J. Olekas paaiškino, kokios naujovės laukia šauktinių

Seimui pateiktas siūlymas, kad jaunuoliams, kurie norą tarnauti pareikš jau būdami šauktinių sąrašuose, taip pat būtų taikomos paskatinimo priemonės, LRT RADIJUI sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Jo tvirtinimu, sudarant sąrašus naujovių nebus taikoma, nes šis procesas ir taip vyksta skaidriai.

– Jūsų nuomone, ar šiemet prireiks šauktinių sąrašo? Pernai visi jaunuoliai tarnauti atėjo savo noru.

– Tikiuosi, kad neprireiks, nes jau trečiadienį turėjome daugiau kaip 500 žmonių, užsirašiusių savanoriais tarnauti kitais metais. Dar visi metai priešaky. Tikiuosi, kad žmonės subrendo tai pareigai. Esu labai dėkingas jauniems žmonėms, tiek vaikinams, tiek merginoms, kad jie pasirenka atlikti pareigą tėvynei.

– Ar savanoriai gali registruotis visus metus?

– Taip, tai galima daryti visus metus. Jaunuoliai, esantys sąraše, taip pat gali pareikšti norą tarnauti šiais metais, [...] nereikėtų tarnauti vėliau. Pernai buvo apie 800 tokių žmonių, kurie pateko į sąrašą ir atėjo tarnauti anksčiau.

– Bet tie, kurie dabar pareikštų norą atlikti tarnybą savo noru, lengvatų jau nebegautų?

– Tiems, kurie nepapuls į sąrašą, galios tos pačios lengvatos, kurios buvo taikomos anksčiau. Esu pateikęs pasiūlymą Seime, kad jaunuoliams, kurie norą atlikti karinę tarnybą pareikš jau būdami sąraše, taip pat būtų taikomas paskatinimas, tik jis būtų šiek tiek mažesnis nei savanoriams.

– Priminkite, kas tikrai nepateks į sąrašus?

– Studentai, moksleiviai. Yra įstatymo nuostatos, kurios nurodo, kad šie jaunuoliai yra nekviečiami, jiems tarnyba atidedama ir jie į sąrašus nepapuola.

– 3 tūkst. jaunuolių jau atlieka privalomąją karinę tarnybą. Gal jau matote, kad kažką reikia keisti? Ar kas nors šiemet apskritai keisis?

– Iš esmės ne. Atsižvelgsime į tai, į ką dėmesį atkreipė stebėtojai. Padarysime, kad viskas vyktų dar skaidriau. Taip bus ne sudarant sąrašus, nes ten viskas vyksta teisingai, skaidriai, aiškiai, bet įgyvendinant tolimesnius procesus, pavyzdžiui, atleidžiant nuo karinės tarnybos, kas numatoma dėl svarbių aplinkybių. Tai dar patobulinsime.

– Žiniasklaidoje pasirodė vienos mamos skundas, kad jos sūnui dabar per šalta miegoti lauke, palapinėje. Tas jaunuolis jau tarnauja. Kaip tai vertinate?

– Manau, kad tai reikia vertinti dvejopai. Labai džiaugiuosi, kad mamos rūpinasi savo vaikais ir kelia tokius klausimus. Iš kitos pusės, pagal mūsų įstatymus net į pradinę mokyklą vaikai eina esant iki 20 laipsnių šalčio. Be to, mes pasižiūrėjome, kaip karinės tarnybos mokymai atliekami kitose šalyse. Dažniausia riba – apie 20 laipsnių šalčio.

Karių mokymai derinami ir prie kitų sąlygų, pavyzdžiui, vėjo. Sprendimas paliekamas konkretaus dalinio vadui, kuris situaciją turi įvertinti pagal nurodytas aplinkybes. Manau, kad turime būti pasiruošę ginti savo valstybę ne tik esant maloniam orui. Lietuvoje būna ir 20 ar daugiau laipsnių šalčio. Tokiu metu turime žinoti, kaip veikia ginklas, kaip elgtis žiemą, kaip išgyventi. Jei karys bus mūšio lauke, ten nebus patogumų ar labai šilta.

– Neseniai pasirodė pranešimų, kad jaunuoliai, kurie neatsiliepė į praėjusių metų šaukimą, taip ir liko nenubausti. Ar iš tiesų taip yra?

– Mes perdavėme informaciją policijai. Ji dalį tokių jaunuolių surado. Kai kuriems išrašytos administracinės nuobaudos. Kitų bus ieškoma ir toliau.

– Dar viena aktualija – tarptautinius ekspertus stebina kaina, už kurią perkame raketas iš JAV. Už 55 mln. dolerių Lietuva gaus 220 raketų, o estai už tą pačią sumą – 350 raketų. Kaip tai aiškinate?

– Tai du skirtingi dalykai. Šie paskelbti skaičiai yra maksimalūs – kiek Lietuva galėtų įsigyti vienetų ir už kokią sumą. Konkrečius skaičius turėsime tik po kurio laiko. Tai ne vienų metų pirkinys.

Antras dalykas, tokias raketas, kokias įsigijo ar įsigyja kolegos estai, mes pirkome 2002 m., t. y. prieš 14 metų. Dabar toms raketoms taikomas trumpesnis galiojimo laikas, senesnės modifikacijos. Pasitarę su specialistais, žinodami naujų raketų galimybes, apsisprendėme, kad, norint apginti Lietuvą, geriau turėti mažiau, bet naujesnių, modernesnių raketų, kurios tiksliau ir geriau pasiekia taikinį, todėl yra efektyvesnės.

– Vadinasi, kaina konkurencinga?

– Taip. Man atrodo, kad kaina iš tikrųjų atitinka pateikiamą kokybę.


Šiame straipsnyje: Juozas Olekaskariaišauktiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

rašiusiems

rašiusiems portretas
Kai rašote komentarus, jūs truputį pagalvokite... Šauktiniai grąžinti siekiant užpildyti dalinius ir didinti rezervą. Nes tiek profesinės tarnybos karių, kiek reikia daliniams užpildyti, kainuotų gerokai daugiau nei šauktiniai. Kitas dalykas tas, kad greitai jų prisamdyti paprasčiausiai nepavyktų. Kęstas Br. pateikė Latvijos pavyzdį, kur šaktinių nėra...bet kažkodėl nepateikė Estijos pavyzdžio, kur šaktinių niekada nebuvo atsisakyta, nors šalyje dukart mažiau gyventojų. ;)

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Latviai puikiai išvagia tuos pinigus ir be šauktinių. Ir mūsų valdžia turėtų iš jų pasimokyti.

Lukaa

Lukaa portretas
Kęstui, o prie ko čia karas. Čia kalba apie 2 pr BVP t.y. 574 mln eur, juos negali "įsavinti" be šauktinių,nėr kaip parodyti kur pingai nusėdo. Tai vat. Tik baigėsi pernykštis košmaras, atsipūtė vyriokai ir vėl...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių