Įkliuvo šešėlinė Lietuvos degalų karalienė?

Aiškėja naujos vakar nuskambėjusios degalų aferos detalės. Per pusantrų metų – mažiausiai 8 mln. eurų. Tokią žalą Lietuvai įtariama padariusi tarptautinė nusikalstama grupuotė. Lietuviai ir latviai aprūpindavo degalais didžiąją dalį šalies mažųjų degalinių tinklų. Tarp jų – ir pigiausią degalinę Kaune.

Latvijos mafijos šešėlis

Svarbia šios nusikalstamos schemos dalimi laikoma kaunietė Reda Kondrotienė. Jos bendrininkais buvo du Latvijos piliečiai: Igoris Carevas ir Janis Pūkis, siejami su Rygos mafija.

Grupuotės veikloje įtariama dalyvavusi ir R.Kondrotienės dukra Ieva, sulaikymų išvakarėse spėjusi išvykti į Jungtines Amerikos Valstijas. Nusikalstamą buhalteriją, įtariama, tvarkiusi Justė Šurkutė.

Nė vienas iš jų iki šiol neteistas. Ši grupuotė įtariama sukčiavimu stambiu mastu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. Jos tarptautinė likvidavimo operacija buvo surengta praėjusią savaitę.

Joje Lietuvai atstovavo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apygardos valdyba ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Latvijai – jos Finansų policija.

Operacijos metu atlikta penkiolika kratų Lietuvoje ir penkios Latvijoje. Per jas rasti ne tik įtariamųjų nusikalstamą veiklą patvirtinantys fiktyvių įmonių antspaudai, bet ir 51 tūkst. eurų grynaisiais. Dalis šių pinigų, kurie, kaip įtariama, gauti iš nusikalstamos veiklos, rasti sulaikant įtariamuosius – per jų asmens kratą. Kiti – prabanga šokiravusioje latvių kontoroje.

Pareigūnų duomenimis, nusikalstamą veiklą šios grupuotės nariai vykdė ir Estijoje, Lenkijoje bei Rumunijoje. Pastarojoje jų bendrininku buvo už sukčiavimą tėvynėje jau teistas šios šalies pilietis, vadovaujantis jokios veiklos nevykdančiai įmonei.

Neatmetama tikimybė, kad įtariamųjų skaičius, ikiteisminiam tyrimui įsibėgėjant, didės.

Smogta vienu metu

Šį ikiteisminį tyrimą FNTT Kauno valdyba pradėjo birželį. Vėliau, gavę teisinės pagalbos pavedimus, prie Lietuvos pareigūnų prisijungė ir latviai.

Koordinuotos tarpusavyje ir įtariamųjų sulaikymo operacijos bei kratos. Jos atliktos vienu metu.

Tada ir paaiškėjo, kokioje prabangoje maudosi šioje nusikalstamoje schemoje dalyvavę Latvijos atstovai. Anot pareigūnų, nemaža jų biuro, įsikūrusio Rygos priemiestyje, teritorija aptverta beveik pustrečio metro aukščio tvora, o jos apsaugą užtikrina moderni technika.

Tačiau keturioms Lietuvoje registruotoms įmonėms, kuriomis buvo linkę prisidengti šio nusikalstamo verslo organizatoriai, oficialiai vadovavo Latvijos pilietybę turintys asocialūs asmenys. Šios jokios veiklos oficialiai nevykdžiusios bendrovės, remiantis suklastotais dokumentais, veikė skirtingais laikotarpiais ir vos po kelis mėnesius. Nutrūkus vienos veiklai, ją pradėdavo kita.

"Organizatoriai dirbo gana konsperatyviai", – per vakar surengtą spaudos konferenciją teigė FNTT Kauno valdybos viršininkas Alvydas Packevičius.

"Noriu pasidžiaugti FNTT sėkme", – jam antrino ir Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, kurio pavaldiniai kuruoja šį ikiteisminį tyrimą.

"Demaskavus įtariamuosius pasisavinus 21 proc. pridėtinės vertės mokesčius, realizuojant naftos produktus, daugiausia – dyzeliną, tikimės teigiamų tendencijų ir rinkoje", – sakė specialiai į spaudos konferenciją iš Vilniaus atvykęs VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Grandininė reakcija

"Atkreipėme dėmesį į keistas tendencijas – prekė pasiekia pirkėją aplinkiniais keliais, o jos kaina – mažesnė", –  tik dalį kortų linkęs atskleisti A.Klerauskas, kurio pavaldiniai dirbo kartu su FNTT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ramūnas

Ramūnas portretas
Ble mldc mamulė stumia bbd xddd

Idomu kas

Idomu kas portretas
negavo otkato kad po tiek metų parišo.

Sam

Sam portretas
Na va, pagaliau aiskeja Jozitos sekmes paslaptis:)
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių