Mažvydo alėjoje įsikurs 10 skulptūrų

Kitą savaitę Klaipėdos Mažvydo alėja pabals. Joje 11 dailininkų „apgyvendins“ uostamiestyje gimusius ir teigiamą energiją jam spinduliuojančius savo kūrinius.

Suoleliai taps postamentais

Projekto „Balta alėja“ organizatoriai Klaipėdos apskrities dailininkų sąjunga, Baroti galerija ir „Kultūrpolis“ subūrė menininkus iš Vilniaus, Šiaulių ir uostamiesčio, surengė jiems plenerą, kad tie jo metu sukurtais savo darbais pagyvintų Mažvydo alėjos gyvenimą.

„Idėja taip atgaivinti miestą menu mums gimė prieš metus ir tobulėjo, – pasakojo Baroti galerijos direktorė Andželika Baroti. – Turbūt ne mes vieni atkreipėme dėmesį, kad tie akmeniniai Mažvydo alėjos suoliukai labai primena skulptūrų ir paminklų postamentus. Mums toptelėjo mintis, kad reikėtų kažką tokio ant jų užkelti. Taip nutarėme Mažvydo alėjai padovanoti skulptūrų alėją. Juolab kad toji vieta po rekonstrukcijos mieste niekaip neprigyja, tarsi neranda sau vietos miestelėnų sąmonėje.“

Savaitę plušę uostamiesčio Baroti galerijoje ir Meno kieme, dailininkai – daugiausia skulptoriai ir keramikai – vilniečiai Rytas Jakimavičius, Danas Aleksa, Džiugas Katinas, Vera Svirobovič, šiauliečiai Reda Ugintienė ir Martynas Gaubas, klaipėdiečiai Dovydas Klimavičius, Mindaugas ir Neringa Bumbliai, Audrius Jankauskas bei pats projekto vadovas Isroildžonas Baroti’s kitos savaitės pradžioje Mažvydo alėjoje įkurdins 10 skulptūrų.

Bijosi tik vandalų

Jos visos jau baigiamos daryti iš pačių įvairiausių „statybinių“ medžiagų, kurios tinka lauko skulptūroms – kartono, plastiko, makroflekso, putoplasto, vielos, taip pat buitinių atliekų.

„Bet kokius oro kaprizus jos atlaikys, bet ar atsilaikys prieš žmones?.. Paroda bus po atviru dangumi, be jokios apsaugos, todėl bijomės vandalų. Po keturių dienų iš tos mūsų „Baltos alėjos“ gali nieko nelikti“, – nuogąstavo I.Baroti’s.

Jis pasakojo, kad pirminė šio projekto idėja buvo visas skulptūras padaryti iš gipso, todėl ir pavadino jį „Balta alėja“. Bet gipsas – sunki ir brangi medžiaga. Todėl vėliau sumąstė, kad svarbiausia ne ji, o pati idėja. Ji gi nepasikeitė. „Balta bus visa paroda, nes joje nerasite nieko negatyvaus. Balta ji bus iš vidaus. Mes – su gražiausiais norais, bet įdomu, kaip publika priims. Mūsų misija – ir edukacinė. Jei šis eksperimentas pasiseks, gal ką perdarysim ir iš kilmingesnių medžiagų. Gal kas miestui patiks – padarysim iš marmuro“, – kalbėjo šypsodamasi A.Baroti, jau svajojanti apie kitą menininkų kūrybinę stovyklą, kuri truktų pusę metų ir skulptūros būtų iš akmens ar bronzos.

Pravertė net šiukšlės

Bet šiuosyk dailininkams pravertė antrinės žaliavos, senos padangos, kitos šiukšlės. Iš jų D.Klimavičius daro „Draugystės tanką“. A.Jankauskas iš kartono pakuočių sukonstravo mobilų laivelį. „Kai Džonas pasakė, kad idėja – balta, toptelėjo mintis, kad tik laiveliai – balti. Gal aš jį dar nudažysiu baltai, o gal padegsiu...“, – svarstė autorius.

D.Aleksa iš vielos, putoplasto ir silikono konstruoja inteligentišką „bomžą“ – savo bendrapavardį. Aprengs jį savo kostiumu, parūpino jam ir šiukšliadėžę su visokiausiomis gėrybėmis. „Jis bus labai panašus į gyvą. Šį vyruką kiti norės išvaryti iš Mažvydo alėjos, nes jis ne savo rajone dirba“, – juokėsi skulptorius, skulptūrai suteikęs savo paties kūno formą.

R.Jakimavičius „Laiko portretą“ montuoja iš to, ką visi vartojame, naudojame, ir kas po to lieka. Mes išmetam, o jis surinko. „Bandžiau atrasti santykį su praeitimi – skulptūros akys primins tuos laikus, kai lietuviškus pasus keitė į sovietinius, – aiškino garsus Lietuvos keramikas. – Šis darbas bus su paslaptimi vaikams, kad jo nelupinėtų, o rastų sau smagų užsiėmimą. Šiaip viskas – iš plastiko ir metalo, – tai galima sumesti į vieną konteinerį.“

Kuria Klaipėdos vilkę

Mėsos meno akcija išgarsėjęs klaipėdietis M.Bumblys irgi daro skulptūrą savo miestui.

„Ji turėtų būti konceptuali ir aktuali toje vietoje, – mano menininkas, prie jos dirbantis kartu su žmona. – Mus uždegė legenda apie Romos vilkę, savo pienu išmaitinusią Romos įkūrėjus. Mūsų skulptūra bus gerokai stilizuota metalinė konstrukcija, apkabinėta lašelinėmis su fiziologiniu skysčiu – medžiagomis kraujui gerinti. Miestas gi mus visus maitina savo syvais – energija, žmonėmis, kuriuos sutinkame... Ši Klaipėdos vilkė tokia ir bus“.

Skulptorių kūrinių pristatymas ir „Baltos alėjos“ atidarymas – pirmadienį 18 val. Klaipėdos Mažvydo alėjoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių