JAV muzikos legenda T. Riley: labai laukiu koncerto Vilniuje

  • Teksto dydis:

Yra vos keletas asmenybių pasaulyje, kurios galėtų didžiuotis pakeitusios muzikos istoriją. Žymus JAV kompozitorius, gyvąja muzikos legenda laikomas Terry Riley yra viena iš tokių asmenybių. Tęsdami „Metų koncertų" seriją "Vilniaus festivaliai" kviečia į išskirtinį šio kūrėjo, minimalistinės muzikos pionieriaus ir įkvėpėjo koncertą, kuris įvyks Vilniuje spalio 13 d. Tai bus vienintelis šios amerikiečių muzikos legendos koncertas ne tik Baltijos kraštuose, bet ir visoje Vidurio bei Rytų Europoje.

Pastarąjį dešimtmetį beveik nekoncertuojantis T. Riley savo 80 metų jubiliejaus proga sutiko surengti keturis išskirtinius pasirodymus Europoje: du Švedijoje, po vieną Danijoje ir Lietuvoje. Tad šis koncertas visiškai atitinka posakį "vienintelį kartą gyvenime" tik spalio 13 d. Vilniaus kongresų rūmuose bus galima gyvai susitikti su pačiu Teriu Railiu ir pasiklausyti jo atliekamos muzikos. Savo koncertų Europoje jis rengti daugiau neplanuoja.

„Labai laukiu apsilankymo Vilniuje, kur koncertuosiu kartu su savo sūnumi Gyanu ir švedų virtuozais „The Gothenburg Combo". Mes atliksime dalį kompozicijų iš mano kūrinių rinkinio gitarai „The Book of Abbeyozzud", drauge improvizuosime. Bus be galo įdomu!" – būsima viešnage džiaugiasi T. Riley.

Garsusis muzikas nutarė pažymėti savo jubiliejų specialiai šiam koncertų turui parengta programa. Drauge su tėvu scenoje muzikuos kompozitoriaus sūnus Gyan Riley – vienas iškiliausių pasaulio gitaristų, atliekančių naująją muziką. Gyan Riley Vilniaus publikai pristatys visiškai naują  tėvo kūrinį.

Tėvas ir sūnus – Terry ir Gyan Riley – muzikuos ne tik solo ir duetu, bet ir kartu su žymiuoju švedų gitaros virtuozų ansambliu „The Gothenburg Combo". Pastarasis atliks dar ir T. Riley muziką iš tarptautinės kritikos išliaupsinto albumo „Guitarscapes". Koncertas Vilniuje suteiks unikalią galimybę išgirsti ir visiškai naujus JAV muzikos ikonos kūrinius, ir daugeliui įkvėpimo šaltiniu tapusias ankstesnes ir kultines jo kompozicijas.

T. Riley yra muzikinio minimalizmo pradininkas visame pasaulyje. Atskaitos tašku tapo jo 1964 m. sukurtas kūrinys „In C", kuris, beje, nuskambės ir koncerte Vilniuje. Šis kūrinys įvykdė revoliuciją to laikmečio muzikos koncepcijoje ir davė pradžią naujai muzikos krypčiai, kurią po T. Riley tęsė ir savaip interpretavo tokie garsūs mūsų dienų kūrėjai kaip Philip Glass, Steve Reich, John Adams, Gavin Bryars ir daug kitų.

T. Railio minimalizmas padarė didžiulę įtaką ir roko muzikos scenai – grupėms „The Who", „The Soft Machine", „Tangerine Dream". Teris Railis pats artimai bendradarbiavo su tokiais atlikėjais kaip John Cale – vienu iš legendinės roko grupės „Velvet Underground" įkūrėjų.

Hipnotizuojanti, daugiasluoksnė, rytietiškų improvizacijų dvasia persmelkta T. Riley kūryba iki šiol traukia melomanus visame pasaulyje – tiek intelektualiojo roko, džiazo, tiek naujosios klasikinės muzikos gerbėjus.

Kas? Terry Riley koncertas

Kur? Vilniaus kongresų rūmuose

Kada? spalio 13 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių