Pėsčiųjų žygyje – du rekordai: kilometrai atbulomis ir žygeivių skaičius

  • Teksto dydis:

„Prienai ir Birštonas braškėjo per siūles, o Prienų populiacija renginio dieną išaugo maždaug 30 procentų“, – juokavo į Prienus suvažiavę ištvermės žygio dalyviai.

Šeštadienį nuo pat ryto iki vėlaus vakaro Prienų ir Birštono apylinkėmis driekėsi pirmą kartą „TrenkTuro“ organizuoto pėsčiųjų žygio „Nemuno kilpomis“ trasos.

Pirmoji spalio diena buvo kaip reta draugiška – dangus žygeiviams negalėjo nei saulės, nei vasariškos šilumos. Žygio metu pasiekti ir du rekordai. Klaipėdietė Sandra Valančauskaitė atbulomis nuėjo 55 kilometrus. Moteris sulaukė didžiulio žygeivių palaikymo, o finiše – daugybės sveikinimų.

„Koks jausmas eiti kitaip nei visi kiti? Kitoks. Pradėjęs eiti supranti, kad tai nuobodu, nepatogu, dirba kiti raumenys ir tavo vestibiuliarinis aparatas sako, kad vyksta kažkas ne taip, sustojus ima suktis galva, skauda ne kulnai, kaip einant į priekį, o pirštai ir priekinė pėdos dalis. Kiekviena maža įkalnė atrodo kaip didžiulis kalnas, kiekvienas saulėgrąžos dydžio akmenukas atrodo kaip didelis akmuo. Tačiau nuėjus pakankamai kilometrų, viskas pasidaro natūralu ir priimtina. Koks jausmas nuėjus 55 km kitaip nei visi kiti? Supranti, kad turi neišsemiamą katilą kantrybės, užsispyrimo, ištvermės ir jėgų, o paėmus viską kartu – ir pasitikėjimo savimi“, – pasakojo S. Valančauskaitė.

Kilometrus S. Valančauskaitė įveikė maždaug per 12 valandų. Žygio rekordą fiksuos agentūra „Factum“.

Ėjimą atbulomis galėjo išbandyti kiekvienas norintis – maršruto specialiai pažymėtoje vietoje buvo paruošta vieno kilometro ėjimo atbulomis trasa.

„Nemuno kilpomis“ taip pat buvo rekordinis – iki šiol nė viename Lietuvoje vykstančiame žygyje nebuvo susirinkę tiek iššūkių pasiilgusių žygeivių – jų susirinko daugiau nei 3 tūkst. Dėl dalyvių gausos registracija buvo sustabdyta iki žygio likus vienai dienai.

Visos įmanomos automobilių statymo vietos Prienuose buvo užimtos, miesto aikštė iki pat sutemų tapo žygio centru, o išvakarėse čia buvo atgabentos kelios tonos „Vytauto“ mineralinio vandens, perlinių ir grikių kruopų, užkandžių bei kitos žygiui būtinos atributikos ir įrangos.

„Mes juokaujame, kad „Nemuno kilpomis“ buvo pasiektas ir nuospaudų rekordas, mat dalyvių buvo labai daug“, – juokėsi vienas iš „TrenkTuro“ įkūrėjų Vytautas Bartulis. Tiesa, kartu su startiniu paketu visi žygio dalyviai gavo ir pleistro bei tepalo, o pirmosios pagalbos priemonės buvo visuose poilsio ir pagalbos punktuose.

„Žygyje dirbo daugiau nei 100 savanorių. Jiems – atskira žygeivių ir mūsų padėka. Lietuvoje ėjimas pėsčiomis vis labiau populiarėja, todėl jau dabar kviečiame registruotis į – kaip tikimės – dar masiškesnį kitų metų pavasarį vyksiantį žygį „Pėsčiomis pajūriu“, – sakė V. Bartulis.

Ištvermės žygio dalyviai „Nemuno kilpomis“ pasirinktinai ėjo 10, 20, 35 arba 55 kilometrus. Maršrutuose jų laukė ir pramogos: masažai, Funkcinės terapijos centro mankštos, „Čiulba ulba“ staigmenos ir kryžiažodžiai, mineraliniai kokteiliai, fotografijų seansai, Nemuno kilpų regioninio parko loterija ir galvosūkiai, galimybė nemokamai išbandyti šiaurietiško ėjimo lazdas, o norintieji net galėjo pašaudyti iš lanko.

Žygeiviai aplankė įdomius lankytinus Prienų ir Birštono apylinkių bei Nemuno kilpų regioninio parko objektus: aukščiausią Lietuvos medį, Žvėrinčiaus ąžuolą, Naravų piliakalnį, Sveikatingumo taką, „Vytauto“ parką, „Harmony“ parką, panemunės stovyklavietes ir kitus.

Žygį „Nemuno kilpomis“ taip pat organizavo Prienų rajono ir Birštono miesto savivaldybės, Nemuno kilpų regioninio parko direkcija, Prienų miškų urėdija, Birštono turizmo informacijos centras.

Pirmasis žygis – „Pėsčiomis pajūriu“ – pernai sudomino daugiau nei 2 tūkst. žygeivių. „Jų, žinoma, laukiame dar daugiau. Jau žinome ir datą – pėsčiomis pajūriu keliausime gegužės 13 dieną. Iššūkiai – kiekvieno jėgoms: nuo 12,5 kilometrų vienu ypu iki 100 kilometrų per parą“, – sakė V. Bartulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių