tikintis, kad kurie nors kolegos išsigąs, suabejos LSDP veikla ir išstos iš jos. Bet taip nebus”, - užtikrino G.Kirkilas.

“Mes ne kartą raginome “Socialdemokratijos 2000” neskaldyti socialdemokratinio judėjimo. Bet ką padarysi, kad ambicijos ima viršų. Tik kad tos ambicijos nerealios”, - pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių