Gripo baubas – jau Panevėžyje

Visą pasaulį šiurpinantis kiaulių gripas jau gąsdina ir Panevėžį, kuriame užfiksuoti net trys įtariami kiaulių gripo atvejai.

Ketvirtadienio Panevėžio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras pranešė apie tris įtariamus vadinamojo kiaulių gripo atvejus. Vienas iš pacientų 2009 m. balandžio 22 d. grįžo iš JAV. Jis susirgo balandžio 19 d., prieš išskrisdamas į namus. Grįžęs į Lietuvą kosėjo, jautė silpnumą, temperatūros nematavo. Balandžio 24–25 d. susirgo žmona ir duktė.

Visa šeima kreipėsi į gydytoją. Poliklinikoje, įtarus gripą, šeima nukreipta į Panevėžio infekcinę ligoninę konsultacijai. Mėginiai tirti nusiųsti į AIDS centro virusologijos laboratoriją, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

BNS primena, kad dar vieno lietuvio, balandį viešėjusio Meksikoje, tyrimai į laboratoriją Londone išsiųsti trečiadienį. Atsakymo laukiama sekmadienį arba pirmadienį. AIDS centro virusologinėje laboratorijoje Vilniuje iš Meksikoje viešėjusio Lietuvos piliečio mėginio išskirtas A tipo gripo virusas.

Vyras šiuo metu gydomas Vilniuje, Respublikinėje tuberkuliozės ir infekcinių ligų ligoninėje. Ligonis jaučiasi gerai.

Vyriausybė vaistams nuo kiaulių gripo planuoja skirti beveik 3 mln. litų. Šiuo metu rezerve vaistų nuo gripo sukaupta tik 4 proc. gyventojų. Jeigu kiltų pandemija, pirmiausia vaistų gautų policininkai, gydytojai, autobusų vairuotojai.

Specialistai teigia, kad žmonės patys neturėtų kaupti ir vartoti antivirusinių vaistų. "Patiems antivirusinius vaistus kaupti ir paskui juos išmesti, ir tuo labiau vartoti, šiandien tikrai nėra jokio pagrindo", – sakė sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.


Rekomendacijos visuomenei

Siekiant apsisaugoti nuo naujo tipo gripo viruso, ūminių kvėpavimo takų infekcijų, būtina laikytis šių priemonių:

1. Dažnai plauti rankas su muilu ir vandeniu. Tai pašalina mikroorganizmus nuo rankų ir padeda išvengti ligos plitimo netiesioginiu būdu.

2. Kosint ir čiaudint prisidengti burną vienkartine nosine, panaudotą nosinę išmesti į šiukšlių dėžę.

3. Vengti lankytis žmonių susibūrimo vietose, ypač kur yra sergančių žmonių.

4. Susirgus būtina konsultuotis su gydytoju.

5. Nepaskyrus gydytojui savarankiškai nevartoti antivirusinių vaistų.

6. Lankant ligonius, sergančius kvėpavimo takų infekcija, asmens sveikatos priežiūros įstaigose dėvėti medicinines kaukes.


Šiame straipsnyje: kiaulių gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

PUIKU

PUIKU portretas
MALONU tai matyti, juk jie atėmė nuo mūsų žemę Muitinės gatvėje, kad pasistatyti savo vaikų darželį........Neliko darželio neliko ir šitų parazitų -svetimo turto vagių...VISIEMS VAGIMS TOKS LIKIMAS...
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių