Klaipėda šėlo „Europiados“ ritmu

Klaipėda su ilgesiu atsisveikina su antrą kartą mieste rengtos "Europiados" dalyviais. Miestas keturias paras gyveno įvairių pasaulio šalių tautinių šokių ritmu.

Centre – dalyvių paradas

Uostamiestis ilgokai nejuto tokio šėlsmo – gatvės mirgėjo nuo spalvingų kostiumų, o šokiai ir dainos savaitgalį netilo iki paryčių.

Šeštadienį "Europiados" renginių kulminacija tapo iškilmingas dalyvių paradas miesto centre.

Beveik 1,3 tūkst. dalyvių, pasipuošusių įspūdingiausiais kostiumais, eisena startavo J.Janonio gatvėje, o finišavo prie Senojo turgaus.

Visi eisenos dalyviai – 73 ansambliai ties Atgimimo aikšte stojo trumpam prisistatymui žiūrovams.

Jų pasirodymus stebėjo Tarptautinio organizacinio komiteto nariai ir kiti garbingi renginio svečiai.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nerimas dėl prognozių

"Nepaisant to, kad pajūryje siautė krušos, liūtys ir vėjai, bet Klaipėda, kaip M.K.Čiurlionio "Karalių pasakoje", buvo apsaugota nuo stichijų šėlsmo. Renginio organizatoriams prognozės kėlė didelį nerimą. Jei būtų reikėję vertinti situaciją pagal žadamus orus, būtų tekę net ir nedaryti šventės. Gerai, kad buvome stipraus tikėjimo, o ne regėjimo", – apie orų prognozes šventiniam savaitgaliui kalbėjo Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Fiestos dalyvius buvo galima išvysti įvairiose miesto vietose – nuo Vasaros estrados iki Teatro, Karlskronos aikščių.

Savitomis dalyvių pasirodymo scenomis tapo erdvė prie skulptūros "Žvejys", "Europiados" dalyviai šokio ritmu sukosi prie paminklo vieningai Lietuvai "Arka", muzikos garsai skambėjo aikštėje prie burlaivio "Meridianas".

Niekada nesakyk niekada. O gal "Europiada" ir trečią kartą sugrįš į Klaipėdą.

Šeštadienio vakarą prasidėjęs šventinis dalyvių pasirodymas Teatro aikštėje užtruko iki paryčių.

Klaipėdos meras pasidžiaugė tuo, kad "Europiados" organizacinis komitetas antrą kartą patikėjo Klaipėda kaip solidžiu partneriu, kuris sugebėjo priimti tūkstančius svečių ir visiems padovanojo įsimintiną reginį.

"Įstrigo viena išsprūdusi frazė – jei esą dėl kokių nors priežasčių "Europiada" Klaipėdoje nebūtų įvykusi, panašu, kad jos iš viso būtų nebelikę renginių žemėlapyje. Ne tik "Europiada" suteikė didelį džiaugsmą miestui ir Lietuvai. Klaipėda išgelbėjo "Europiadą", – tikino V.Grubliauskas.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Estafetę perėmė vokiečiai

Dėl pandemijos šis renginys trejus metus nebuvo rengiamas. Tad po pertraukos startavusi fiesta vėl atgimė su viltimi tęsti tradicijas.

Buvo svarstoma, kad šventė 2023-iaisiais turėtų vykti Vokietijos mieste Gotoje, o 2024 m. – Lenkijoje esančiuose Kelcuose.

"Ne "Europiada" buvo mieste, o miestas buvo "Europiadoje". Aš manau, kad visiems ši šventė dovanojo džiugių akimirkų. Pastebėjau, kad renginiuose dalyvavo daug ukrainiečių. Jie jungėsi į šokančią minią ir buvo matyti, kad labiau atsipalaidavę. Jie moka džiaugtis. Tai mes, lietuviai, esame labiau santūresni", – teigė V.Grubliauskas.

Po trylikos metų pertraukos į Klaipėdą sugrįžusi "Europiada", pasak mero, įsimins ilgam.

"Niekada nesakyk niekada. O gal "Europiada" ir trečią kartą sugrįš į Klaipėdą. Tik spėju, kad negreitai", – vylėsi Klaipėdos meras.


Šiame straipsnyje: KlaipėdaEuropiadafestivalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių