A. Armonaitė kreipėsi į Seimo narius: ištaisykime neteisybę

  • Teksto dydis:

Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ministrė Aušrinė Armonaitė viešai savo paskyroje kreipėsi į Seimo narius, ragindama palaikyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, kurios leistų atsisakyti amžino embrionų šaldymo.

Politikės teigimu, nurodymas nepanaudotus embrionus šaldyti amžinai yra nelogiškas, neprasmingas ir brangus. Laisvės partija taip pat siūlys, kad valstybė šias procedūras finansuotų ir nesusituokusioms poroms.

„Šią savaitę Seime svarstyme daug svarbių klausimų. Vienas jų ypatingai aktualus nevaisingoms poroms.

Šiandien keisime „valstiečių“ valdymo laikais įtvirtintą tvarką, kad pagalbiniam apvaisinimui nepanaudotus embrionus būtina užšaldyti amžinai. Dauguma specialistų šį reikalavimą vadina paprastai – nelogišku arba nesąmone, nes toks ilgas užšaldytų embrionų saugojimas neturi prasmės, o šeimai kas mėnesį kainuoja nuo 30 iki 90 eurų. Ir mokėti reikia visą likusį gyvenimą! Žmonėms tai tikrai nemenka našta ir neskatina pradėti apvaisinimo procedūrų“, – feisbuke rašo A. Armonaitė.

 

 

Pasak Laisvės partijos vadovės, kasmet Lietuvoje gimsta apie 400 pagalbinio apvaisinimo būdu pradėtų kūdikių. O galėtų būti ir daugiau.

Atrodo lyg maža korekcija, tačiau iš tikrųjų tai būtų dar vienas teigiamas postūmis padėti nevaisingoms poroms.

„Labai kviečiu kolegas šiandien palaikyti siūlymą panaikinti abejotiną reikalavimą šaldyti nepanaudotus embrionus visą gyvenimą. Pakeitus įstatymą, tai būtų galima daryti nuo 2 iki 10 metų, nebent šeima norėtų šį terminą pratęsti.

Atrodo lyg maža korekcija, tačiau iš tikrųjų tai būtų dar vienas teigiamas postūmis padėti nevaisingoms poroms. Ir tai dar ne pabaiga. Laisvės partija ir kolegos Seime siūlys, jog valstybė turėtų pradėti finansuoti pagalbinio apvaisinimo procedūras ir nesusituokusioms poroms.

Atitaisykime neteisybę“, – įrašą baigė politikė.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį ketina pateikti Seimui Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas, kuriomis siūlys koreguoti „amžinojo“ embrionų saugojimo nuostatas, paliekant 10-ties metų ribą. Taip pat siūloma didinti valstybės finansavimą pastoti negalinčioms poroms bei įteisinti vaisingumo išsaugojimo galimybę nepriklausomai nuo žmogaus amžiaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rus

Rus portretas
Ja dabar ant sienos su Baltarusija rura gales atkisti kad juodasikniai neliptu dar suoliuka spalvota tegu pastato.

Anonimas

Anonimas portretas
Armonaitė mėtosi visur, norėdama į save atkreipti dėmesį - suoliukus stato, gėjų eitynėse dalyvauja, kavines, parduotuves tikrina. Šiuo atveju bando sveikatos ministro klausimus spręsti. Atrodo iki šiol ji nesuvokia ką dirba. Pandemijos metu ekonomikos ministrui yra žymiai svarbesnių klausimų nei sklaidytis kur tik įmanoma. Dar tokių ministrų iki šiol neturėjome.

Asta

Asta  portretas
Nesuprantu iš kur tiek neigiamų komentarų, šitas siūlymas yra labai svarbus ir logiškas. Daug žinau porų, kurioms reikia gydytojų ir šitas siūlymas yra labai svarbus. Tikiuos parlamentarams užteks sveiko proto priimti ši siūlymą.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių