Technologijos nestovi vietoje: kas naujo Lietuvos rinkoje?

  • Teksto dydis:

Keliais pastaraisiais dešimtmečiais technologijų srityje stebimi spartūs pokyčiai – vis daugiau ir daugiau žmonių gali naudotis pačiais įvairiausiais palengvinimais kasdieniuose darbuose ir ne tik. Pastebime, kad modernių prietaisų savybės ne tik padeda buityje, bet ir prisideda prie laisvalaikio ir pomėgių pokyčių.

Naujų technologijų gausoje pasimesti paprasta, tad dalinamės keliomis svarbiausiomis inovacijų sritimis, į kurių naujienas verta atkreipti dėmesį.

5G ryšio technologija. 5G ryšys vis plačiau pasiekiamas ir tai leidžia ne tik greičiau ir patikimiau prisijungti prie interneto, bet ir plačiau kurti naujas paslaugas bei produktus, susijusius su duomenų perdavimu.

Lankstomi ekranai. Nuo telefonų iki televizorių – tai bene karščiausia technologinė naujiena, vis dažniau atsirandanti vartotojų namuose. Išmaniųjų telefonų su besilankstančiais ekranais flagmanai vienareikšmiai yra „Samsung“. Telefonai, sulenkiami tiek skersai, tiek išilgai, jau atrado savo gerbėjus, kurie tik patvirtina technologijos unikalumą, patogumą ir prieinamumą. Dar viena ekranų inovacija – susivyniojantis televizorius. Tokią naujovę, kuri jau yra prieinama pirkėjams, pristatė „LG“ − jų televizorius „LG Signature OLED R“ vieno mygtuko paspaudimu išlenda ir išsivynioja iš angos staliuke.

Dirbtinis intelektas (AI – artificial intelligence). Pradžioje, kai tik pradėjome girdėti apie dirbtinio intelekto kūrimą ir pritaikymą, buvo truputį baugu – nejaugi sukurtas intelektas, robotas ar kompiuteris galės bendrauti, kurti? Dabar matome kaip dirbtinis intelektas yra stipriai pažengęs ir tampa tikru pagalbininku IT srityje, sprendžiant įvairius uždavinius, optimizuojant darbo procesus. Smalsu pamatyti, kuria linkme AI galimybės gali tobulėti toliau.

Sveikatos technologijos. Pastaraisiais metais Lietuvoje pastebimas labai didelis susidomėjimas sveikatos sekimo prietaisais ir kitomis, su sveikata susijusiomis, technologijomis. Vis dažniau lietuviai renkasi sekti savo sveikatą ir tam naudoja išmaniuosius laikrodžius, žiedus bei svarstykles.

Viena technologinė naujovė, sulaukusi didžiulio susidomėjimo, ir kurią galime priskirti prie sveikatos technologijų – naujieji tabako kaitinimo įrenginiai. Pavyzdžiui, japonų „Ploom X“ kaitinamojo tabako sistema su HeatFlow ir IntuiTouch technologijomis palaiko optimalią

kaitinimo temperatūrą, kurios metu tabakas garuoja, o ne dega. Tokiu būdu išsiskiria mažiau kancerogeninių junginių ir nėra juntamas degimo kvapas.

Išmanieji sekikliai. Nors ši technologija išrasta jau senokai, pastaraisiais metais „Apple“ sekikliai „Apple AirTag“ yra itin populiarūs. Tai monetos dydžio pakabukas, kuris gali padėti rasti lagaminą, piniginę, raktus ar net priminti, kur pastatėte automobilį. Programėlė itin tiksliai parodo sekiklio buvimo vietą.

Belaidis įkrovimas. Visiškai belaidę įkrovimo technologiją pristatė „Xiaomi“. Ji suteikia galimybę įkrauti telefono bateriją esant toje pačioje patalpoje, kur yra kroviklis. Jokių laidų, jokių dėkliukų ar stovų. Kol kas įkrovimo galia nėra labai didelė (telefonas pilnai gali būti įkrautas per valandą), tačiau ši belaidė technologija yra itin patogi. „Mi Air Charge“ pasirodymo laukia daugybė naujųjų technologijų entuziastų.

Elektrinės transporto priemonės. Elektrinių automobilių pramonės augimas numatomas ir toliau, o kartu atsiras ir naujos technologijos, skirtos mažinti aplinkos taršą. Tvarios technologijos, energijos taupymas, atsinaujinanti energija – vis dar karštos įvairiausių pokalbių temos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių