Mirė Lenkijos nekomercinio kino grandas A. Zulawskis

  • Teksto dydis:

Eidamas 76-uosius metus po ilgos kovos su vėžiu trečiadienį mirė lenkų nekomercinio kino režisierius Andrzejus Zulawskis (Andžejus Žulavskis).

A.Zulawskis, kuris buvo ne vien režisierius, bet ir aktorius bei scenaristas, paliko tris vaikus, tarp jų sūnų, kurio motina – buvusi šio kino kūrėjo žmona, prancūzų aktorė Sophie Marceau (Sofi Marso). Jiedu išsiskyrė 2001 metais.

Jis buvo „labai unikalus menininkas – kai kada kontroversiškas, bet visada ištikimas sau“, – lenkų transliuotojui „Polsat“ sakė Lenkijos kino kūrėjų asociacijos prezidentas Jacekas Bromskis.

A.Zulawskio sūnus Xawery (Ksaveri), kuris taip pat yra režisierius, antradienį feisbuke parašė, kad jo tėvas „serga paskutinės stadijos vėžiu; jis yra ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje, ir pažengusi ligos būklė nepalieka jokių iliuzijų“.

„Man iš tikrųjų sunku rašyti šiuos žodžius, bet tai ypač svarbu dabar, kai jo naujausias filmas (pernai sukurtas „Kosmosas“ (Kosmos)), pradeda savo gyvenimą“, – rašė jis.

Nacių okupuotoje Lenkijoje 1940 metais gimęs A.Zulawskis, būdamas penkiametis, su savo tėvais išvyko į Paryžių, o vėliau studijavo Sorbonos universitete.

„Tai didžiulė netektis Lenkijos ir pasaulio kinui“, – AFP sakė kino kritikas Januszas Wroblewskis (Janušas Vrublevskis).

„Jo filmai laikomi kino klasika, bet savo laiku jie buvo avangardiniai“, – pridūrė jis, kalbėdamas apie režisierių, sukūrusį kino juostas „Trečdalis nakties“ (Trzecia czesc nocy, 1971) ir „Velnias“ (Diabel, 1972).

„Jis buvo provokuojantis, laužantis daugelį lenkų stereotipų ir įvedęs erotiką savo filmuose“, – pažymėjo J.Wroblewskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių