Beglobiai sujaudino svečius

PAGALBA

Beglobiai sujaudino svečius

Vokiečiai žada paremti Klaipėdos miesto ir rajono našlaičius bei tėvų globos netekusius vaikus. Vakar Lietuvos-Vokietijos labdaros fondo atstovai kartu su Seimo nariais Eduardu Kaniava ir Irena Šiauliene apsilankė Kalotės sąvartyne, Saugų ir “Ryto” vaikų globos namuose bei Klaipėdos 1-oje specialiojoje internatinėje mokykloje.

Dvylika metų su mūsų šalimi bendradarbiaujančio Lietuvos-Vokietijos labdaros fondo “Draugystės bokštas” koordinacinės tarybos nariai Aleksandras Zeltinis su žmona Simin Wieghard-Zeltinis į uostamiestį atvyko pirmą kartą. Vizitą paskatino vienos Hamburgo televizijos parodyta dokumentinė juosta, kurioje užfiksuoti Kalotės sąvartyne maisto atliekas valgantys vaikai.

Vakar 10 metų sąvartyną prižiūrinti ponia Diana A.Zeltinį su žmona bei Seimo narius įtikinėjo, kad vaikai čia negyvena. Anot jos, vasaros atostogų metu nemažai paauglių iš aplinkinių kaimelių čia renka metalą, stiklą, popierių, kitas žaliavas, kurias galima parduoti. Sąvartyno prižiūrėtojai pritarė uostamiesčio Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Gražina Aurylienė ir Vaiko krizių centro direktorės pavaduotoja Skaidrė Račkauskienė: per reidus socialiniai darbuotojai nė karto nebuvo radę sąvartyne mažamečių.

“Draugystės bokšto” atstovai aplankė ir Saugų bei “Ryto” vaikų globos namus, Klaipėdos 1-ją specialiąją internatinę mokyklą. A.Zeltinio ir S.Wieghard-Zeltinis teigimu, nors įstaigose švaru ir tvarkinga, akivaizdu, kad gyvenimo sąlygos čia labai skurdžios: stogai prakiurę, virtuvių įranga pasenusi, santechninius mazgus būtina keisti. Vaikams trūksta šiltų drabužėlių, žieminės avalynės. Svečių teigimu, Klaipėdos apskrities valdininkai nepakankamai aktyviai ieško rėmėjų Vokietijoje. Vokiečiai pažadėjo patys kuo greičiau tuo pasirūpinti - galbūt jau spalį globos namų ir internatinių mokyklų auklėtiniai sulauks dovanų.

Mūsų valdininkai pripažįsta, kad jie tiksliai nežino, kiek vaikų nelanko mokyklos. Pasak Klaipėdos apskrities Valstybinės švietimo priežiūros tarnybos vadovės Birutės Banevičienės, tokie duomenys bus susumuoti iki spalio 1dienos.

Praėjusiais mokslo metais septyniose Klaipėdos apskrities savivaldybių teritorijose mokyklos nelankė 51 vaikas iki 16 metų: Klaipėdoje - 27, Klaipėdos rajone - 2, Kretingos rajone - 3, Skuodo rajone - 8, Šilutės rajone - 11. Palangoje ir Neringoje tokių vaikų neužfiksuota nė vieno.

B.Banevičienė atkreipė dėmesį į naują tendenciją - vis daugiau atsiranda bėdų su į užsienį išvykusių dirbti tėvų atžalomis. Paprastai jie gyvena su seneliais, meluoja, kad eina į mokyklą. Iš tiesų - į gatvę.

Švietimo ir mokslo ministerija prašo visuomenės paramos ir kviečia iki spalio 31 dienos pranešti apie mokyklos nelankančius vaikus nemokamu telefonu 8 800 10118.

Akcija “Mokyklon? Pakeliui!” vyksta jau antrus metus. Pernai per du mėnesius sulaukta daugiau nei 600 pranešimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių