Klaipėdiečiai renovuoti namų neskuba

Klaipėdiečiai vėl kviečiami atnaujinti būstą, pasinaudojant nauja programa. Kol kas uostamiesčio gyventojai šia galimybe domisi vangiai - dėl daugiabučio namo modernizavimo kreipiasi tik vienas kitas.

Kreipėsi keli namai

Klaipėdoje yra daugiau nei pusantro tūkstančio daugiabučių namų. Dauguma jų pastatyti iki 1993 metų. Specialistų teigimu, beveik visų to meto namų trūkumas - mažas energinis efetyvumas.

Gyventojams siūloma pasinaudoti būsto atnaujinimo programa pagal JESSICA. Seminarai apie šią programą jau organizuojami Klaipėdos apskrityje, kovo pabaigoje jie vyks uostamiestyje.

Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros Klaipėdos padalinio vyriausiasis specialistas Eugenijus Šimonis tvirtino, jog susidomėjimas nauja būsto atnaujinimo programa uostamiestyje nėra didelis.

"Dėl renovacijos kreipėsi tik kelių Klaipėdos daugiabučių namų gyventojai ir vieno, esančio Kretingoje. Namų atnaujinimu domisi ir tie namai, kurie norėjo pasinaudoti ankstesne programa. Tačiau jiems reikia koreguoti investicinius projektus. Žmonės domisi, kaip juos koreguoti“, - dėstė vyriausiasis specialistas.

Statybos darbai pigesni

E.Šimonis pabrėžė, jog tai tik pirmi naujosios būstų atnaujinimo programos pagal JESSICA žingsniai. Tikimasi, kad ji įsibėgės. Tvirtinama, kad pinigų paramai užteks visiems norintiems.

„Dabar nelabai palankus laikotarpis. Žmonės neturi pinigų. Tačiau yra ir teigiamų pusių. Darbai kainuoja apie 40 proc. pigiau nei prieš metus. Taip pat kai kurie klaipėdiečiai bijo imti paskola, o reikia namo daugumos pritarimo renovacijai“, - pasakojo vyriausiasis specialistas.

Anot E.Šimonio, eilių dėl namo renovacijos, kaip buvo anksčiau, nėra. Žmonės gali kreiptis ir dabar.

„Pinigų bus, tik būtų, kas juos imtų. Kalba eina apie milijardus litų. Klausimas tik, kiek bus norinčių. Kaip žmonės priims naują modernizavimo programą“, - teigė vyriausiasis specialistas.

Parama teikiama visiems

Naujoje būsto atnaujinimo programoje gali dalyvauti visi daugiabučiai namai, nesvarbu, ar jie įkūrę bendrijas, ar sudarę jungtinės veiklos sutartis, ar juos administruoja namų valdos. Anksčiau gauti paramą modernizavimui galėjo bendrijos ir namai, kurių gyventojai buvo sudarę jungtinės veiklos sutartis.

Pagal naująją programą valstybė būsto atnaujinimo darbams suteikia galimybę gauti lengvatinę ilgalaikę paskolą. Ji išduodama, taikant ne didesnes kaip 3 proc. nustatytas metines palūkanas. Gyventojai gali pasiskolinti iki 95 proc. namo atnaujinimo darbų išlaidų.

Suteikiama ir konsultacinė bei finansinė pagalba rengiant pastato atnaujinimo projektą, energinio naudingumo sertifikatą ir techninį projektą. Valstybė kompensuoja 50 proc. išlaidų rengiant šiuos dokumentus, jei įgyvendinus projektą šilumos energijos sąnaudos bus sumažinamos 20 proc.

Taip pat valstybė kompensuoja 15 proc. energiją taupančių priemonių investicijų sumos, jei jas įgyvendinus pasiekiama C energinio efektyvumo klasė ir sutaupoma nemažiau kaip 20 proc. energijos.

Remia ir liftų remontą

Socialiai remtinoms šeimoms ar vieniems asmenims, kuriems priklauso kompensacijos už šildymą, valstybė kompensuos visas su būsto atnaujinimo susijusias išlaidas.

E.Šimonio teigimu, naujojo pagal naująją programą remiamos ne tik energijos suvartojimo efektyvumą didinančios, bet ir kitos būsto atnaujinimo priemonės. Paramą gali gauti ir alternatyvios energijos šaltinių įrangos - pavyzdžiui saulės kolektorių - įrengimui.

Daugiabučio namo modernizavimui turi pritarti dauguma (50+1) būsto savininkų. Tuomet reikia išsiimti energinį sertifikatą apie energinį naudingumą, rengiamas investicijų planas.

Informaciją apie būsto modernizavimą galima gauti Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros Klaipėdos padalinyje, nemokamu telefonu 8 800 20012, interneto svetainėje www.atnaujinkbusta.lt.

Klaipėdoje dalinė renovacija yra atlikta apie 30, pilna - apie 16 namų.


Šiame straipsnyje: renovacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių