Jūrų muziejaus delfinai skris į Graikiją

Kitą savaitę keturi Lietuvos jūrų muziejaus delfinai paliks delfinariumą ir specialiu lėktuvo reisu keliaus į Graikiją, kur įsikurs naujuose namuose, Atikos zoologijos sode, Atėnuose.

Šis savaitgalis paskutinis, kai pasirodyme kartu su kitais septyniais delfinais dalyvaus Bitė, Lima, Nojus ir Gilė.

Pasak muziejaus veterinarijos gydytojo Žilvino Kleivos, penkeri metai Atėnuose jautriausiems ir dažniausiai sergantiems delfinams turėtų būti tikra sanatorija. Ten jų laukia atviras, ką tik pastatytas delfinariumas ir šilti pietų saulės spinduliai.

Dabar Jūrų muziejaus delfinariume gyvena rekordinis gyvūnų skaičius - net vienuolika delfinų, kuriems baseine jau darosi ankštoka. Be to, muziejus yra pateikęs paraišką delfinariumo rekonstrukcijai finansuoti iš Europos Sąjungos fondų. Jei lėšos bus skirtos, rekonstrukcijos laikotarpiui išsiųsti į kitus zoologijos sodus tektų visus delfinus.

Delfinų kelionei jau pasiruošta: pagamintos specialios atviros dėžės, kurios bus pripildytos vandens. Jose, į hamakus  panašiuose neštuvuose, bus patalpinti delfinai. Gyvūnų treneriai jau kurį laiką delfinus pratino prie mažesnių patalpų ir neštuvų, kad keliaudami žinduoliai patirtų kuo mažesnį stresą.

Delfinus į Graikiją lydės du treneriai bei veterinarijos gydytojas. Pastarasis pasiliks porai savaičių stebėti gyvūnų aklimatizaciją. Visus penkerius metus su delfinais bus ir po vieną jų trenerį iš Lietuvos.

Atikos zoologijos sodas veikia jau 10 metų ir garsėja trečia pagal dydį pasaulyje paukščių kolekcija. Šis zoologijos sodas yra EAZA (Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacija) narys, dalyvauja daugelyje nykstančių gyvūnų tyrimų ir išsaugojimo programų.

Į Atėnus bus išskraidinti šie delfinai:

Gilė, kuri pasaulį išvydo 2002 metų liepą. Ji yra delfinų Gabijos ir Argo palikuonė. Gilė labai žaisminga ir jai patinka daryti tik tai, ką mėgsta: žaisti kamuoliu, šokinėti per lanką, taškytis vandeniu, išdykauti su vandens srove. Gilė sugeba iškrėsti netikėtų pokštų ne tik kitiems delfinams, bet ir treneriams.

Lima yra Glorijos ir Argo palikuonis, 2003 metų liepą gimęs delfinariume. Jis labai guvus ir gabus naujiems triukams. Šis delfinas retai tyli, jis nuolat čiauška, kalbina praeinančius pro šalį. Lima niekuomet nepraleidžia progos paišdykauti, papokštauti, atkreipti į save dėmesį rodydamas, ką išmoko.

Premijos ir Argo mažylis Nojus, gimęs 2005 metų liepą, yra vienintelis delfinukas, išvydęs pasaulį per pasirodymą, tūkstančio lankytojų akyse. Nojaus geriausias draugas - Lima, kuris moko jį gyvenimo gudrybių: kaip iš pasalų aptaškyti trenerius, atimti kamuolį ir bendraamžės Bitės, pritraukti dėmesį iškišant liežuvį.

Bitė - jauniausia iš delfinariume gimusių delfinų, kurie iškeliaus į Graikiją. Ji pasaulį išvydo 2005 metų rugpjūtį. Ji - veržli, energinga, norinti kuo daugiau sužinoti. Bitė mokosi mėgdžiodama savo mamą Gabiją ir tėtį Argą, o tai, ką išmoko, žaismingai parodo.


Šiame straipsnyje: Jūrų muziejusdelfinai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių