S. Lanza: žmogus privalo būti naudingas visuomenei

Italas Stefanas Lanza (Stefano Lanza) yra akademikas, aktyvus Kauno bendruomenės narys, kuris gali tapti pirmuoju užsieniečiu, išrinktu į Kauno miesto savivaldybę ir prisidėti prie Kauno ir kauniečių gerovės kūrimo. Apie Italiją, Kauną ir politiką kalbamės su Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) kandidatu S. Lanza.

Esate italas, todėl labai smalsu sužinoti, kaip prasidėjo Jūsų pažintis su Kaunu?

Pirmą kartą į Kauną ir į Lietuvą, atvykau dar 1997 metais. Važiavau į Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rengiamą vasaros studentų stovyklą. Tai buvo pats gražiausias vasaros metas, todėl ir miesto įspūdį gavau geriausią. Mane priėmė labai šilti, entuziastingi žmonės, visi labai stengėsi, todėl šį miestą pamilau iškart ir niekur kitur Lietuvoje nenorėčiau gyventi.

Ką žinojote apie Kauną prieš čia atvykdamas?

Prieš 20 metų Italijoje niekas nebuvo girdėjęs apie Kauną ir labai menkai žinojo apie Lietuvą. Vakaruose nuostata buvo visada tokia, kad Europa baigiasi su Lenkijos siena, o toliau rusai, dar toliau – Azija. Atgimusi Lituania, kurios sostinė greičiausiai Ryga, kur nors netoli Kazachstano...

Kodėl nusprendėte pasilikti Kaune? Kuo jis Jus patraukė?

Čia kaip ir su moterimi, širdžiai neįsakysi. Man Kaune patinka, jaučiu ryšį, kuris yra susiformavęs su miestu ir čia gyvenančiais žmonėmis. Kaunas man davė viską – šeimą, darbą, galimybę realizuoti save, tobulėti, kurti, būti įvertintam, prisidėti prie bendruomenės gyvenimo.

Kaune praleidote beveik 20 metų, kaip šis miestas keitėsi Jūsų akyse?

Lietuva ir Kaunas per paskutinius 20 metų išgyveno trauminį laikotarpį, patyrė kultūrinį šoką, prisijungė prie Vakarų ir pradėjo juos kopijuoti, todėl natūralu, kad viskas labai pasikeitė. Daug pastatyta, nemažai atstatyta ir suremontuota, tačiau kartais ir ten, kur nereikėjo. Prekių ir paslaugų pasiūla augo ir tapo įvai­resnė, yra daugiau, ką veikti, kur pasibūti. Jautiesi beveik visada toje pačioje Europoje, kokią randi Italijoje. Žmonių mentalitetas pasidarė atviresnis, tačiau neatsi­sakant lietuviškumo.

Ar yra kas nors, ko Jums vis dar trūksta Kaune?

Tikrai yra, tačiau nesupraskite manęs klaidingai. Ne viskas priklauso nuo mie­sto valdžios. Ekonominiai sunkumai, klampi biurokratija, socialinė atskirtis yra vals­tybinio lygmens reiškiniai, lygiai kaip pagarba kitiems, aptarnavimo kultūra, žmoniškumas yra labiau individo atsakomybė. Ko trūksta, kad Kaune būtų geriau gyventi, trūksta daug kur, ir ne tik Lietuvoje. Politikai, visuomenės veikėjai turėtų būti darbštumo, žmoniškumo ir etiškumo modeliai, nes ugdymas būnant pa­vyz­džiu pats efektyviausias.

Kaunas dažnai vadinamas akademiškiausiu Lietuvos miestu. Pats dėstote VDU. Kaip vertinate čia esančius universitetus, bendrą švietimo lygį?

Jau vien žiūrint į universitetų ir kolegijų skaičių, akivaizdu, kad miestas tikrai yra pats akademiškiausias. Humanitariniai bei socialiniai mokslai, technologijos, žemės ūkio, medicinos studijos, menai yra visiems prieinami, tuo labiau, kad ir Kauno geografinė padėtis ideali. Kaune yra daug įdomių studijų programų, gerų dėstytojų bei gabaus jaunimo, o tai rodo šalies ir miesto potencialą. Tačiau, nors užsieniečių mieste tikrai daugėja, trūksta specialistų, kurie atvažiuotų čia dalintis pa­tirtimi ir kompetencija. Be abejo, visa tai lemia ir ne europinio lygio atlyginimai.

Esate Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos kandidatas. Kodėl prisijungėte būtent prie šios politinės jėgos?

Aš visada buvau konservatyvių pažiūrų. Nemanau, kad viskas, kas nauja, savaime yra gerai ar pažangu. Man yra ypač aktualu identiteto išsaugojimas, o tam būtina žvelgtis pirmiausia atgal, į mūsų tradicijas, istoriją ir ilgaamžes vertybes. Sutapo mano ir partijos požiūris į šeimą, visuomenę, bendražmogiškumą. Paprasti tie principai, kurie visiems padeda geriau gyventi: pagarba ir meilė kitiems, sąžinin­gumas ir drausmė, dėkingumas ir gebėjimas klausyti kitų. Jei žmogus nenori dorai elgtis, tada jis negali būti visuomenės dalimi. Sveika visuomenė negali to toleruoti. Na, manau, kad kai kuriais klausimas esu net konservatyvesnis už TS-LKD.

Ką Jūs galėtumėte duoti Kaunui? Nuo ko pradėtumėte savo darbus?

Kaip ir sakiau, šis miestas man davė viską, todėl, manau, kad atėjo metas grąžinti skolas ir dirbti miesto ir miestiečių labui. Esu kultūros žmogus, jautrus socialiniams klausimams. Kultūra bendrąją prasme turi prasidėti nuo šeimos ir nuo mokyklos. O tvarka mieste prasideda nuo pačių gyventojų, ir kas aukščiau sėdi yra atsakingas dar už miesto reprezentacinį veidą. Įvaizdį reikia puoselėti, tai tarsi viso miesto vizitinė kortelė. Senamiestis, Laisvės alėja turi atspindėti gyvą, saugų, modernų ir kultūringą miestą. Visi miestiečiai turi jausti, kad miestas kiekvieno iš jų, kiekvieno iš mūsų. Kaunas turi būti vieta, kur nori gyventi visi.

Politinė reklama apmokėta iš TS-LKD Kauno m. skyrių sueigos politinės kampanijos sąskaitos. Užs. 1327141

 


Šiame straipsnyje: TS-LKD inf.

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių