Knygų apie Harį Poterį autorė kaltinama plagijavimu

Didžiosios Britanijos leidykla „Bloomsbury Publishing Plc“ pirmadienį paneigė kaltinimus, jog rašytoja J.K.Rowling, rašydama knygą „Haris Poteris ir ugnies taurė“, kai kurias kūrinio dalis nukopijavo iš kito rašytojo knygos vaikams.

„Kaltinimai dėl plagiato, kuriuos pirmadienį paskelbė Adriano Jacobso autorinių teisių paveldėtojai, yra nepagrįsti, nepatvirtinti ir neteisingi, - sakoma knygų apie Harį Poterį leidėjų Didžiojoje Britanijoje „Bloomsbury Publishing“ pranešime. - Šis teiginys yra negarbingas ir bus nagrinėjamas teisme.“

Anksčiau paskelbtame pranešime A.Jacobso autorinių teisių paveldėtojai sakė pateikę Londono aukštajam teismui ieškinį prieš „Bloomsbury Publishing“ dėl autorinių teisių pažeidimo.

„Paveldėtojai taip pat siekia teismo nurodymo pačiai J.K.Rowling dėl ikiteisminio tyrimo medžiagos paviešinimo siekiant nustatyti, ar ji irgi gali tapti atsakove“, - sakoma jų pranešime.

Paveldėtojai nurodė, kad J.K.Rowling nukopijavo nemažas dalis iš knygos „Burtininko Vilio nuotykiai. 1. Įniršusi žemė“, kurią A.Jacobsas parašė 1987 m. Nurodoma, kad į knygos „Haris Poteris ir ugnies taurė“ siužetą įtraukta A.Jacobso knygos elementų, tokių kaip burtininkų varžybos ir burtininkų keliavimas traukiniais.

„Ir Vilis, ir Haris turi išsiaiškinti tikrąją pagrindinės varžybų užduoties esmę, kurią jie abu atskleidžia tualete, padedant pagalbininkų užuominoms, kad išgelbėtų žmones, kuriuos yra įkalinusi fantastinių būtybių bendruomenė, - sakoma paveldėtojų pranešime. - Manoma, kad visas šias idėjas pirmiausiai sukūrė Adrianas Jacobsas knygoje „Burtininkas Vilis“, maždaug dešimčia metų anksčiau, nei J.K.Rowling pirmą kartą išleido romaną apie Harį Poterį, ir 13 metų anksčiau, nei buvo išleista „Ugnies taurė.“

Šiame pranešime taip pat nurodoma, kad A.Jacobsas bendradarbiavo su literatūros agentu Christopheriu Little'u, kuris vėliau tapo J.K.Rowling agentu, ir kad A.Jacobsas 1997 m. mirė „be skatiko kišenėje“, vienoje Londono slaugos ligoninėje.


Šiame straipsnyje: Haris PoterisJ.K.Rowling

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių