M. Laurinkus: svarbu, kad mes patys kurtume savo valstybės ateitį

Lietuvos istorijos trajektorija neturi pradingi globaliame pasaulyje, sako Nepriklausomybės atkūrimo akto signataras Mečys Laurinkus.

„Nemanau, jog Lietuvos istorijos trajektorija turi pradingti globaliame pasaulyje. Praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje intelektualai kėlė diskusijas apie Lietuvos vaidmenį tarp savo kaimynių. Vienas iš variantų buvo naujiems laikams pritaikyta tilto tarp Vakarų ir Rytų idėja. Teisinga ar ne, bet tai skatino giliau ir atidžiau tyrinėti savo istoriją. Lietuvai tapus NATO nare, ėmė plisti kitoks savo vaidmens suvokimas, vaizdžiai tariant, vos ne Vakarų Europos pasienio tvirtovė, fortas“, – per iškilmingą minėjimą Seime šeštadienį sakė M.Laurinkus.

Pasak jo, Lietuvos istorijoje būta labai karingų laikotarpių, tačiau Lietuva yra artimesnė dialogo kultūrų tipui, su unikalia tolerancijos nuo viduramžių tradicija.

„Įsivaizduočiau Lietuvą kaip tvirtovę su nuleidžiamais, ne bet kada, dialogo tiltais. Savu būdu atgrasyti gali ir diplomatija, o visų svarbiausia, kad mes patys, o ne kas nors iš šalies, kad ir protingų žmonių kompanija, kurtume savo valstybės ateities variantus“, – kalbėjo signataras.

Jo teigimu, dėl klaidingo savo vietos suvokimo pasaulyje kyla spąstai valstybės kūrimui.

„Vis dar gyvas įsitikinimas, jog narystė Europos Sąjungoje ir NATO yra ir Lietuvos istorijos pabaiga, nebesą ko siekti, išskyrus finansinės ar kitokios ES paramos, tvirtesnių saugumo garantijų ir pasivyti kurią nors Skandinavijos valstybę“, – teigė M.Laurinkus.

Įsivaizduočiau Lietuvą kaip tvirtovę su nuleidžiamais, ne bet kada, dialogo tiltais.

„Kas yra Lietuva, koks jos vaidmuo, kad ir toje pačioje ES, kokia Lietuvos misija, pagaliau, kuo mūsų valstybė, kultūra įdomi, o gal ir naudinga, kitoms kultūroms ir valstybėms – klausimai, kurie, nenorint įžeisti klausėjo, laikomi romantine atgyvena“, – pridūrė jis.

Lietuva šeštadienį švenčia 27-ąsias nepriklausomybės atkūrimo metines.

Vytauto Landsbergio vadovaujama Aukščiausioji Taryba Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą priėmė 1990 metų kovo 11-osios vakarą. Taip Lietuva tapo pirmąja sovietine respublika, atsiskyrusia nuo Maskvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kaip suprast PATYS kai Briuselis draudžia išsigimėlius mirties bausme baust?

1989 Nida

1989 Nida portretas
gana idomus straipsnis-
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių