G. Nausėda: „Wagner“ atsiradimas Baltarusijoje didina nesaugumą, Lietuva stebi padėtį

Dalies „Wagner“ samdinių atsiradimas Baltarusijoje didina nesaugumą regione, Lietuva atidžiai stebės situaciją ir bus pasirengusi reaguoti, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Net ir tai, kad jie galbūt bus panaudoti Afrikoje, situacijos iš esmės nekeičia turint galvoje, kad Baltarusija yra pakankamai nedidelė valstybė, pakeisti planus ir permesti juos prie vakarinių sienų tikrai yra kelių valandų klausimas“, – Briuselyje pirmadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

Taip G. Nausėda sureagavo į stebėtojų pranešimus, kad į stovyklą Baltarusijoje atvyko „Wagner“ kovotojų kontingentas – mažiausiai 60 įvairių automobilių.

G. Nausėda priminė jau anksčiau įspėjęs apie grėsmes, Baltarusijos vadovui Aliaksandrui Lukašenkai pareiškus, kad Minskas ruošia infrastruktūrą 8 tūkst. „Wagner“ samdinių.

Pasak jo, Baltarusijos keliamos grėsmės įvardintos ir Vilniaus NATO viršūnių susitikime priimtame komunikate, Valstybės gynimo taryba nusprendė sustiprinti žvalgybos pajėgumus pasienyje su Rusija, atnaujino valstybės sienos priedangos planą.

„Šiandien to pakanka. Be jokios abejonės, toliau atidžiai stebėsime situaciją ir, jeigu reikės sprendimų, be jokios abejonės, juos priimsime kaip įmanoma greičiau“, – kalbėjo prezidentas.

Kiek anksčiau pirmadienį jo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys žurnalistams taip pat tvirtino, jog „Wagner“ samdinių atsiradimas Baltarusijoje blogina saugumo situaciją regione, tačiau institucijoms dėl to nevertėtų perdėtai reaguoti.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas BNS sakė, kad tai iš esmės regiono saugumo padėties nekeičia bei neturėtų kelti didesnio susirūpinimo Lietuvai. Pasak jo, „Wagner“ Baltarusijoje greičiausiai bandys įkurti savo logistikos bazę veiklai Afrikoje.

„Wagner“ bosas Jevgenijus Prigožinas birželį surengė maištą prieš Rusijos karinę vadovybę, tačiau vėliau jį nutraukė.

Kremlius tuomet pažadėjo, kad grupės samdiniai galės persikelti į Baltarusiją arba pasirašyti sutartis su Rusijos gynybos ministerija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Uztat

Uztat portretas
Rusu armijos buvimas Rusijoje ,Baltarusiu Baltarusijoje mazina nesauguma.Ale bakuriuks pavaro kap koks PRAZDENTS.

Tam - Nereikia

Tam - Nereikia portretas
100% sutinku su tamsta! Berods valdžiagalviams darosi neramu. Mes paprastieji nebijome nei ,,rusai puola,, virš 30 metų, nei broliškosios Baltarusijos. Už draugystę ir taiką su kaimyninėmis šalimis.

NAUSĖDA

NAUSĖDA portretas
Perėmė estafetės lazdelę iš G.Landsbergio. Gabriuką jau net prie NATO neprileidžia. Einant tuo pačiu keliu bus nurašytas ir Nausėda.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių