Naujas mokestis – už žolę

Dėl džiunglėmis virtusių kiemų miesto valdžią keikusius klaipėdiečius jau apėmė ir įniršis – jie gavo pranešimus, jog už vejų šienavimą teks mokėti patiems gyventojams.

Skaičiuos pagal buto plotą

Šiomis dienomis pietinės miesto dalies gyventojai, iš namų valdų gavę sąskaitas už komunalines paslaugas, aiktelėjo iš nuostabos. Ant jų puikavosi vienas grėsmingas sakinys: „Klaipėdos miesto savivaldybė neskyrė lėšų žaliųjų plotų šienavimui, todėl už atliktus šienavimo darbus bus priskaitytas mokestis prie komunalinių paslaugų“.

Apie naują mokestį perskaitę klaipėdiečiai pratrūko pykčiu – esą jei jie būtų žinoję, kad teks mokėti už šienavimą, tikrai būtų neprašę nupjauti žolės ir net patys būtų ją nurovę.

„Visi mokesčiai skaičiuojami pagal buto kvadratūrą. Manau, kad ir šis nebus išimtis. Mano butas didelis, todėl net neįsivaizduoju, kiek reikės pakloti už nupešiotą žolę“, – neslėpė viena Laukininkų gatvės gyventoja.

Ji piktinosi ir tuo, kad viešai skelbiama, jog kiemsargiais namų valdose šiuo metu dirba iš Darbo biržos atsiųsti žmonės, kuriems atlyginimas mokamas pagal Viešųjų darbų programą. „Kokias išlaidas patyrė namų valdos, jei jos net kiemsargiams atlyginimų nemoka, o jie ir pjovė tą žolę? Manau, kad prisidengus šienavimu buvo surastas paprasčiausias būdas pasipinigauti“, – pyko klaipėdiečiai.

Ėjo va bank

Informaciją apie tai, kad gyventojai bus priversti susimokėti už kiemų šienavimą, kol kas išplatino tik bendrovė „Laukininkų valda“. Ją beveik prieš metus privatizavo tarybos nario Mariaus Usonio žmona Aušra.

Gali būti, jog politiko šeimos įmonė iš klaipėdiečių reikalauja galbūt nelegalių mokesčių, mat kiemų valymas, o ir šienavimas, yra ne gyventojų rūpestis, kol daugiabučiam namui detaliuoju planu nepriskirta teritorija.

„Negalėjome taip palikti žmonių, kaip juos paliko miesto savivaldybė. Priėmiau vienasmenišką sprendimą samdyti bendrovę, kuri nušienautų kiemus. Mano sprendimas buvo ir išplatinti gyventojams informaciją, kad jiems gali tekti susimokėti už šienavimą“, – teigė bendrovės „Laukininkų valda“ direktorė Regina Uznienė.

Ji pabrėžė, jog sąskaitose atsiradęs sakinys apie naują mokestį tėra informacija gyventojams, nes dar tikrai nenuspręsta, ar pinigai bus renkami. Be to, jei klaipėdiečiams ir reikėtų susimokėti, sumos nebūtų didelės – esą ne daugiau nei 3 centai už vieną kvadratinį metrą buto ploto.

Pastebėjus, kad mokestis už šienavimą galbūt būtų neteisėtas, R.Uznienė pripažino, kad juridinio pagrindo rinkti pinigus už tokią paslaugą tikrai nėra.

„Padarytume nusikaltimą“, – neslėpė „Laukininkų valdos“ direktorė. Tačiau ji atskleidė turėjusi priežastį nuspręsti išplatinti gyventojams informaciją apie naują mokestį. Esą tai ėjimas va bank, kad savivaldybė atkreiptų dėmesį, jog kiemus namų valdoms tenka šienauti net ir darant nusikaltimus, nes valdžia neskyrė pinigų.

„Žinau, jog kai parašysite straipsnį, mane išsikvies "ant kilimėlio" savivaldybėje. Tačiau tai dar viena galimybė atkreipti dėmesį į problemą“, – vakar teigė R.Uznienė.

Ragino būti budriems

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė nė minutėlei nesuabejojo, jog namų valdų numatomas rinkti mokestis už kiemų šienavimą yra neteisėtas. Jos teigimu, klausimas dėl daugiabučiams nepriskirtų teritorijų tvarkymo yra išnagrinėtas ir teismuose, kurie konstatavo, jog tokiomis teritorijomis turi rūpintis savivaldybė.

Ji spėjo, kad namų valdos naująjį mokestį gali įskaičiuoti į administravimo tarifą, ir patarė klaipėdiečiams būti budriems. „Mokestis už bendrosios nuosavybės administravimą daugiabučių namų administratoriai nustato pagal miesto tarybos patvirtintą metodiką. Administravimo tarifas yra pateikiamas ir sąskaitoje. Todėl kitą mėnesį gavus sąskaitą reikėtų pasižiūrėti, ar nepakito administravimo mokesčio tarifas. Jei jis didesnis, reikia kreiptis į administratorių, kad šis paaiškintų“, – patarė K.Vintilaitė.

Dar viena galimybė, kaip namų valdoms susirinkti mokestį už kiemų šienavimą, – jį į sąskaitą įrašyti atskira eilute. Tačiau, anot K.Vintilaitės, sumokėti tokį mokestį bus reikalaujama nepagrįstai.

Vienintelė galimybė teisėtai apkrauti gyventojus mokesčiu už kiemų šienavimą – gauti kiekvieno iš jų sutikimą mokėti už tokią paslaugą.

„Kol savivaldybė nesuplanuoja teritorijų prie daugiabučių namų, tol savivaldybė atsakinga už jų tvarkymą, nes nepriskirtos teritorijos nėra gyventojų bendra nuosavybė ir jie neturi ja rūpintis“, – teigė K.Vintilaitė.

Savivaldybė jau kone metus žada atlikti inventorizaciją ir išsiaiškinti, prie kurių daugiabučių namų mieste detaliaisiais planais yra priskirti kiemai. Žadėta, kad tuomet būtų priimtas sprendimas, jog tas teritorijas turėtų tvarkytis patys gyventojai, tad iš miesto biudžeto tektų išleisti mažiau pinigų kiemams valyti.

Tačiau inventorizacija iki šiol neatlikta. Vangiai rengiami ir gyvenamųjų kvartalų detalieji planai, kuriais namams būtų priskirti kiemai. Tuomet nekiltų abejonių, kas juos turi valyti ir šienauti.

Šiuo metu savivaldybė yra pasirašiusi sutartį su bendrove „Klaipėdos projektas“, kuri už 221 tūkst. litų turi parengti teritorijos tarp Taikos prospekto, Debreceno gatvės, Šilutės plento ir Statybininkų prospekto detalųjį planą. Daugiau pinigų gyvenamųjų kvartalų detaliesiems planams rengti šiemet nėra.

Pinigų yra, bet nėra

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė tvirtino negalinti komentuoti, ar savivaldybė skyrė pinigų kiemams šienauti, nes esą tokie darbai atliekami per Viešųjų darbų programą, iš kurios biudžeto kiemsargiais įdarbinti bedarbius šiemet bus skirta per 400 tūkst. litų.

To neslėpė ir šešias namų valdas uostamiestyje valdančios bendrovės „City Service“ Klaipėdos padalinio vadovas Mindaugas Genys.

„Pagal Viešųjų darbų programą kiemsargius iš Darbo biržos turime įdarbinti tik kiemų valymui. Tačiau reikia ir šienauti, todėl priėmėme daugiau žmonių. Kiemai šienaujami ateities sąskaita, nes Viešųjų darbų programos pinigai taip pat nėra begaliniai. Dabar išnaudojus resursus ir įdarbinus daugiau žmonių, ateityje gali kilti problemų ir dėl kiemų valymo“, – tvirtino M.Genys.

Tačiau jis patikino, kad „City Service“ priklausančių namų valdų administruojamų daugiabučių namų gyventojai tikrai negavo pranešimų apie mokestį už kiemų šienavimą ir kol kas neketinama jo rinkti.

Tą patį teigė ir bendrovių „Vitės valdos“ bei „Debreceno valda“ direktorius Remigijus Valentinavičius. Jo nuomone, toks mokestis būtų neteisėtas, tad apie jį net nesvarstoma.

„Nors ir negavome pinigų iš savivaldybės, tačiau pasipustėme dalgius ir stengiamės kiemus nušienauti. Dirba ir kiemsargiai, ir kiti įmonių darbuotojai“, – tikino R.Valentinavičius.

Paklausta, ar tikrai neatsiras pinigų kiemų šienavimui, nes vien beglobių gyvūnų gaudymui šiemet bus sutaupyta per 200 tūkst. litų, I.Šakalienė teigė, jog kol kas pinigai tikrai nebus perskirstyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Osia

Osia portretas
Vapsce zmones isprotejo.

Narkus

Narkus portretas
o čia apie kokią žolę kalbama?Jeigu apie marichuaną tai gerai.

City Service

City Service portretas
MELAGIS yra M.Genys nes ateities sąskaita,tokios firmos kaip „City Service“ pirsto nepajudins
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių