Briuselyje gynė jūrininkus

Briuselyje gynė jūrininkus

Briuselio valdininkai vakar nustebo sužinoję, kad Lietuvos jūrininkai masiškai vejami iš laivų su Europos Sąjungos šalių vėliavomis.

Europos Komisijos transporto ir energetikos generaliniam direktoratui tai pranešė Lietuvos jūrininkų sąjungos, Lietuvos laivų įgulų formavimo įmonių asociacijos ir Jūrininkų žmonų sąjungos vadovai. Į Briuselį jie atvyko kovoti dėl mokesčio lengvatos jūrininkams.

Europos Komisija neprieštarauja, kad nulinis mokesčio tarifas būtų suteiktas Lietuvos jūrininkams, dirbantiems laivuose su ES valstybių vėliavomis. Tačiau Briuselis pareikalavo, kad ši privilegija būtų atimta iš jūrininkų, dirbančių laivuose su patogiomis vėliavomis. Tai prieštarauja bendrai Europos Sąjungos politikai remti tik nacionalinius ES šalių laivynus.

„Paaiškinome, kad mūsų jūrininkai atsidūrė beviltiškoje padėtyje. Lietuvos laivynas nedidelis ir negali visiems suteikti darbo vietų. Prieš Lietuvai įstojant į Europos Sąjungą, juos mielai priimdavo ES laivynai. Po to pradėjo masiškai atleidinėti. Priežastis – laivų savininkų nenoras už mūsų jūrininkus mokėti socialinio draudimo įmokas, kaip reikalauja ES direktyva. Jų vietas užėmė trečiųjų šalių jūrininkai, už kuriuos nereikia mokėti šių įmokų. Mūsiškiai priversti dirbti patogių vėliavų laivuose“, - apie savo kalbą Briuselyje sakė Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža.

Išklausęs šiuos ir kitus Lietuvos delegacijos argumentus, Europos Komisijos generalinis direktoratas pripažino, kad situacija, kurioje atsidūrė Lietuvos jūrininkai, unikali. Direktorato vadovai pažadėjo apie ją pranešti Europos Komisijai bei pasirūpinti, kad Lietuvai būtų suteiktas pereinamasis laikotarpis, kol daliai Lietuvos jūrininkų mokesčio lengvata bus panaikinta. Briuselis priminė, kad Lietuvos įstatymai vis dėlto turi atitikti bendrąją ES politiką.

Lietuvos delegacija, gavusi „namų užduotį“, šiandien grįžta. Briuseliui reikia pateikti visus argumentus, kad būtų suteiktas pereinamasis laikotarpis. Reikės pranešti, kiek Lietuvos jūrininkų buvo išvyti iš ES laivų, Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių