Uoste – susisiekimo ministro vizitas

Ketvirtadienį Klaipėdos uoste lankysis LR susisiekimo ministro Algirdo Butkevičiaus vadovaujama delegacija. Vizito metu ministras dalyvaus geležinkelių plėtros projekto užbaigimo ir Klaipėdos geležinkelio stoties pėsčiųjų tilto statybos pradžios ceremonijose, lankysis bendrovėje „Lietuvos jūrų laivininkystė", domėsis paminklo žuvusiems Lietuvos jūrininkams ir nuskendusiems laivams techninio projekto rengimo eiga.

 10 val. bendrovės „Klaipėdos Smeltė" teritorijoje įvyks iškilminga objektų geležinkelio kelių „Nemuno" kelyne („201 kelio" ištiesinimas ir „Perkėlos" kelyno rekonstrukcija) atidarymo ceremonija.  

Atsižvelgiant į tai, jog krovinių srautai Klaipėdos uoste nuolatos auga, būtina didinti ir krovinių atvežimo bei išvežimo galimybes, t. y. rekonstruoti ir plėsti privažiavimo autokelius ir ypač geležinkelius (kadangi net 80 proc. visų krovinių į uostą atvežama ir išvežama geležinkeliu).

Bendra projekto ,,Klaipėdos valstybinio jūrų uosto pietinės dalies geležinkelių pertvarkymas atkarpoje nuo Varnėnų iki Nevėžio gatvės" vertė 26,315 mln. litų. Objektas iš dalies buvo finansuojamas iš 2004-2006 m. ES paramos lėšų: iš bendros projekto vertės (26,315 mln. litų) apie 15,237 mln. litų sudarė Europos Sąjungos (50 proc.) ir valstybės biudžeto lėšos (50 proc.), likusi dalis - 11,078 mln. litų - Uosto direkcijos lėšos.

Šio projekto apimtyje geležinkelio „Nemuno" kelyne buvo įrengtos penkios geležinkelio atšakos, kurių bendras ilgis 3,3 km. Įgyvendinant šį projektą, Uosto direkcijai pavyko susitarti su savininkais dėl pastatų, kurie trukdė kelyno plėtrai, išpirkimo kainos. Tokiu būdu buvo nupirkta, nurašyta ir nugriauta keletas pastatų. Be to, rekonstruoti, perkelti ir naujai įrengti inžineriniai-komunikaciniai tinklai.

Naujai įrengtas kelynas ypač svarbus uostui: jis pagerino privažiuojamųjų geležinkelių būklę uosto pietinėje dalyje, supaprastino ir gerokai praplėtė krovinių priėmimą geležinkeliais į „Klaipėdos Smeltę", „Birių krovinių terminalą" ir „Šaldytuvų terminalą". Iki šio kelyno įrengimo „Klaipėdos Smeltė" vienu metu savo teritorijoje galėjo laikyti apie 50 vagonų. Po šio projekto įgyvendinimo vien kelyne papildomai galės stovėti apie 126 vagonai.

Vizito Klaipėdos uoste metu LR susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius taip pat domėsis Paminklo žuvusiems Lietuvos jūrininkams ir nuskendusiems laivams techninio projekto rengimo eiga. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir asocijuotos krovos, laivybos, laivų statybos bei remonto struktūros planuoja įgyvendinti Lietuvos marinistikos žurnalistų klubo „Marinus" pasiūlytą idėją ir pastatyti paminklą žuvusiems Lietuvos jūrininkams ir nuskendusiems laivams.

Šiai idėjai įgyvendinti pasirinktas drąsos ir laisvės simbolis - jūrinis paukštis albatrosas. Plokštėse prie paminklo bus iškaltos į jūrą išplaukusių, tačiau iš jos negrįžusiųjų jūrininkų, žvejų, buriuotojų pavardės, laivų pavadinimai.

Šiai idėjai įgyvendinti buvo sudaryta darbo grupė, kurios vadovu paskirtas LR susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius.


Šiame straipsnyje: Butkevičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių