Partizanų gatvėje degė automobilis

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį apie 13 val. prie gyvenamojo namo kilo gaisras – užsidegė automobilis. Jo gesinti atvyko keli ugniagesių ekipažai.

Portalo kauno.diena.lt skaitytojas praneša, kad lengvasis automobilis "Mazda 6 Xedos“ užsiliepsnojo stovėdamas Partizanų gatvėje.

Jis atrodo apleistas, nenaudojamas, be valstybinių numerių lentelės.

Gali būti, kad automobilis padegtas.

Išdegė salonas, bagažinė.

Įvykio priežastys tiriamos.

Kaip elgtis, jeigu dega automobilis

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Miglė Kasnauskaitė portalui kaunodiena.lt teigė, kad žiemą pasitaiko kur kas daugiau atvejų, kai automobiliai užsidega savaime ir mažiau padegimų.

Daug kas priklauso nuo automobilio amžiaus. Pavyzdžiui, senesnių automobilių senesnė elektros instaliacijos izoliacija, tai yra, netekusi savo dielektrinių savybių.  "Senesni automobiliai būna dažniau remontuoti, keičiant agregatus palankstomi laidai, taip po truputį pažeidžiant jų izoliaciją. Dar viena gaisrų priežastis, kai seniems automobiliams įdedami galingesni akumuliatoriai, ir susidėvėjusi elektros instaliacija nebeatlaiko", – pasakojo M. Kasnauskaitė. 

Ugniagesiai pataria, kaip elgtis tokiu atveju, jeigu staiga užsidegė automobilis.

Norėdami išvengti automobilio gaisro, vairuotojai turi atidžiau prižiūrėti ir nuolat tikrinti automobilio elektros instaliaciją, degalų tiekimo sistemą bei dujų įrangą. Automobilio gaisras plinta itin sparčiai ir reaguoti į pavojų reikia nedelsiant.

Pagrindinės automobilių gaisrų priežastys:

• elektros instaliacijos gedimai,

• kuro tiekimo sistemos gedimai,

•  dujų įrangos gedimai,

•  kiti transporto technikos gedimai.

Jeigu užsidegė jūsų automobilis:

• sustokite kelkraštyje. Važiuoti toliau jokiu būdu negalima, nes liepsnos plis tik dar greičiau.  Išjunkite variklį. Nuleiskite rankinio stabdžio svirtį. Raktelius rekomenduojama palikti spynelėje, kad neužsirakintų vairas;

• iškvieskite ugniagesius gelbėtojus;

• paimkite gesintuvą (privalote jį turėti automobilyje);

• variklio dangtį atidaryti galima tik rankoje turint naudoti paruoštą gesintuvą;

• siekdami išvengti liepsnos pliūpsnio iš po variklio dangčio, šiek tiek jį praverkite ir keletą kartų įpurkškite gesintuvo miltelių. Po kelių sekundžių galima visiškai atidaryti variklio dangtį ir gesinti ten, kur intensyviausias degimas. Būtinai reikia pataikyti į gaisro židinį;

• gaisrą gesinti reikia labai intensyviai, nes jeigu  liepsnos liežuviai pasieks automobilio saloną, kur labai daug degių medžiagų, užgesinti be  ugniagesių pagalbos taps neįmanoma. Vieno gesintuvo gali neužtekti, paprašykite daugiau gesintuvų kitų sustojusių padėti vairuotojų;

• jeigu pavyko patiems užgesinti gaisrą, išjunkite akumuliatorių, kad išvengtumėte pakartotinio užsidegimo;

• tam, kad pavyktų išvengti nelaimės arba kad nuostoliai būtų kuo mažesni, būtina nuolat stebėti automobilio techninę būklę ir šalinti net ir mažiausius gedimus. Būtina turėti techniškai tvarkingą ir kasmet tikrinamą gesintuvą, ne mažesnį kaip dviejų  kilogramų talpos. Automobilyje gesintuvas turi būti laikomas lengvai prieinamoje ir greitai pasiekiamoje vietoje. Rekomenduojama turėti  miltelių gesintuvą.

Sulaukę tikros žiemos vairuotojai susiduria su rimtomis problemomis. Šiuo metu įvairiose patalpose įkrauna akumuliatorius arba laidais bei buksyravimo būdu užvedinėja automobilius.

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiams ne kartą tekę gesinti gaisrus, kurių priežastys – be priežiūros palikti įjungti elektros prietaisai ir elektros įrenginių gedimai.

Žiemą automobiliai gali neužsivesti dėl kelių priežasčių: dėl seno akumuliatoriaus, dyzelinio automobilio pakaitinimo žvakių gedimų ar prastų degalų.

Kaip įkrauti akumuliatorių

Svarbiausia – nesupainioti laidų. Akumuliatoriaus teigiamą polių prijunkite prie įkroviklio teigiamo gnybto, o neigiamą polių – prie įkroviklio neigiamo išėjimo gnybto. Dėl dujų slėgio akumuliatorius gali sprogti (negalima leisti akumuliatoriui įšilti), prasideda aktyvios masės praradimas, o tai gerokai mažina akumuliatoriaus resursus.

Kai automobilio akumuliatorius yra pakraunamas nuo kitos transporto priemonės laidais, vadinamaisiais „krokodilais“, svarbu laikytis taisyklės – prieš įjungiant elektros srovę, automobilio srovės „tiekėjo“ savininkas turėtų įjungti visas šviesas ir šildymą, kurie maksimaliai padidintų įtampą ir per krovimą būtų kuo mažesnis jos svyravimas (dėl krovimo metu atsirandančio stipraus įtampos šuolio gali sugesti automobilio elektronika).

Be to, reikėtų žinoti, jog variklį užvedant sunaudotam elektros energijos kiekiui atstatyti akumuliatoriuje reikia mažiausiai 20 minučių važiuoti (tai yra dažniausia priežastis, dėl kurios važinėjant nedideliais atstumais akumuliatorius greitai išsikrauna) arba įkrauti išsikrovusį akumuliatorių galima tam tikslui pritaikytose patalpose (nerekomenduojama gyvenamosiose patalpose, rūsiuose ir kt. vietose, kuriose laikomos arba eksploatuojamos degios ar gaisringos medžiagos) mažiausiai 20 valandų.

Pagal Bendrąsias gaisrinės saugos taisykles, pastebėjus elektros tinklų kaitimą ir įrenginių gedimus, sukeliančius kibirkščiavimą, kabelių ir laidų kaitimą, būtina juos nedelsiant išjungti ir pašalinti gedimus. Eksploatuojant elektros įrenginius, draudžiama: naudoti netvarkingus kištukinius lizdus, kištukus, paskirstymo dėžutes, jungiklius ir kitus elektros aparatus; į kištukinius lizdus jungti elektros prietaisus, kurie viršija leistiną galią; naudoti elektros prietaisus tam tikslui nepritaikytose vietose ir palikti juos įjungtus be priežiūros (išskyrus automatiškai valdomus elektros prietaisus); naudoti laidus ir kabelius su pažeista arba eksploatavimo metu dielektrinių savybių netekusia izoliacine medžiaga.

Jei iškiltų klausimų, patariame pagalbos kreiptis į akumuliatoriais prekiaujančias ir juos prižiūrinčias įmones ar specialistus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Labai gražiai dega

Labai gražiai dega portretas
mašinos, pastatytos prie šiukšlių konteinerių. Tiesiog fantastika, gražu žiūrėt ir konteineris dega ir prie konteinerio pastatytos mašinos, nu vaizdas-neapsakomas, galima grožėtis ir grožėtis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių