Klaipėdiečiai varžėsi dėl raštingiausiojo vardo

Penktadienį Lietuvoje ir už šalies ribų jau vienuoliktą kartą buvo rašomas nacionalinis diktantas. Tradiciškai pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias į Klaipėdos miesto savivaldybę susirinko nemenkas būrelis miestiečių – valstybės tarnautojai, senjorai, aktyvus jaunimas.

Į miesto savivaldybę rašyti diktanto šiais metais atvyko dvigubai daugiau klaipėdiečių nei pernai.

Dėl raštingiausiojo vardo buvo varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio.

Gyventojai diktantą tradiciškai galėjo rašyti ir bibliotekose, mokyklose, įmonėse, įstaigose ir organizacijose. Už Lietuvos ribų diktantas buvo rašomas Anglijoje, Estijoje, Ispanijoje, Turkijoje, Amerikoje, Japonijoje, Islandijoje ir kitose šalyse.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Informavimo ir e. paslaugų skyriaus viešųjų ryšių specialisto Vitalijaus Čiapo, sprendžiant pagal miesto savivaldybėje diktantą rašiusių žmonių skaičių, susidomėjimas šiuo konkursu auga. Pernai atėjo 17 klaipėdiečių, o šiemet jau 35.

Tiesa, klaipėdiečiams klausimų sukėlė sudėtinga skyryba.

"Kiek teko girdėti atsiliepimų, nebuvo sunku, tačiau dauguma abejojo dėl skyrybos ir dėl tam tikrų pavadinimų ar tezių. Pavyzdžiui, kaip užrašyti frazę "Žodis tapo kūnu", reikia pradėti didžiąja raide ar ne. Iš vienos moters nuskambėjo pasiūlymas nacionalinio diktanto organizatoriams, kad būtų įsteigta dar viena laimėtojų kategorija – Lietuvoje gyvenančių užsieniečių", – pasakojo V.Čiapas.

Kai kurie dalyviai pažėrė kritikos dėl nepatogaus penktadienio 11 val. laiko, mat anksčiau diktantas būdavo rašomas šeštadieniais.

Dėl didelio dalyvaujančiųjų skaičiaus į finalą atrenkami tik geriausi darbai, tad diktantai bus taisomi iki 5–6 klaidos. Todėl parašius rekomenduojama pasilikti savo teksto kopiją ir pasitikrinti, kaip kiekvienam sekėsi, savarankiškai.

Su geriausiai parašiusiais gyventojais bus susisiekta asmeniškai. Antrasis etapas vyks balandį Vilniuje.

Nacionalinio diktanto konkurse, kaip įprastai, negalėjo dalyvauti lituanistai.

Kiekvienais metais susidomėjimas konkursu auga, pavyzdžiui, prieš 6 metus dalyvių skaičius siekė apie 3 tūkst., vėliau augo iki 8 tūkstančių, o pernai pasiektas rekordas – 33 tūkstančiai dalyvių.


Šiame straipsnyje: nacionalinis diktantasdiktantas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių