Anapilin iškeliavo vyskupas emeritas Juozas Tunaitis

Penktadienį eidamas 84-uosius metus mirė vyskupas emeritas Juozas Tunaitis, pranešė Lietuvos vyskupų konferencija.

„Visą ilgą dvasininko gyvenimą, net ir tapęs vyskupu, jis buvo ypač rūpestingas nuodėmklausys. Kas sekmadienį, nė pusryčių nevalgęs, sėsdavo į klausyklą ir likdavo joje iki vidurdienio ar net ir popietės, kol tikinčiųjų eilė pagaliau ištirpdavo. Ne vienas yra liudijęs, kad būtent vyskupo Tunaičio dėka suvokė tikrąją išpažinties ir asmeninio dvasinio vadovavimo prasmę“, - rašoma Vilniaus arkivyskupijos kurijos pranešime.

Anot kolegų, J.Tunaitis vienodai atidus ir dėmesingas buvo pagyvenusiai parapijietei, elgetai ar aukštiems asmenims.„Kiekvieną priimdavo kaip mylimą ir svarbų krikščionių bendruomenės narį. Bendruomenės pabrėžimas, žvilgsnis į žmonių santykius per bendruomenės prizmę, buvo išskirtinis vyskupo Tunaičio bruožas“, - teigiama pranešime.

Dvasininkas ypač brangino ir puoselėjo ryšius, kurie skirtingais gyvenimo laikotarpiais jį susiejo su gimtąja parapija, klasės draugais, bendrakursiais kunigų seminarijoje. Jie buvo svarbiausi svečiai visose iškilmingose pamaldose ar paminėjimuose, susijusiuose su vyskupo pareigomis ar sukaktuvėmis.

„Ištikimybė savo dvasiniam pašaukimui, Šv. Tėvui, Tėvynei ir bičiuliams jo asmenyje nuostabiai derėjo su begaliniu kuklumu, paprastumu ir darbštumu. (...) Kiekvienas darbelis jam buvo svarbus, kiekvienas prašymas susitikti, aplankyti, net ir susilpnėjus sveikatai, nelikdavo be atliepo“, - rašo Vilniaus arkivyskupija.

J.Tunaitis gimė 1928 metų spalio 25 dieną Rokiškio rajone, Salų parapijos Davainiškio kaime, mokėsi Salų pradžios mokykloje, vėliau Rokiškio gimnazijoje, kurią 1949 metais baigė aukso medaliu. 1949-1950 metais jis studijavo Vilniaus universiteto Fizikos-matematikos fakultete matematiką ir astronomiją.

1950 metais J.Tunaitis įstojo į Kauno kunigų seminariją, kurią baigęs 1954 metų rugsėjo 12 dieną vyskupo Kazimiero Paltaroko buvo įšventintas kunigu. Dvasininkas yra dirbęs Palūšėje, Dūkšte, Dubičiuose, Vilniaus Šv. Mikalojaus parapijose.Nuo 1980 metais jis ėjo Vilniaus arkivyskupijos kurijos notaro, tribunolo teisėjo, o vėliau viceoficiolo pareigas.

Tais pačiais metais tapo Šventojo Tėvo rūmų kapelionu.1989 metais J.Tunaitis tapo Vilniaus arkivyskupijos kurijos kancleriu, 1991 metais jis konsekruotas tituliniu Sasuros vyskupu ir paskirtas Vilniaus arkivyskupo augziliaru.1992 metais Vilniaus arkivyskupas metropolitas Audrys Juozas Bačkis paskyrė vyskupą J.Tunaitį Vilniaus arkivyskupo generalvikaru.

Šias pareigas jis ėjo iki 2010 metų kovo. Pagal Vilniaus arkivyskupijos interneto svetainę, iki mirties J. Tunaitis ėjo Vilniaus arkivyskupijos tribunolo oficiolo pareigas.

Velionis bus pašarvotas šeštadienį Vilniaus arkikatedros šv. Kazimiero koplyčioje. Jis bus laidojamas pirmadienį prie Vilniaus Šv. Kryžiaus Atradimo Kalvarijų bažnyčios. Prieš tai vidurdienį Arkikatedroje už vyskupą bus aukojamos Šv.Mišios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Grįžo namo

Grįžo namo portretas
Amžinąjjį atilsį Žmogui,kuriam rūpėjo žmonės

ZALGYRIO FANAS

ZALGYRIO FANAS portretas
NU MIRE ZMOGUS KAM CIA SKELT ??

Altairas

Altairas portretas
Amžiną atilsį šiam šviesiam dvasiškiui.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių