Kibernetinio karo pradžia

Prog­ra­mi­šių su­reng­ta ata­ka prieš Lie­tu­vos in­ter­ne­to sve­tai­nes ga­li il­gam su­ga­din­ti Vil­niaus ir Mask­vos san­ty­kius.

Ata­ka­vo tar­ny­bi­nes sto­tis

Sa­vait­ga­lį pro­gra­mi­šiai ata­ka­vo dau­giau nei 300 Lie­tu­vos in­ter­ne­to sve­tai­nių. At­si­da­rę jas lan­ky­to­jai vie­toj įpras­to vaiz­do iš­vys­da­vo So­vie­tų Są­jun­gos her­bą ir ne­cen­zū­ri­nį teks­tą. Pir­mi­niais duo­me­ni­mis, ata­kos su­reng­tos iš Pran­cū­zi­jo­je ir Šve­di­jo­je vei­kian­čių kom­piu­te­rių, ta­čiau nea­be­jo­ja­ma, jog tai Ru­si­jos pro­gra­mi­šių dar­bas.

„Pa­gal pre­li­mi­na­rią in­for­ma­ci­ją bu­vo įsi­lauž­ta tik į ke­le­tą tar­ny­bi­nių sto­čių, ta­čiau to už­te­ko, kad pro­gra­mi­šiai pa­žeis­tų dau­gy­bę in­ter­ne­to tink­la­la­pių", - dien­raš­čiui aiš­ki­no Ry­šių re­gu­lia­vi­mo tar­ny­bos tink­lų ir in­for­ma­ci­jos sky­riaus ve­dė­jas Ry­tis Rai­nys.

Jis nu­ro­dė, kad apie 90 pro­c. pro­gra­mi­šių už­pul­tų in­ter­ne­to tink­la­la­pių pri­klau­so vers­lo bend­ro­vėms. Li­ku­si da­lis - vals­ty­bi­nių įmo­nių tink­la­la­piai.

Prie­dan­ga - Va­ka­rų ša­lys?

„Ata­kos su­reng­tos tik­rai ne iš Lie­tu­vos. Pir­mi­niais duo­me­ni­mis, į Lie­tu­vo­je vei­kian­čius ser­ve­rius bu­vo lauž­ta­si iš Šve­di­jos ir Pran­cū­zi­jos. Tai atskleidžia kom­piu­te­rio bu­vi­mo vie­tą ro­dan­tys IP ad­re­sai. Neap­ti­ko­me duo­me­nų, kad bū­tų lauž­ta­si iš Ru­si­jo­je esan­čių kom­piu­te­rių", - dien­raš­čiui sa­kė in­ter­ne­to sve­tai­nes ad­mi­nist­ruo­jan­čios bend­ro­vės „Hos­tex" vers­lo plėt­ros di­rek­to­rius Mar­ty­nas Ni­ko­la­je­vas.

„Ta­čiau tai, kad lauž­ta­si iš Šve­di­jo­je ir Pran­cū­zi­jo­je esan­čių kom­piu­te­rių, nie­ko ne­sa­ko apie fi­zi­nę įsi­lau­žė­lio bu­vi­mo vie­tą. Da­bar la­bai po­pu­lia­ru lauž­tis iš ki­tos ša­lies kom­piu­te­rio šią ša­lį pa­si­ren­kant kaip tar­pi­nę sto­tį", - ver­si­jos, kad šią ata­ką ga­lė­jo su­reng­ti Ru­si­jos pro­gra­mi­šiai, neat­me­tė M.Ni­ko­la­je­vas.

Sek­ma­die­nio va­ka­rą bend­ro­vės „Hos­tex" klien­tai nu­ken­tė­jo nuo pro­gra­mi­šių iš­puo­lių - įsi­lau­žė­liams pa­vy­ko mo­di­fi­kuo­ti apie 40 sve­tai­nių pradžios pus­la­pius, lai­ko­mus vie­na­me šios bend­ro­vės ser­ve­rių.

Va­kar va­ka­rop M.Ni­ko­le­je­vas dien­raš­čiui sa­kė, kad jau at­kur­tas be­veik vi­sų bend­ro­vės „Hos­tex" ad­mi­nist­ruo­ja­mų sve­tai­nių dar­bas. Ry­šių re­gu­lia­vi­mo tar­ny­bos at­sto­vas R.Rai­nys tei­gė, kad iš 300 užpultų tink­la­la­pių dėl tech­ni­nių kliū­čių va­kar po pie­tų ne­vei­kė tik du.

Pre­zi­den­tū­ros de­mar­šas

Prog­ra­mi­šių ata­ka su­kė­lė žai­biš­ką Lie­tu­vos val­džios reak­ci­ją. Va­kar Pre­zi­den­tas Val­das Adam­kus tu­rė­jo priim­ti dar­bą Lie­tu­vo­je pra­de­dan­tį nau­ją­jį Ru­si­jos am­ba­sa­do­rių Vla­di­mi­rą Čchik­va­dzę, ta­čiau su­si­ti­ki­mas dėl ne­va įtemp­tos Pre­zi­den­to dar­bot­var­kės bu­vo ne­ti­kė­tai at­šauk­tas.

Neo­fi­cia­liai tei­gia­ma, kad ati­dė­tas V.Adam­kaus su­si­ti­ki­mas su V.Čchik­va­dze yra są­mo­nin­gas dip­lo­ma­ti­nis ges­tas. Praė­ju­sią sa­vai­tę Lie­tu­vos nau­jie­nų agen­tū­ra BNS pa­skel­bė, kad Ru­si­jos in­ter­ne­to fo­ru­muo­se pa­si­ro­dė dau­gy­bė ra­gi­ni­mų ru­sų pro­gra­mi­šiams vie­ny­ti jė­gas ir su­reng­ti ma­si­nę ata­ką prieš Lie­tu­vos, Lat­vi­jos ir Es­ti­jos ad­mi­nist­ra­ci­nių, vals­ty­bi­nių ins­ti­tu­ci­jų tink­la­la­pius.

Šiuo­se fo­ru­muo­se tei­gia­ma, kad bū­tent mi­nė­to­se ša­ly­se su ru­sais el­gia­ma­si blo­giau­siai, be to, jo­se drau­džia­mi so­vie­ti­niai ir ko­mu­nis­ti­niai sim­bo­liai: rau­do­no­ji žvaigž­dė, kū­jis ir pjau­tu­vas.

Kraš­to ap­sau­gos mi­nist­ras Juo­zas Ole­kas ma­no, kad pro­gra­mi­šių iš­puo­liai ga­li bū­ti iš anks­to su­pla­nuo­tos ata­kos prieš Lie­tu­vą. „Ga­li­ma taip pa­va­din­ti, kad ata­kos vyks­ta. Kraš­to ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos tar­ny­bos ėmė­si tam tik­rų prie­mo­nių ap­sau­go­ti sa­vo tink­lus, ki­tos ži­ny­bos ir­gi pa­si­ren­gusios", - BNS sa­kė J. Ole­kas.

Anot jo, nau­do­ja­ma­si ir Es­ti­jos pa­tir­ti­mi, kai prieš me­tus buvo dau­gy­bę kartų įsi­lau­žta į vals­ty­bi­nius ir pri­va­čius šios šalies ser­ve­rius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Žinybos pasirengusios? Juokaujat! ir panašu, kad čia tebuvo tik bandomoji žvalgybinė operacija. Tik va, ar mes pasirengę rimtoms atakoms?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių