Prasideda SGD terminalo naudotojų paieška

Bendrovė „Klaipėdos nafta“ šiandien pradeda Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo pajėgumų skirstymo procedūrą. Tai reiškia, kad nuo šiandien priimamos rinkos dalyvių paraiškos naudotis SGD terminalu, o sutartis su pirmaisiais naudotojais ketinama pasirašyti birželio–liepos mėnesiais.

Bendrovė „Klaipėdos nafta“ šiandien pradeda Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo pajėgumų skirstymo procedūrą. Tai reiškia, kad nuo šiandien priimamos rinkos dalyvių paraiškos naudotis SGD terminalu, o sutartis su pirmaisiais naudotojais ketinama pasirašyti birželio–liepos mėnesiais.

Prasideda pirmas etapas

SGD terminalo pajėgumų skirstymo procedūra pradedama su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) suderinus ir viešai paskelbus naudojimosi SGD terminalu taisykles.

Šias taisykles VKEKK suderino balandžio 11 dieną. Jos buvo parengtos atsižvelgus į potencialių SGD terminalo naudotojų ir reguliuojančių institucijų pateiktas pastabas.

„Klaipėdos naftos“ valdyba balandžio 18 dieną nusprendė patvirtinti su VKEKK suderintų naudojimosi SGD terminalu taisyklių pagrindines sąlygas, kuriomis vadovaujantis tą pačią dieną taisykles patvirtino ir bendrovės „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Įsigaliojus minėtoms taisyklėms ir buvo galima pradėti SGD terminalo pajėgumų skirstymo procedūrą.

Svarbu akcentuoti, jog dar vykstant SGD terminalo statyboms pradedami skirstyti jo pajėgumai. Taip SGD tiekimo grandinė – skystinimo terminalai, dujovežiai – planuojama labai iš anksto ir tokiu būdu siekiama užtikrinti, kad terminalas būtų pradėtas naudoti kuo anksčiau po statybų pabaigos.

Todėl pažymėtina, jog šį mėnesį pradedamas pirmasis pajėgumų skirstymo etapas (angl. open season). Planuojama pasirašyti sutartis su SGD terminalo naudotojais, kurie galės naudotis SGD išdujinimo ir (ar) SGD perkrovos paslaugomis nuo SGD terminalo pajėgumų panaudojimo pradžios.

Įsibėgėjus veiklai, SGD terminalas nuolat atnaujins ir skelbs laisvus pajėgumus, kuriuos bus galima įsigyti esant poreikiui ir techninėms galimybėms.

SGD terminale išdujintos dujos bus tiekiamos per gamtinių dujų perdavimo sistemą vartotojams, o perkrautos suskystintosios gamtinės dujos – į SGD bunkeriavimo laivus ar mažesnius SGD dujovežius ir galės būti toliau transportuojamos į aplinkinius uostus.

Paskelbė preliminarias kainas

Bendrovė „Klaipėdos nafta“, siekdama pritraukti SGD terminalo naudotojus ir patenkinti rinkos vartotojų lūkesčius, iš anksto apskaičiavo ir balandžio 11 dieną paskelbė preliminarias SGD terminalo paslaugų kainas.

Jos apskaičiuotos taikant VKEKK nutarimu patvirtintą Valstybės reguliuojamų kainų dujų sektoriuje nustatymo metodiką. SGD išdujinimo paslaugos kainos viršutinę ribą bei konkrečią SGD perkrovos paslaugos kainą nustatys ir skelbs VKEKK.

„Darome pagrįstas prielaidas, kad skaičiavimo metodika nesikeis, todėl mūsų specialistai atliko preliminarius skaičiavimus, pagal kuriuos potencialūs SGD terminalo klientai iš anksto galės įvertinti būsimas paslaugų kainas. Siekiame kuo anksčiau supažindinti SGD terminalo naudotojus su SGD terminalo naudojimosi taisyklėmis ir įkainiais. Tai tarsi gairės verslui, kuriam ypač svarbu planuoti veiklos sąnaudas iš anksto“, – pabrėžė „Klaipėdos naftos“ vadovas R.Masiulis.

Jo teigimu, SGD terminalo veiklos fiksuotas sąnaudas, kaip numatyta įstatyme, padengs dujų sistemos vartotojai per saugumo dedamąją prie gamtinių dujų perdavimo kainos. Tačiau pajamos, surinktos iš SGD perkrovos paslaugos, mažins saugumo dedamąją, tokiu būdu mažinant gamtinių dujų perdavimo sistemos naudotojų išlaidas, skiriamas SGD terminalui išlaikyti.

„Tokia tarifų struktūra turėtų būti patraukli naujiems dujų tiekėjams bei sudaryti konkurencingas sąlygas mažos apimties SGD veiklai“, – akcentavo R.Masiulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių