Marcelijui Martinaičiui - „Aukso žvaigždė“

M. Martinaičiui įteikta Kultūros ministerijos „Aukso žvaigždė“. Rašytojų klube surengtas poeto kūrybinis vakaras, skirtas 75-erių metų sukakčiai.

Iš sodo namelio, kuriame poetas Marcelijus Martinaitis gyvena ištisus metus, iki miesto – toloka. Tačiau rašytojas sako kasdien mielai nueinąs kilometrą iki autobusų stotelės ir, į Vilniaus senamiestį, kuriame labai ilgai gyveno, nė negalvojąs grįžti. Tad ir šįvakar, į jubiliejinį vakarą Rašytojų klube, M. Martinaitis patraukė pėstute.

„Klausimas, kas man tas jubiliejus, niekas nepaklaus, bet reikia pasakyti turbūt taip: na, džiaugsmo nėra labai daug, pamatai, kad gyvenimas lieka praeity, vis daugiau ir daugiau lieka praeity to gyvenimo. O kūryba padeda sustabdyt laiką, sugrąžinti praeitį, po tiek laiko pasižiūri taip, prisimeni ar laikotarpį, ar ten vaizdus kažkokius prisimeni, laikas sustabdomas kūryboje, o gyvenimas bėga ir nieko nelaukia“, – sakė rašytojas.

Paskutinė M. Martinaičio biografinė knyga „Mes gyvenome“ Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto buvo pripažinta kūrybiškiausia metų knyga. Rašytojas sako, kad joje – tokia Lietuva, kokios šiandien jau nėra.

„Paprastai po knygos, aš išleidžiu knygą ir kokius metus aš nieko negaliu daryti. Turiu užmiršt kas ten parašyta, kyla abejonės, kad ne viską ten parašiau, galėjau dar kažką ten įsidėti, sakinius peržiūrėt“, – pasakojo M. Martinaitis.

Šiuo metu eilėraščius ir straipsnius rašantis M. Martinaitis sako laukiąs, kada baigsis 75-erių metų sukakties renginiai. Nemėgstąs šurmulio.

Tačiau senokai kūrybos vakare matytą poetą pasveikinti ir jo pasiklausyti susirinko sausakimša salė. Kultūros ministras M. Martinaičiui įteikė vieną garbingiausių apdovanojimų – Kultūros ministerijos aukso žvaigždę.

„Kaip kaunietis be Vaitkaus teatro, Vyšniausko džiazo ir Martinaičio poezijos šiandien aš tikrai nebūčiau nei politiku, nei ministru. Labai jums ačiū. Įneškite gėles“, – iškilniai kalbėjo kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Juvelyrinės segės už Lietuvos kultūrai įžiebtas idėjas ir iniciatyvas jau įteiktos Broniui Savukynui, Justinui Marcinkevičiui, Arūnui Žebriūnui, Virgilijui Noreikai, Juozui Budraičiui ir Eglei Špokaitei.


Šiame straipsnyje: Marcelijus Martinaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių