Rūmų pasiūlymai Lietuvos banko Mokėjimo taryboje

  • Teksto dydis:

Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų viceprezidentė Vaida Butkuvienė nuo Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos dalyvauja Lietuvos banko Mokėjimų tarybos veikloje.

2021 m. kovo 30 d. vykusiame posėdyje Vaida Butkuvienė pristatė verslo požiūrį dėl grynųjų pinigų prieinamumo Lietuvoje. Išanalizavus narių pateiktą informaciją pastebėta, kad grynųjų pinigų prieinamumo problema egzistuoja regionuose – mažuose miesteliuose ar kaimiškose vietovėse. Per pastaruosius metus stipriai sumažinus banko padalinių, bankomatų tinklą, ne visada išgryninimo paslaugą teikiančios parduotuvės ar alternatyvių išgryninimo vietų tinklas patenkina gyventojų poreikį. Visgi, 68 proc. atsiskaitymų Lietuvoje vyksta grynaisiais pinigais (2019 m. statistika).

Verslas (rūmų nariai) labiau pasisako už atsiskaitymą negrynaisiais pinigais, taip eliminuojamas grynųjų pinigų administravimas, apskaitą, inkasavimas, apsaugą. Tačiau dalis smulkių verslų, ypatingai regionuose, pageidauja atsiskaitymų grynaisiais pinigais.

Mokėjimų taryboje pateiktos rūmų išvados:

• Dėl susiformavusių gyventojų įpročių gryni pinigai yra neišvengiami.

• Bankams perėjus į elektroninę erdvę ir mažėjant grynųjų pinigų pasiekiamumui tai gali atsiliepti vartojimo apimtims.

• Griežtai reglamentuota grynųjų pinigų apskaitos teisinė bazė, kuri yra pasenusi ir neatitinka verslo poreikių.

• Verslui skaitmeninimas yra naudingas, tačiau verslui reikalinga pagalba – kas kompensuos skaitmeninimo išlaidas?

• Reikalingas gyventojų ir smulkaus verslo atstovų švietimas finansinio raštingumo, elektroninių paslaugų naudojimo ir atsiskaitymų negrynaisiais pinigais klausimais.

• Prevencija grynųjų pinigų neteisėtam naudojimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių