Entuziastų išgąstis dėl Kintuose buvusio karališkojo pašto pastato rekonstrukcijos buvo nepagrįstas

Socialinių tinklų paskyrose, kuriose bendrauja Mažosios Lietuvos paveldu besidomintys žmonės, pasklido žinia, kad ketinama neatpažįstamai sudarkyti Kintuose buvusio karališkojo pašto pastatą. Entuziastai jau buvo pasiryžę kilti į kovą už istorinio statinio išsaugojimą. Tačiau statinio savininkas patikino, kad daug aistrų sukėlęs projektas nebus realizuotas.

Sukėlė pasipiktinimą

Vakar „Facebook“ vienos paskyros naudotojai baisėjosi senojo raudonų plytų pašto pastato rekonstrukcijos vizualizacija.

Būsimo statinio vaizdas buvo nepanašus į originalą, visą jį planuota „pakišti“ po skardiniu stogu, pastato paaukštinimas paslėptas po ta pačia skarda, ja aptraukta būtų ir dalis pirmojo aukšto.

Elegantiškas Klaipėdos kraštui būdingos architektūros statinys projekto autorių valia turėjo tapti nematytu šiame regione monstru.

Po šia žinia pasipylė komentarai.

Daugelis piktinosi ir ragino Mažosios Lietuvos kultūriniu paveldu besirūpinančius visuomenės veikėjus netylėti, aiškintis, kodėl karališkasis paštas neįtrauktas į kultūros paveldo objektų sąvadą ir nėra saugomas valstybės.

Žlugo planai

Kintuose šį pastatą Kuršių gatvėje 6 prieš trejus metus įsigijo bendrovės „SLP žuvis“ vadovas Stanislovas Papievis.

Jis pasakojo norėjęs gerokai nuo laiko nukentėjusį statinį paversti lankytinu objektu. Jame tikėtasi priimti iš atokiau atvykstančius žmones, supažindinti juos su šio krašto papročiais, surengti pamokėles ar įdomias atrakcijas, atspindinčias Pamario krašto žmonių gyvenseną bei buitį, suteikti galimybę svečiams pernakvoti, pailsėti.

S. Papievis tvirtino, kad internete skelbiamas paveikslėlis netaps realybe, šio projekto nepatvirtino vyriausioji Šilutės rajono architektė.

Senojo pašto savininkas apgailestavo, kad leista tik šiek tiek paaukštinti stogą, panašiai kaip tai padaryta atnaujinant Šilutės meno mokyklą. Tačiau langų palėpėje įrengti neleista.

Vyras nusiminė, kad toks statinio atnaujinimas neleis įgyvendinti jo planų – kuris svečias norės miegoti kambaryje be lango.

Kiemo užstatyti naujais pastatais savininkas kol kas taip pat neplanuoja, nes puikiai supranta, kad svečiai nori erdvės, o atostogas leisti šurmulyje jiems nepatiks.

Iš esmės nesikeis

Apgailestaudamas dėl žlugusio plano S. Papievis svarstė galbūt įsirengsiantis buvusiame pašte namus sau.

Pasakodamas apie įsigytą pašto pastatą, jis minėjo, kad atnaujinimas daug kainuos, mat per ilgus metus sudūlėjo medinės perdangos, sukiužo kambarius skiriančios pertvaros, niekam tikęs ir šiferiu dengtas stogas. Žodžiu, darbai kainuos daug, o planuotos grąžos tikėtis neverta.

Vyras teigė, kad prieš mėnesį baigėsi naujojo projekto viešinimas, kurio Mažosios Lietuvos paveldo puoselėtojai kažkodėl nerado.

Šilutės rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Gintautė Sandarienė patvirtino S. Papievio žodžius apie tai, kad pirmasis projektinis pasiūlymas buvo atmestas.

Nors statinys neturi jokių kultūros paveldo apribojimų, nes nėra priskirtas prie saugotinų, argumentai, dėl kurių pirmajam pasiūlymui nepritarta, suprantami – projektas neišlaiko originalaus pastato tūrio, estetikos, stilistikos.

Pritarta antriesiems siūlymams, pagal kuriuos pastatas iš esmės nesikeis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Thomas

Thomas portretas
Istoriniam pastatui reikėtu grąžinti čerpių stogo dangą ir atlikti restauracijos darbus , istorines medines vėjelentes pagamintu laivadirbys iš Švėkšnos . Toks vaizdas tikrai papuoštu Klaipėdos kraštą .

Rūtenis

Rūtenis portretas
Pastato nauja koncepcija man patinka, tik nepatinka kad su senuoju truputį ne taip elgiamasi.

tai

tai portretas
Tai sakote esą melagiena, nes projekto nepatvirtino? Buvo tik beribis noras sudarkyti pastatą ir dar neišblėsusios galimybės tai įgyvendinti perspektyvoje...ėch tie "entuziastai" - sugadino varkę :)
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių