Ekspertai karantino metu griebiasi už galvų: neturi nei priemonių, nei kompetencijos

  • Teksto dydis:

Nukentėjusių nuo nusikaltimo žmonių sužalojimus, mirties priežastis tiriantys teismo medicinos ekspertai nebežino, ko griebtis – pandemijos metu jiems užkrauta užduotis, kurios įvykdyti jie neturi nei priemonių, nei kompetencijos.

Nutraukia tyrimus

Paskelbus Lietuvoje karantiną teismo medicinos ekspertai verčiami tirti ir COVID-19 infekuotų velionių mirties priežastį.

"Mes esame valstybinės teismo medicinos tarnybos darbuotojai ir tiriame tik tada, kai yra nusikalstamos veikos požymių, kai yra kaltininkas, auka ir nusikaltimo aplinkybės", – tikino teismo medicinos ekspertams Klaipėdoje vadovaujantis Gintautas Paulikas.

Negauname jokių priemonių tokiems tyrimams atlikti, jokių reagentų. Absoliutus nulis.

Labai dažnai atvykę į įvykio vietą tyrėjai nenustato, kad įvykdytas nusikaltimas, bet vis tiek pradeda ikiteisminį tyrimą ir be teisinio pagrindo skiria teismo medicinos ekspertams užduotį imtis tyrimo. 60–70 proc. visų pradėtų ikiteisminių tyrimų Lietuvoje nutraukiami nesant nusikaltimo sudėties, o tai reiškia, kad ekspertai dirba ne savo darbą, nors, pagal generalinio prokuroro rekomendacijas, to neturėtų daryti.

Viruso nenuteisi

"Tokia ydinga praktika ypač taikoma dabartiniu laiku, kai gyvename karantino sąlygomis", – piktinosi G.Paulikas.

Gintautas Paulikas / Redakcijos archyvo nuotr.

Reikalas dėl COVID-19 bandomas "pakabinti" ant teismo medicinos tarnybos, kadangi, namuose ar ligoninėje mirus asmeniui ir nuo mirties nepraėjus vienai parai, gali kilti įtarimas, kad jis buvo užsikrėtęs virusu.

"Norėčiau klausti, ar tai yra nusikaltimo sudėtis? Man labai skaudu ir apmaudu. Aš tarnauju teisėsaugai, bet dabartiniu metu dar privalau tarnauti ir medikams, ir dirbti patologų anatomų tarnybai, kuri mūsų šalyje nevykdo savo funkcijų. Negauname jokių priemonių tokiems tyrimams atlikti, jokių reagentų. Absoliutus nulis. Bet mes jų ir neturime gauti, nes tai nėra nusikaltimo sudėtis. Žmogus, kuris užsikrėtė ar mirė nuo tos ligos, nėra nusikaltimo auka. Ką mes turėtume teisti? Virusą? Ar jį pasodinsime į kalėjimą? Tai tikrai ne mūsų darbas, tai turi daryti patologų anatominė tarnyba, nepaisant, kur mirė asmuo – ligoninėje ar kur kitur", – tvirtino G.Paulikas.

Kita kompetencija

Kiekvienas mūsų šalies žmogus yra prisirašęs prie kurio nors pirminės sveikatos priežiūros centro, bet šios įstaigos nėra sudariusios sutarčių su gydymo įstaigomis, turinčiomis patologinės anatomijos tarnybas.

G.Paulikas tvirtino, kad tokios sutartys turėtų būti sudaromos, nes to reikalauja įstatymai.

Patologinės anatomijos tarnyba, pasak G.Pauliko, neturi nei pajėgumų, nei lėšų užtikrinti ne ligoninėse mirusių asmenų tyrimo. Bet tai ir ne teismo medicinos ekspertų darbas.

"Mes net nesame paruošti patologinės anatomijos diagnostikai. Mes mokėmės atpažinti smurto, apsinuodijimų bei kitų nusikaltimų pėdsakus, tai yra nustatyti nenatūralią mirtį. Numesti tokį darbą atlikti specialistams, kurie tam nėra paruošti, yra nusikaltimas visuomenei ir visai sveikatos apsaugos sistemai", – piktinosi G.Paulikas.

Galima būtų tikėtis, kad velionio infekuotumo koronavirusu klausimą ištirs sostinėje dirbantys specialistai.

Tačiau įvairius mėginius, paimtus iš mirusiųjų, uostamiestyje dirbantys teismo medicinos ekspertai į Vilnių veža tik kartą per savaitę. Specialistų teigimu, mėginiai tinkami tirti tik keturias dienas, tad čia esama dar daugiau nelogiškumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
o kaip meras į savo dvarelį pateko? iš Kauno jį išleido? bo registruotas kaune

Jonas

Jonas portretas
Pilnai palaikome ekspertus.

Erikas

Erikas portretas
PO GALAIS, IR MŪRININKAS IR BETONUOTOJAS YRA STATYBININKAI, TAČIAU SPECIFIKA SKIRIASI GAL...
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių