Mokesčių vengimas: lietuvių ir latvių grupuotė tonomis vežė cukrų ir aliejų

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą iš Lenkijos per savaitę buvo įvežama 50 tonų rafinuoto rapsų, saulėgrąžų aliejaus ir cukraus, ši apyvarta galėjo siekti 1 mln. eurų, tačiau buvo vengiama mokėti PVM.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdybos tyrėjai išaiškino Lietuvos ir Latvijos piliečių organizuotą grupuotę, į Lietuvos biudžetą nesumokėjusią beveik 200 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

Kaip skelbia FNTT, tarptautinę organizuotą grupę sudarė 6 asmenų grupė iš Lietuvos ir Latvijos, tačiau gali būti, kad įtariamųjų bus daugiau.

Tyrimo duomenimis, kelių Latvijos piliečių valdoma bendrovė iš Europoje veikiančių rafinuoto saulėgrąžų ir rapsų aliejaus ir cukraus gamintojų įsigydavo didelius kiekius minėtų maisto produktų.

Į Lietuvą atgabenti produktai buvo parduodami vienai didmenine prekyba besiverčiančiai bendrovei, registruotai Kaune, kuri tiekia produkciją, skirtą kepimui ir maisto pramonei, siūlo platų maistinių aliejų, riebalų asortimentą.

Minėtos įmonės vardu nupirktas aliejus, cukrus buvo parduodamas mažmeninės prekybos tinkluose ir maisto produktus gaminančioms įmonėms.

Kaip teigia FNTT,  siekiant sumažinti mokėtiną PVM, buvo sukurta sukčiavimo schema, naudojantis kuria tarp gamintojų ir tiesioginio pirkėjo buvo sudaryta neteisėtų sandorių grandinė, įtraukiant į ją ne mažiau kaip 6 fiktyvias bendroves.

Formaliais šių bendrovių vadovais buvo paskirti Latvijos ir Lietuvos piliečiai.

Tarptautinės organizuotos grupės nariai savo nusikalstamą veiklą labai slėpė, fiktyvios bendrovės neteisėtiems sandoriams buvo naudojamos tik trumpą laiką – viena ar du mėnesius.

Vėliau fiktyvi bendrovė buvo keičiama kita tokia pačia veiklos nevykdančia įmone. Organizuota grupuotė taip skrupulingai laikėsi slaptumo, kad kai kurie organizuotos grupės nariai nežinojo tikrojo organizatoriaus ir su juo nebendravo.

FNTT Kauno apygardos valdybos tyrėjai užfiksavo, kaip sutartose vietose organizuotos grupės nariai sutikdavo į Lietuvą atvykstančius vilkikus, buvo pakeičiami krovinio dokumentai.

Atskleidžiant tarptautinę PVM sukčiavimo schemą bendradarbiauta su Valstybine mokesčių inspekcija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, keistasi informacija su Latvijos finansų policija ir Lenkijos pareigūnais. Bendrai buvo atliktos kratos Latvijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje.

FNTT Kauno apygardos valdybos tyrėjų išaiškinta tarptautinė organizuota grupė be PVM prekiavusi cukrumi ir aliejumi, yra ne pirma tokia grupė.

Šiuo metu FNTT Kauno apygardos valdyba atlieka dar penkis ikiteisminius tyrimus dėl neteisėtos prekybos, o juose žala valstybei vien dėl nesumokėto PVM siekia daugiau kaip 8 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Kada tas nevykėlis Snoro aferistas išjungs savo birbynę?

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO portretas
GRYBAUSKAITĘ - KGB MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

O man PXui

 O man PXui portretas
iš kur veža ir kas.Ar sumokėti mokesčiai ar ne aš jū vistiek nematau(valdžia valstybės išlaidas kaip ir pajamas nuo mane slepia).O va kai galiu pasipirkt būtiniausiu produktų mažesne kaina(nesugedusių kaip PC), tai man jau didelė parama šeimai.Ir labai smagu kad nuo to kenčia prekybininkų maitėdos.Kad ir negražu respect nusikaltėliams.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių