Per šlapias Kalėdas – rūpesčiai dėl stichijos

Šiemet pajūryje sulaukta ne baltų, o šlapių Kalėdų. Sustiprėjęs šiaurės vakarų vėjas stabdė upių vandenų ištekėjimą į marias, tad Dangė, Minija, Šyša ir Šventoji vietos gyventojus šlapiai „sveikino“ su šventėmis. Kai kur buvo užlieti ir neišvažiuojami keliai, kai kur vanduo veržėsi į namus, o klaipėdiečiai skubėjo prie jūros pasigrožėti audra.

Tvino Minija ir Šventoji

Pajūryje šeštadienį įsisiautėjęs šiaurės vakarų vėjas bėdų pridarė ne tik Klaipėdos rajone, kur ties Priekule Minija užtvindė rajoninį kelią link Šilutės.

Tos pačios dienos popietę pradėjo tvinti ir Šventosios upė, kurios vanduo apsėmė senąjį kelią į Šventąją.

Apie kylantį Minijos vandens lygį Klaipėdos rajono savivaldybė įspėta dar penktadienį.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas pranešė, jog semiamas ir rajoninis kelias Šilutė–Priekulė–Stragnai II.

„Juo važiuoti pavojinga, nes vandens lygis jau yra apie 40 centimetrų. Apsemti ir vietinės reikšmės kelių ruožai – Šilų ir Protnešių gatvės Būdviečių kaime, Lankų gatvė Voveriškių kaime. Taip pat ir viešosios erdvės – Priekulės Vingio parkas, prieigos prie Vymerio tilto“, – pažymėjo B. Markauskas.

Šeštadienį Klaipėdos rajono meras pranešė, kad Minijoje ties Priekule vanduo perkopė stichinį lygį ir siekia 571,4 centimetro.

„Vėjas – šiaurės vakarų, todėl vandens lygis sukilęs ir jūroje, ir mariose, o tai lemia dar sudėtingesnę situaciją, nes vandeniui sunkiau nutekėti į marias. Dėl sparčiai ištirpusio sniego ir jau kelias dienas nesiliaujančio lietaus situacija sudėtinga, tačiau kol kas nėra tokia prasta, kaip buvo lapkričio pradžioje, kai vanduo buvo pradėjęs veržtis per pylimus“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė B. Markauskas.

Šeštadienio popietę pasiekė žinia, jog pradėjo tvinti ir Šventosios upė, kurios vanduo netrukus užsėmė senąjį kelią į Šventąją. Šiuo keliu netrukus uždarytas eismas.

Anot dienraščio skaitytojo, dviračių takas Šventojoje apsemtas dar Kūčių išvakarėse.

Problema: kaip išeiti iš namų, jei laiptų apačioje tyvuliuoja vanduo? / „Facebook“ paskyros „Mūsų Palanga“ nuotr.

Užsėmė sodus ir tiltus

Remiantis sekmadienio hidrologine informacija, skelbiama svetainėje meteo.lt, Klaipėdos vandens matavimo stotyje buvo fiksuotas stichinis pavojaus lygis: Akmena-Dangė sėmė namų masyvą „Dvaro slėnis“ ir sodų bendrijos „Neringa“ sodus.

Tokia pat situacija buvo ir Priekulėje, Klaipėdos rajone, kur pakilęs Minijos vanduo jau tvindė Žalgirio gatvės 9 namą, bei Kretingos rajone, ten Akmena-Dangė pradėjo lietis iš vagos žemiausioje vietoje.

Stichinis vandens lygis buvo ir Šilutės rajone, kur, remiantis Kūlynų vandens matavimo stoties duomenimis, Leitės upės vanduo apsėmė tiltą.

O Šilutės mieste Šyša ėmė semti pėsčiųjų tiltą Pylimo gatvėje.

Pavojingas potvynio lygis fiksuotas Lankupių vandens matavimo stotyje, Šilutės rajone, kur Minija pradeda lietis į laukus.

Valtimi – iš apsemto kiemo

Dar švenčių išvakarėse sinoptikų prognozės nežadėjo nieko gero.

Vėjas – šiaurės vakarų, todėl vandens lygis sukilęs ir jūroje, ir mariose, o tai lemia dar sudėtingesnę situaciją, nes vandeniui sunkiau nutekėti.

Prognozuota, kad šeštadienį šiaurės vakarų vėjas stiprės iki 22 m/s. ir lis, o pirmąją Kalėdų dieną vėjas bus 20–25 m/s, ir vėtra gali pasiekti stichinį lygį. Naktį ir dieną žadėti mišrūs krituliai.

Iš šios prognozės buvo akivaizdu, kad pajūryje upių vandens lygis dar labiau kils.

Todėl budėję ugniagesiai gelbėtojai ramių Kalėdų nesitikėjo.

Ir tikrai, gruodžio 25-ąją gautas pranešimas, kad reikia pagalbos Klaipėdos rajone, Liaunų kaime. Ten iš užtvindyto kiemo būtina paimti pagyvenusį vyrą.

„Gyventojas paprašė pagalbos perkelti jį su šuniuku į Priekulės miestelį iš apsemto kiemo. Ugniagesiai gelbėtojai valtimi nuplaukė apie 400 m, vandens gylis apie metrą. Vyrą su gyvūnų parplukdėme į Priekulę, kur jį pasitiko dukra“, – pasakojo Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pajėgų valdymo skyriaus vyr. specialistas Mindaugas Lengvinas.

Bronius Markauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

Vandens lygis slūgsta

Pirmadienį meteo.lt pranešė, kad Palangoje aktualios hidrologinės informacijos nėra, nors Šventoji yra užliejusi senąjį kelią į Šventąją.

Upės vanduo ten ėmė kilti dar gruodžio 16 d.

Nuo 90 cm per dvi dienas Šventosios vanduo pakilo iki 325 cm, gruodžio 21 d. vėl pradėjo kilti ir gruodžio 24 d. pasiekė iki 380 cm.

Vakar, tai yra antradienio, 9.30 val., duomenimis, Šventosios vandens lygis siekė 345 cm. Kai kurie gyvenvietės namai buvo dėl vandens nepasiekiami, senasis kelias neišvažiuojamas.

Kai kurie vietiniai dienraščiui teigė, kad vanduo buvo visiškai įkalinęs ir Kalgraužių gatvės gyventojus.

Šilutės vandens matavimo stoties duomenimis, Šyša liejosi iš krantų ir pasiekė stichinį lygį – 303 cm, kai maksimalus yra 305 cm.

Vėl: iš krantų išsiliejusi Minija Klaipėdos rajone užtvindė aplinkinius laukus ir keliukus. / A. Aleksėjūnaitės nuotr.

Leitės upė tebesemia tiltą ties Kūlynais. Vanduo pasirodė po kelio Šilutė–Rusnė estakada.

Klaipėdos rajone Lankupių vandens matavimo stotyje fiksuota, kad Minija pradeda lieti laukus.

Klaipėdos kanale ties Lankupiais vandens lygis siekia 822 cm, kai minimalus yra 475 cm, maksimalus – 794 cm, čia vanduo pradėjo kilti gruodžio 17 d. ir nuo 525 cm gruodžio 25 d. siekė jau 830 cm.

Minijos vandens lygis ties Priekule – 578 cm, lyginant su gruodžio 25 d. duomenimis, 2 cm nukrito. Čia nuo gruodžio 16 d. iki Kalėdų vanduo pakilo 378 cm.

Konstatuota, kad Kretingos rajone Akmena-Dangė pradeda lietis iš vagos žemiausioje vietoje.

Minimalus Akmenos vandens lygis ties Kretinga būna 60 cm, maksimalus – 424 cm.

Nuo gruodžio 16 d. vanduo čia ėmė drastiškai kilti ir per parą pakilo nuo 150 cm iki 360 cm, maksimumą pasiekė gruodžio 24 d. – 415 cm.

Vakarykščiai duomenys rodo, kad vandens lygis čia pradėjo kristi, jis siekė jau 364 cm.

Minijos vandens lygis ties Kartena gruodžio 23 d. siekė 510 cm ir vakar sumažėjo – iki 500 cm (minimalus vandens lygis šioje vietoje būna 74 cm, maksimalus – 586 cm).

Dangė Klaipėdos mieste nuo gruodžio 22 d. iki 25 d. pakilo 1 metrą ir siekė beveik tris metrus. Pirmąją Kalėdų dieną vandens lygis čia nukrito iki 243 cm (minimalus Dangės vandens lygis Klaipėdos mieste yra 11 cm, maksimalus – 236 cm, stichinis – 280 cm).

Drąsu: kai kurie klaipėdiečiai skubėjo prie jūros stebėti šėlstančios stichijos. / K. Armalio nuotr.

Kaip per Jūros šventę

Kol aplinkinių savivaldybių teritorijose gyventojams rūpesčių kėlė potvynis, klaipėdiečiai pirmąją Kalėdų dieną skubėjo prie jūros pasigrožėti audros siautėjimais.

Skaitytojai tikino, kad prie jūros su savo apsauga pasižiūrėti į banguojančią Baltiją, į Melnragę, buvo atvykęs ir Klaipėdoje viešintis Prezidentas Gitanas Nausėda.

Bangos taškė molą, tačiau žmonės, kurių buvo kaip per Jūros šventę, nesibaimino purslų ir, grumdamiesi su priešiniu vėju, ėjo į molo galą, kur įtvirtinta kalėdinė eglutė.

Jos audra nenuvertė, tačiau žaisliukų buvo belikęs tik vienintelis, o ir šviečianti girlianda neveikė.

Dėl vėjo pirmadienį daugiau darbo turėjo Klaipėdos ugniagesiai, jie keliskart vyko šalinti audros padarinių.

„Buvo pranešta, kad Taikos pr. 4 name pavojingai kybo nuo vėjo sulūžęs balkono rėmas. Ugniagesiai jį nuėmė. Baltijos prospekte ant automobilio buvo nuvirtęs medis, mašina nebuvo apgadinta, medį patraukėme. Liepojos gatvėje virsdamas medis apgadino gatvės apšvietimo stulpą ir nuvirto ant kelio, teko jį patraukti. Visuose aplinkiniuose rajonuose kolegos taip pat po kelis kartus važiavo šalinti nuvirtusių medžių“, – teigė Klaipėdos ugniagesių atstovas M. Lengvinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių