Iš sukčių pinklių išsikapanojo savo jėgomis

Į įtartinas kauniečių pinkles patekęs fotografijos įrangą nuomojantis vilnietis iš jų ištrūko ne padedamas policijos, o dėl savo sumanumo, apsukrumo ir sėkmės. Jis perspėjo, kad sukčius primenantys vaikinai gali darbuotis toliau.

Į įtartinas kauniečių pinkles patekęs fotografijos įrangą nuomojantis vilnietis iš jų ištrūko ne padedamas policijos, o dėl savo sumanumo, apsukrumo ir sėkmės. Jis perspėjo, kad sukčius primenantys vaikinai gali darbuotis toliau.

Spąstai internete

Ekonomisto išsilavinimą turintis trisdešimtmetis Gintaras (tikrasis vyro vardas ir pavardė redakcijai žinomi) į galimai sukčių paspęstus spąstus pateko interneto svetainėje, kuria naudojasi tam, kad išnuomotų savo brangią fotografijos įrangą.

Praėjusią savaitę jis per interneto svetainės sistemą gavo žinutę, kad vienas asmuo nori neva motinos 50-mečiui parai išsinuomoti jo turimą įrangą, kurios vertė – net 15 tūkst. litų. Nepažįstamasis teigė, kad brangios technikos prireikė, nes nori padaryti itin gražių šventės nuotraukų.

Įrangos nuoma Gintaras užsiima daugiau kaip pusmetį. Per tą laiką neįvyko jokių nesusipratimų ar incidentų, tad savininkas ilgai nedvejojo, ar įrangą nuomoti ir šįkart.

Sulaukė perspėjimo

Buvo sutarta, kad penktadienį įrangos nuoma besidomintis kaunietis pats atvažiuos į Vilnių. Tačiau, likus valandai iki sutarto susitikimo, Gintaras sulaukė skambučio iš interneto svetainės, kurios paslaugomis naudojosi, administratoriaus.

Šis perspėjo: "Žinok, tas asmuo, su kuriuo sudarei sutartį, išsinuomojo iš dar dviejų mūsų klientų jų brangiausius fotoaparatus! O tai – labai rimtas ženklas, kad jis gali išsinuomotų daiktų negrąžinti." Administratoriaus apskaičiavimu, vienu metu kaunietis panoro išsinuomoti įrangos už 30 tūkst. litų.

Po šio perspėjimo Gintaras nedelsiant paskambino įtarimų sukėlusiam kauniečiui ir pareikalavo, kad šis į susitikimo vietą atsivežtų 200 eurų dydžio užstatą bei asmens dokumentą.

Kaunietis sakė taip pat sulaukęs skambučio iš interneto svetainės administratoriaus ir teigė, kad kitų dviejų fotoaparatų nuomos atsisakęs. Teigė ketinantis nuomotis tik Gintaro įrangą, pačią brangiausią.

Nuomininkas pridūrė, kad į susitikimą atvyks ne vienas, o su fotografu. Susitikus dokumentą pateikė tik vienas iš atvykusiųjų. Fotografu prisistatęs vaikinas teigė neva beskubėdamas jį pamiršo. Gintaro tai nesutrikdė ir pareiškė, kad tokiu atveju fotografą nusifotografuos. Šiam teko sutikti.

Demaskavo greitai

Sutarta, kad įranga bus grąžinta sekmadienį. Tačiau iki vidurdienio Gintaras nesulaukė žadėto skambučio.

O, kai paskambino įrangą išsinuomojusiam asmeniui, šio telefonas buvo išjungtas. Po dar poros valandų bergždžių pastangų jam prisiskambinti, Gintaras nusprendė įkelti fotografu prisistačiusio kauniečio nuotrauką į "Facebook'ą".

"Šis, Mariaus vardu prisistatęs asmuo, galimai pasisavino 15 tūkst. litų vertės įrangą. Ar jis tikrai yra tas, kuo prisistatė?" – klausė jis socialinio tinklo vartotojų. Po maždaug 10 minučių rado atsakymą, kad tai visai ne Marius. Šią žinią parašęs asmuo siūlė nedelsiant kreiptis į policiją, nes nuotraukoje esantis apsišaukėlis yra prasiskolinęs jau ne vienam.

Asmens dokumentas – padirbtas

Gintaras paklausė patarimo. Tačiau susidūrė su sunkiai slepiamu Vilniaus policininkų nenoru jam padėti. Neva tai civiliniai santykiai, kuriuos reikia spręsti teisme.

Įrangos savininkas teigia, kad sunkiai, bet galų gale pavyko įrodyti, kad tai – galimo sukčiavimo atvejis. Juolab kad Gintarui kaip užstatą paliktą tapatybės kortelę apžiūrėję policijos pareigūnai pripažino, jog ši galimai padirbta. Netrukus, palyginus kortelės duomenis su policijos duomenų baze, paaiškėjo, kad įrangą išsinuomojęs asmuo – visai nepanašus į tą, kuriam išduota ši kortelė.

Įtariamasis išslydo

Dar tebesant policijoje, sulaukta skambučio iš Kauno. Porą valandų neatsiliepęs minėto dokumento savininkas ėmė teisintis, kad buvo išsikrovęs jo telefonas.

Kaip vėliau paaiškėjo, per tą laiką apie į "Facebook'ą" įkeltą "fotografo" nuotrauką su visais ją lydinčiais komentarais tapo žinoma ir šiam kauniečiui. Jis tikino, kad išsinuomota įranga jau vežama į Vilnių.

Jeigu ne šis skambutis, Gintaras būtų palikęs savo pareiškimą policijoje. Skambinusysis pareiškė, kad pats atvežti įrangos negali – ją atveš fotografu prisistatęs vaikinas. Pareigūnai sugebėjo Gintarą įtikinti, kad prieš atvykstantąjį negali imtis jokių priemonių, nes sutartį pasirašė ne jis.

Gintaras įsitikinęs, kad galėjo labiau pasidomėti šiuo įtariamuoju, kuris galėjo nuvesti ir prie pagrindinio veikėjo.

Įrangą grąžinęs vaikinas prisipažino, kad ja net nesinaudojo, o tai dar labiau sustiprino įtarimus. Apsišaukėlis sakė skaitęs "Facebook'e" apie save. Jis teisinosi, kad meluoti jam liepė kartu buvęs asmuo.

Savo turtą Gintaras atgavo, tačiau perspėjo, kad jo sutikti kauniečiai internete gali ieškoti naujų aukų, kurios gali lengviau praryti jų jauką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

55555

55555 portretas
Tokie laikai ,kad negalima nieko tikėti ,sukčiai visur ir jų yra visokių,išsilavinusių-kostiumuotų ir treninguotų..Netgi bankuose pasitikėti negalima ,nes irgi yra tokios rūšies žmonių kurie būna ir dirba ten ir visur, dėl informacijos.

6666

6666 portretas
Internetas tai tik informacjos šaltinis ,jokiu būdu per jį negalima prekyba arba kitokie sandoriai.Manau protingi žmonės turi tai žinoti...Jeigu reikia kažką suderėti-susitarti ,turi žmonės susitikti,žinoma ne savo namuose o ten kur daug žmonių.Patarimas tiems ,kurie nežino.

japonamat

japonamat portretas
sukciu nuotraukas aisku reikia patiems nusipiesti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių