Kai vairuotojai pamiršta laikytis saugaus atstumo

Draudimo bendrovių atstovai praneša vis dažniau fiksuojantys atvejus, kai per vieną avariją susiduria trys ir daugiau automobilių. Dažniausiai tokios avarijos nutinka, kai vairuotojai pamiršta laikytis saugaus atstumo.

Vairuotojai piktnaudžiauja?

"Vos akimirką prarastas budrumas, sutapęs su priekyje važiuojančio automobilio stabdymu, baigiasi susidūrimu", – pastebėjo vienos draudimo bendrovės Transporto žalų departamento vadovas Dominykas Trimonis.  Anot jo, per rytinį piką miestų ir priemesčių gatvėse susidaro tokios situacijos, kai eismas vyksta dideliu greičiu, tačiau dėl jo intensyvumo vairuotojai nesilaiko saugaus atstumo.

Su draudimo bendrovės atstovu sutinka ir saugaus vairavimo ekspertas Artūras Pakėnas. Jo manymu, tokių sitaucijų keliuose pavyktų išvengti, jeigu vairuotojai laikytųsi saugaus atstumo.

"Pagrindinė tokių eismo įvykių priežastis – nenoras laikytis saugaus atstumo. Kelių eismo taisyklėse (KET) jau keletą metų aprašyta, kokios tiksliai distancijos reikia laikytis nuo priešais važiuojančio automobilio, daug vairuotojų piktnaudžiauja saugaus atstumo sąvoka ir važiuoja per arti priekyje važiuojančios transporto priemonės", – situaciją įvertino pašnekovas. Pasak vairavimo instruktoriaus, nesilaikant saugaus atstumo, pakanka vos vienam vairuotojui staigiau stabdyti, ir išsyk keli automobiliai tampa avarijos dalyviais.

Nustatyti nesunku

Sąvoka "saugus atstumas" aprašyta bei paaiškinta ir galiojančiose KET:

"Vairuotojas, atsižvelgdamas į greitį, privalo laikytis tokio atstumo, kad neatsitrenktų į priekyje važiuojančią transporto priemonę, jeigu ji būtų stabdoma, palikti tokį tarpą iš šono, kad eismas būtų saugus. Rekomenduojama, kad atstumas iki priekyje važiuojančios transporto priemonės būtų ne mažesnis kaip per 2 sek. nuvažiuojamas atstumas arba ne mažesnis kaip pusė spidometro rodmens, paversto metrais, pavyzdžiui, kai greitis 70 km/val., atstumas turi būti ne mažesnis kaip 35 m, jeigu eismo sąlygos nereikalauja kitaip."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių