Prezidentė: politinė atsakomybė šiai Vyriausybei svetima

  • Teksto dydis:

Galutinę atsakomybę dėl ministrų veiklos skaidrumo prisiėmė premjeras Algirdas Butkevičius, ir akivaizdu, kad „politinės atsakomybės samprata šiaip Vyriausybei svetima“, pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Galutinę atsakomybę už prieštaringai vertinamą vadinamąjį „Vijūnėlės dvaro“ Vyriausybės nutarimą ir ministrų  veiklos skaidrumą prisiėmė asmeniškai  ministras pirmininkas. Akivaizdu, kad politinės atsakomybės samprata svetima šiai Vyriausybei. Dabar išsklaidyti abejones dėl šio nutarimo gali tik Konstitucinis Teismas“, – šalies vadovės poziciją BNS perdavė Prezidentūra.

Šalies vadovė iš premjero reikalavo priimti principingą sprendimą dėl aplinkos ministro argumentuodama, kad ministras galbūt dalyvavo neskaidriuose procesuose. Tuo tarpu premjeras A.Butkevičius trečiadienį patvirtino, kad aplinkos ministras K.Trečiokas lieka pareigose, po Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo nepradėti tyrimo, ar jis nesupainiojo interesų.

„Teisininkai – tiek nepriklausomi, tiek Vyriausybės kanceliarijos – buvo pateikę išvadas, kuriose aiškiai buvo pabrėžę, kad jokų teisinių pažeidimų nėra. Džiaugiuosi, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pateikė išvadą, kad nėra viešųjų ir privačių interesų pažeidimų. Tai tokiu atveju praktiškai ir teoriškai aplinkos ministras lieka toliau dirbti“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras.

VTEK vadovas Romas Valentukevičius žurnalistams sakė, kad sprendimas nepradėti tyrimo priimtas, nes minėtų politikų veiksmai nepažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo įstatymo, tačiau galėjo pažeisti politinę etiką.

„Nutarėme grąžinti prokurorui medžiagą ir sprendimą, kad jis kreiptųsi į atitinkamas (...) kontrolės institucijas, kurios turėtų apsvarstyti K.Trečioko ir R.Malinausko elgesį, ar pažeisti Politikų elgesio kodekso reikalavimai, ar nepažeisti. Mes šito nevertiname, nes tai neįeina į VTEK kompetenciją“, - teigė R.Valentukevičius.

„Nėra viešųjų ir privačiųjų interesų pažeidimo atvejų nei dėl Druskininkų mero R.Malinausko, nei dėl aplinkos ministro K.Trečioko“, - po posėdžio sakė R.Valentukevčius.

VTEK nagrinėjo prokurorų medžiagą iš ikiteisminio tyrimo dėl galimo neteisėto poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo.

Kauno apygardos prokuratūra atliko ikiteisminį tyrimą ir aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių apsaugos zonų panaikinimo. Kadangi nenustatyta baudžiamojo nusikaltimo požymių, tyrimas nutrauktas. Surinktą medžiagą prokuratūra nutarė perduoti įvertinti VTEK.

Iš viešai paskelbtų pokalbių išklotinių paaiškėjo, kad Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas ne kartą prašė K.Trečioko parengti nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo, o šis pažadėjo tai padaryti. Toks Vyriausybės nutarimas priimtas pernai rugsėjį.

Premjeras Algirdas Butkevičius šią savaitę pareiškė, kad po VTEK išvados spręs, ar aplinkos ministras toliau gali eiti pareigas.

Seimo opozicija yra pradėjusi interpeliacijos aplinkos ministrui procedūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lengviausiai

lengviausiai portretas
vyrus valdyti kai sedi jiems ant sprando ir jei /kas/ tai vis tiek beda suversim jiems ar ne taip p. panele....

cha cha cha

cha cha cha  portretas
Butkevičiau, laikykis. Prisiėmei politinę atsakomybę ne tik už savo giminę bet ir už vagis, žulikus ir kombinatorius iš Darbo bei Tvarkos ir teisingumo partijų.

Aksioma

Aksioma portretas
Būkit ramūs, ji dar pasveikins Clinton su pergalę Amerikos Prezidento rinkimuose.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių