Žydų kapinės - ir vėl dėmesio centre

Izraelio prezidentui Shimonui Peresui atvykus į Lietuvą, Kaune vėl prabilta apie apleistas žydų kapines, esančias Radvilėnų pl.

Sergejaus Kanovičiaus iniciatyva prieš porą metų įsteigta viešoji įstaiga "Maceva" rūpinasi, kokia yra 220 Lietuvoje esančių žydų kapinių būklė.

S.Kanovičius įsitikinęs, kad Radvilėnų pl. esančias kapinės nesutvarkomos, nes trūksta geranoriškumo, o visuomeninės iniciatyvos tam nepakanka.

"Jei šias kapines Kauno valdžia laikytų bendra miesto istorijos dalimi, o ne prašalaičiu ar įsūniu, reikalai pajudėtų. Dabar vienintelė profesonaliai dirbanti institucija – Kultūros paveldo departamentas (KPD). Jei ne jie, šios žydų kapinės visai būtų pamirštos. Iš kitose atsakingose institucijose dirbančių žmonių girdime tik daug atsikalbinėjimų. Manau, kad tai yra gėda", – stebėjosi jis.

KPD Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus patvirtino, kad situacija žydų kapinėse nuo praėjusių metų pasikeitė nedaug.

"Čia lankiausi antradienį. Situacija nėra gera, galima sakyti, bloga. Ko gero, prieš Izraelio vadovo atvažiavimą bandyta kažkiek pašienauti. Pernai skyrėme baudą savivaldybės įmonei "Kapinių priežiūra". Skirsime ir dabar, nes atliktas tik  parodomasis tvarkymas – prie takų nupjauta žolė. Ponas Algirdas Verbickas (savivaldybės įmonės "Kapinių priežiūra" direktorius) kaip gaudavo baudas, taip ir toliau jas sėkmingai iš mūsų gaus", – perspėjo S.Stoškus.

Su savivaldybės atstovais neseniai vėl diskutuota dėl Radvilėnų pl. esančių kapinių, nes pastebėta, kad žmonės čia įprato vedžioti savo šunis.

"Prašiau bent uždėti ženklus, kad čia negalima šunų vedžioti. Kiek tam reikia milijonų? Ar dvidešimties litų? Kapų ir antkapių tvarkyti jiems nereikia, nes tai ne savivaldybės funkcija, tačiau žoles galima išvežti. Dėl to jau kreipiausi į merą. Atvažiavo Izraelio prezidentas, žurnalistai – bus gėda prieš visą pasaulį", – neabejojo KPD Kauno teritorinio padalinio vedėjas.

Jis stebėjosi, kad, skirtingai nei Kauno savivaldybė, Jonavos ir Jurbarko sėkmingai sutvarkė ir prižiūri žydų kapines.

"Ten, matyt, geresni ir šiltesni žmonės. Pas mus mieste visi pritvinkę pykčio, liguisto pavydo – Kaune šaukiama, kad nėra pinigų. Ne pinigų čia trūksta, o noro. Paminklai – jau kitas klausimas, tačiau juk žydų bendruomenė prašo elementarių dalykų – gerbti jų tautos paveldą, protėvius, kurie taip pat buvo kauniečiai ir statė šį miestą", – teigė S.Stoškus.

Algirdas Verbickas

"Kapinių priežiūros" direktorius

Skirs baudas? Ką jis ten svaigsta, tas S.Stoškus. Žydai nori, kad mes tvarkytume kapavietes. Pagal mūsų reglamentą privalome prižiūrėti kapines, o ne kapavietes. Tai didelės išlaidos, o  tokių pinigų negauname. Karių kapines prižiūri vokiečiai, kurie patys samdosi firmą. Žydų kapinėse prižiūrime savo lėšomis kelias kapavietes – Danieliaus Dolskio, Jokūbo Mesenblumo. Neseniai su žydų bendruomene sutarėme kasmet rengti talkas. Siūlėme žydų bendruomenei kapavietes tvarkyti koncesijos būdu, tačiau jie to nenori.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nonsensas

nonsensas portretas
ar zydai savo kapus tvarko? jiems dzin!

baikim

baikim portretas
dergti lietuvius. Jie, kaip niekas kitas, gerbia mirusiuosius, nepaisant tautybės. Tačiau dirbti, kapstytis prie svetimų kapaviečių, kai yra likę gyvi jų giminės, anūkai ar kiti artimieji, tikrai ne kauniečių pareiga. Jei tie patys žydai būtų kiek tvarkingesni ir nenorėtų išnaudoti svetimų rankų (ypač, jei jos lietuvių), tai ir jų kapinės atrodytų geriau. O už šunų vedžiojimą imkite baudas, susirinks lėšų kapinėms tvarkyti. Ir baikit čia rypauti apie pyktį, pagiežą ir pan. Lietuviams nusibodo tie vyzentališki priekaištai, ir, jei grįžtų 41-ji, kaip rašo tūlas Robertas Baltusevičius, tai lietuviai tikrai ir vėl pajustų žydų darbus. Todėl neverk, Robertai, kad jau darėte talkas, jas reikia daryti nuolat ir pastoviai, o nelaukti, kad lietuvių mokyklų mokinukai kuoptų jūsų kapines. Nesidangstykit amžinaisiais šabais ir kitokiais žydų papročiais, o dirbkit ir nereikės priekaištauti, kad lietuviai jums nedirba.

Robertas Baltusevicius

Robertas Baltusevicius portretas
Skaitau ir nerandu nieko naujo - vien pyktį,pagiežą ir pavydą...Manau ,kad jei grįžtų 41-jieji istorija pasikartotų ...Vėl broliai išduotų brolius,kaimynus.Dėl duonos kąsnio ir žemės gabalėlio,ar tiesiog kad kažkam būtų blogiau...Siūlo žydams patiems tvarkyti savo kapus...Mūsų čia (Kaune)buvo 37 tūkst. Liko apie 4oo.Apie 60 proc. - žmonės virš 70 metų.Ir jų nemaža dalis atvykę į Kauną jau pokaryje,dalis tiesiog nutautėjusi.Manau kad nerasite nė vieno kurio artimi giminaičiai būtų palaidoti senose žydų kapinėse,o talkas mes darėme-rinkome tuščius butelius nuo alaus,prezervatyvus,senus baldus ir kt.buitines atliekas,pjovėme krūmus - Sizifo darbas...Toliau tarp kapų vedžiojami šunys,girtaujama ir verčiamos šiukšlės,bei užsiiminėjama dar bala žino kuo...
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių