Palangoje – šiaulietės menininkės „Pasirinkimo kambarys“

  • Teksto dydis:

Palangos Antano Mončio namuose-muziejuje (S.Daukanto g. 16) iki birželio 29-osios veikia šiaulietės menininkės Lauros Guokės paroda „Pasirinkimo kambarys“.

Anot autorės, ši jos instaliacija ir videodarbas „Pasirinkimo kambarys“ atsirado permąstant šiandieninius įžūlius ir skaudžius įvykius netolimoje kaimyninėje šalyje ir prisimenant Lietuvos laisvės kovų istoriją, kuri nenumaldomai iškyla šių įvykių fone.

„Siekiu įvardytam blogiui priešpastatyti asmenybių, svarbių mūsų šiandieniniam laisvės, atjautos ir meilės supratimui, patirtį ir tipiškus gestus“, – tvirtino L.Guokė.

 Kairiojoje instaliacijos pusėje ─ realistine maniera atliktuose piešiniuose ─ vieni iš įvykius Ukrainoje įkūnijančių vaizdinių. Dešinė instaliacijos pusė ─ atsvara kraujingajai kairiajai. Tai reikšmingų šių dienų pasaulio istorijai asmenybių gestai. Pačiame centre, viršutinėje dalyje ─ Kristaus palaiminimo ženklas. Trys Kristaus pirštai  ─  Tėvas, Sūnus, Šventoji Dvasia. Ranka nukreipta į kairiąją pusę, kur egzistuoja kitų trijų grupė su šonuose juos saugančiais žmogeliukais. „Šis ženklas reiškia ir inkarnaciją; į jį panašūs ženklai naudojami ir kitose religinėse tradicijose, – aiškino autorė. – Kitoje šio ženklo modifikacijoje sukryžiuoti pirštai leido ankstyviesiems krikščionims atpažinti vienas kitą persekiojimų metu. Naudodama šį ženklą kreipiu mintį ir į kitus persekiojimus, kurie buvo uoliai vykdyti okupacijų ir pokario stalininio totalitarinio rėžimo metu.“ Visus dešiniosios „Pasirinkimo kambario“ pusės rankų gestus jungia apkabinimas. Autorės sumanymu, tai apsikeitimas pozityvia energija tarp vieno ir daugiau žmonių.

L.Guokė 2010 m. Šiaulių universitete baigų dailės magistrantūros studijas ir nuo 2011 m. yra jo Menų fakulteto Dailės katedros lektorė. L.Guokė surengė 16 autorinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, jo darbai eksponuoti tarptautiniuose projektuose, trienalėse ir kvadrienalėse Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Austrijoje, JAV, Kanadoje ir kitose šalyse. Menininkė dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose šiuolaikinio meno renginiuose, juos organizuoja ir jiems vadovauja. Be akademinio darbo, grafikė nuolat tobulėja kaip menininkė, garsina Lietuvos vardą užsienyje, už savo kūrybą yra pelniusi prizų ir apdovanojimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių