Durpių briketais prekiaujanti bendrovė bandė išvengti mokesčių

  • Teksto dydis:

Šiaulių bendrovė naudojosi, kad gyventojai už perkamus durpių briketus neprašo pinigų apskaitos dokumentų, todėl šimtatūkstantinės sumos likdavo šešėlyje.

Išaiškinus pažeidimus, įmonė valstybei privalės sumokėti daugiau nei 0,8 mln. litų pridėtinės vertės ir pelno mokesčių, nes po Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) patikrinimų paaiškėjo, kad bendrovė gavo ir neapskaitė per 1,3 mln. litų pajamų.

Pasak mokesčių inspekcijos pranešimo, pagal oficialią buhalterinę apskaitą, kietu kuru prekiaujančios Šiaulių bendrovės veikla nešė vien nuostolį, ypač durpių briketai. Turėdama šio kuro atsargų už 0,3 - 0,4 mln. litų, įmonė kasmet jų dar įsigydavo vidutiniškai už ketvirtį milijono. Realizuodavo tik trečdalį, todėl 2009–2011 metai bendrovei nuostolingi, 2012–ųjų pelnas nulinis.

Mokesčių specialistai nustatė, kad bendrovė kiekvienais metais į neleidžiamus atskaitymus nepagrįstai nurašė didelius kiekius durpių briketų, kaip neva sudrėkusius, sugedusius ir netinkamus pardavimui. Į prekės paieškas buvo įtraukti Telšių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos specialistai patvirtino šiauliečių spėjimą, kad deklaruojamos durpių briketų atsargos seniai „virtusios pelenais“: tūkstantis tonų buvo „saugomos pagal sutartį“ pas nieko neįtariančius mažeikiškius jų gyvenamajame name. Be to, bendrovė prasiskolinusi ir pagrindiniam akcininkui.

„Kadangi verslas buvo vieni nuostoliai, pagrindiniam akcininkui teko įmonę gelbėti savais pinigais, kurių, kaip rodo buhalteriniai dokumentai, paskolinta beveik 1,4 mln. litų“, – sakė Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė.

Ji mano, kad neva nevykstanti prekyba ir neva neuždirbami pinigai, neva sugedusios prekės ir neva kažkur sandėliuojamos, savą verslą neva savais pinigais gelbėjantis akcininkas turėjo padėti išsisukti nuo realių pajamų rodymo ir prievolės registruotis PVM mokėtoju bei mokėti priklausančius mokesčius.

Bendrovė 2009-2012 metais neapskaitė pardavimo pajamų už 1,308 mln. litų, jų nedeklaravo ir nuo jų nemokėjo mokesčių. Taikant netiesioginius metodus, papildomai apskaičiuota 616,9 tūkst. litų PVM, 187,5 tūkst. litų pelno mokesčio ir sumažinti bendrovės deklaruoti nuostoliai. Taip pat pripažinta, kad bendrovė akcininkui neskolinga, nes už panašią sumą buvo realizuoti durpių briketai, kurių pardavimo pajamos neapskaitytos. Surinkta medžiaga perduota FNTT Šiaulių apygardos valdybai, kuri pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Kaip tik šiuo metu, rudenį, gyventojai ieško ir perka kurą, kuriuo šaltuoju metų periodu šildys savo namus. Nesvarbu, perkate anglį, malkas, durpių briketus, reikalaukite pinigų apskaitos dokumento“, – ragina Šiaulių AVMI vadovė.

Apie įvairius mokestinius pažeidimus pranešti galima VMI pasitikėjimo telefonu 1882 , užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje www.vmi.lt/cms/stop-seseliui arba pasinaudojus programėle išmaniesiems telefonams „Pranešk“, taip pat užėjus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius.


Šiame straipsnyje: durpių briketaimokesčiaiVMI

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių