Škvalas labiausiai nuskriaudė pajūrį

  • Teksto dydis:

Sinoptikų prognozės apie neramius savaitgalio orus pasitvirtino. Vakarų Lietuvoje šeštadienio vakarą ir naktį praūžus škvalui, ugniagesiai gelbėtojai 12 kartų vyko šalinti nugriuvusių medžių ir nulaužtų šakų.

Pasak gelbėtojų, audra labiausiai siautėjo pajūryje - Klaipėdoje, nugriuvus medžiams ar jų šakoms, apgadinti 3 automobiliai, Palangoje žaibui trenkus į elektros skydinę, užsidegė greta stovintis namas. Ugniagesiams pavyko numalšinti ugnį, niekas nenukentėjo.

Po šeštadienio vakarą ir naktį vakarų Lietuvoje praūžusio škvalo be elektros sekmadienį vidurdienį buvo likę tik apie šimtas vartotojų. Nuo šeštadienio vakaro įvairiu metu jų buvo keli tūkstančiai, o sekmadienį ryte šis skaičius sumažėjo iki 800.

Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) atstovas Ervinas Pareigis pranešė, kad Klaipėdos regione elektros vis dar neturi apie 100 ESO klientų.

„Škvalas, lydimas vėjo ir perkūnijos, sukėlė gedimų daugiau nei įprastą dieną, - skirtingais laiko tarpais keli tūkstančiai klientų buvo likę be elektros energijos. Šiandien ryte dar apie 800 klientų buvo vakarų Lietuvoje - Kretingos ir Gargždų rajonuose, o šiam momentui likę tik keli pavieniai atvejai, apie 100 klientų Gargždų rajone. Brigados dirba, gedimus šalina ir tikimės artimiausiu metu atnaujinti šioje vietovėje elektros tiekimą visiems klientams“, - LRT radijui sakė E.Pareigis.

Anot jo, daugiausia gedimų buvo dėl to, kad perkūnija tiesiogiai pataikė į elektros įrenginius.

Sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė sako, jog sekmadienį apie pietus per rytų Lietuvą keliauja galingi kamuoliniai debesys, perkūnija nurimusi, daug kur lyja. Antroje dienos pusėje šie ir iš pietų atkeliaujantys nauji debesys vis labiau aktyvės ir tarp 14-16 val. vėl pradės vietomis griaudėti - lis visoje šalyje, vakaruose - įkyriau, perkūnija griaudės tik vietomis, o škvalo tikimybė bus nedidelė.

Vidurio ir rytų Lietuvoje po pietų vyraus trumpos liūtys, vietomis gausios, daugelyje rajonų griaudės perkūnija, o nuo 15-17 val. galima tikėtis ir škvalinio vėjo - iki 15-20 metrų per sekundę.

„Pati pavojingiausia situacija bus po 18 val. Utenos ir Ignalinos rajonuose, kur temperatūra pakils iki 25-26 laipsnių šilumos, ten labiausiai tikėtinas ir stipriausias škvalas“, - LRT radijui sakė sinoptikė.


Šiame straipsnyje: Škvalasaudrapajūrisvėtra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių